Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megválasztották az új argentin elnököt

2002.01.02. 05:02
Vasárnap éjjel az argentin kongresszus Eduardo Duhalde szenátort választotta Argentína elnökének. A peronista politikus az elképzelések szerint 2003 decemberéig áll majd az ország élén.
A várakozásoknak megfelelően vasárnap este Eduardo Duhalde szenátornak szavazott bizalmat az argentin törvényhozás, amely a 60 éves politikust Argentína új elnökévé választotta meg.

A kongresszus egyben felhatalmazást adott Duhaldenak arra, hogy 2003 decemberéig, a két hete lemondott Fernando de la Rúa államfő mandátumának eredetileg kitűzött lejártáig, lássa el a legmagasabb közjogi méltóság tisztét, azaz Duahaldét nem átmeneti időszakra választották meg elnökké.

A kongresszus tagjai 5 órás vita után 262 igen, 21 nem és 18 tartózkodással hozták meg végső döntésüket. Duhalde elődjét, Adolfo Rodríguez Saát a törvényhozás csak március elejéig bízta meg az ideiglenes államfő teendők ellátásával. Saá azonban megválasztása után egy héttel benyújtotta lemondását, mert úgy vélte nem kapott elegendő támogatást a súlyos gazdasági és politikai válságba került dél-amerikai ország gondjainak felszámolására irányuló elképzelései megvalósításához.

Eduarda Duhalde a peronista mozgalom baloldali, a BBC kommentátora által populistának aposztrofált szárnyához tartozik. Politikai pályafutását tekintve eddig kétszer volt Buenos Aires tartomány kormányzója, illetve a kilencvenes évek elején alelnökként is tevékenykedett.

Az argentin fővárosban a peronista mozgalom hívei - akik korábban baloldali tüntetőkkel csaptak össze - önfeledt ünnepléssel üdvözölték Duhalde megválasztását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!