Halálos vírus szedi áldozatait Indiában

2024.09.16. 17:26
Egy 24 éves diák meghalt a Nipah-vírusban a dél-indiai Kerala államban – közölte hétfőn egy helyi egészségügyi tisztviselő, és 151 embert, aki kapcsolatba került az áldozattal, megfigyelés alatt tartanak, hogy megakadályozzák a halálos vírus terjedését.

Július óta ez a második haláleset, amelyet a Nipah okoz Keralában. A Nipah vírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelt kórokozónak minősíti, mivel járványt válthat ki. Nincs vakcina a fertőzés megelőzésére és nincs kezelés a gyógyítására.

A Reuters tavalyi vizsgálata szerint Kerala egyes részei a vírus kitörése szempontjából világszerte a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak. A gyümölcsdenevérektől és olyan állatoktól mint, a sertésektől származó Nipah halálos. A betegség az agy megduzzadásával, és lázzal járó tüneteket okoz.

A diák szeptember 4-én kezdte el mutatni a láz tüneteit, és öt nappal később meghalt

– mondta R. Renuka, a Kerala északi részén fekvő Malappuram városának körzeti egészségügyi tisztje.

Az áldozattól vett, a pune-i Nemzeti Virológiai Intézetbe küldött vérminta vizsgálata szeptember 9-én megerősítette a Nipah-fertőzést, mondta Renuka. Öt másik személytől, akiknél a Nipah-fertőzés elsődleges tünetei jelentkeztek, vettek vérmintát, és elküldték őket vizsgálatokra – mondta, anélkül, hogy elmondta volna, hogy ők voltak-e az elhunyt személy elsődleges kontaktjai. Közel 151 embert figyelnek a tünetek szempontjából, miután kiderült, hogy rajta voltak a Bengaluruból érkezett áldozat elsődleges kapcsolatainak listáján – tette hozzá.

Idén ez a második Nipah-fertőzés okozta haláleset Malappuramban, miután júliusban egy 14 éves fiú halt meg. A Nipah több tucat ember halálához kapcsolódik Keralában azóta, hogy 2018-ban először megjelent az államban – írja a Reuters.