Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újabb zavargások Argentínában

2001.12.29. 09:31
Az argentin biztonsági erők szombat hajnalban könnygáz bevetésével oszlatták szét a Buenos Aires-i Plaza de Mayón (Május tér) összesereglett, lábasokkal csörömpölő tüntetők ezreit. Diákok felgyújtották a parlament bejáratának függönyeit. A vékonyodó középosztályhoz tartozó tiltakozók egy korrupcióval vádolt tisztségviselő távozását és a banki készpénzfelvétel korlátozásának feloldását követelték.
Az AFP hírügynökség jelentése szerint mintegy hétezer tüntető gyűlt össze az elnöki palota előtt. A spontán megmozdulás teljesen békésen zajlott, mígnem néhányan kőhajigálásssal válaszoltak a rendőri beavatkozásra. Argentin tüntetők csoportjai hatoltak be szombat hajnalban a Buenos Aires-i parlament épületébe, meggyújtva a főbejárat függönyeit. A kongresszus belsejéből felindult fiatalok kihoztak egy nagy karosszéket a főbejárat előtti lépcsőre, ahol meggyújtották - jelentette az EFE az argentin tévére hivatkozva.

A lakossági számlákat még a megbuktatott elnök, Fernando de la Rúa kormánya zárolta december elején, és a polgárok készpénzfelvételi lehetőségét heti 250 dollárra korlátozta, hogy megóvja az ostromlott pénzügyi rendszert. A korlátozást a legfelsőbb bíróság pénteken jóváhagyta.

Carlos Grosso, akit az új ideiglenes elnök, Adolfo Rodríguez Saá kormánytanácsadóvá nevezett ki, még Buenos Aires polgármestereként keveredett korrupció gyanújába az előző peronista elnök, Carlos Menem 1990-es évekbeli kormányzása idején. A népszerűtlen Grosso sebtében benyújtotta lemondását, amit Rodríguez nyomban el is fogadott.

Az ideiglenes elnök vasárnapi felesketése után megerősítette, hogy egyelőre fenn kívánja tartani a pezó merev dollárparitását (1 pezó = 1 dollár), másrészt bejelentette egy új, "harmadik valuta" két héten belüli bevezetését a készpénzszűke enyhítésére: az argentinó szabadon lebeg majd a pezó és a szintén forgalomban lévő dollár mellett.

Sokan attól félnek, hogy a bankszámlákról készpénzben csak argentinóban lehet majd felvenni, miközben az új pénz gyorsan le fog értékelődni. Az ideiglenes kormány argentinóban kívánja fizetni a közalkalmazottakat, és az új pénztől azt reméli, hogy rendezett módon szabadulhat meg a dollárkötéstől.

George Bush amerikai elnök felhívta Rodríguezt, aki beiktatásakor bejelentette az argentin küladósság törlesztésének felfüggesztését is, hogy vegye igénybe a washingtoni pénzügyminisztérium technikai tanácsadását, továbbá konzultáljon terveiről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

"Argentína számára kulcsfontosságú, hogy rendbe szedje államháztartását, rendbe tegye monetáris politikáját, és kidolgozzon egy tervet" - mondta Bush pénteken texasi farmján, kilátásba helyezve Washington segítségét, ha az argentinok "technikai tanácsot kérnek tőlünk".