Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bármikor jöhet az argentin csőd

2001.12.21. 09:01
A Nemzetközi Valutaalap tárgyalna Argentínával, ha lenne kivel. A Fitch hitelminősítő szerint a külföldi befektetők akár pénzük felét is elveszthetik, ha az ország csődöt jelent és leértékeli a pesót.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF)a jövőben is kész együttműködni Argentínával, miután megtalálták a tárgyalásokat korábban vezető, szerdán lemondott Domingo Cavallo gazdasági miniszter utódját - közölte a szervezet szóvivője.

Az IMF nem érzi magát felelősnek

Az IMF illetékese elismerte, hogy nagyon nehéz a helyzet a latin-amerikai országban, de szeretnék folytatni az együttműködést egy következetes argentin gazdasági program kidolgozása érdekében.

A szóvivő elhárította azokat a vádakat, melyek szerint a Valutaalap felelős lenne a jelenlegi argentin gazdasági válság kialakulásában: a költségvetési szigorításokat elsősorban az argentin hatóságok dolgozták ki, az IMF csak segítséget nyújtott ebben, nem ajánlott semmiféle különleges intézkedést.

Minden pillanatban jöhet a csőd

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet szerint az erősödő társadalmi és politikai feszültségek miatt Argentína most már valószínűleg nagyon gyorsan fizetésképtelenné válhat. A cég New York-i irodája által kiadott sajtóközlemény szerint "minden pillanatban" bekövetkezhet a széles körű nemteljesítés a magánhitelezőkkel szemben fennálló 97 milliárd dolláros devizaadósságra.

A befektetők akár pénzük felét is elbukhatják

A hitelminősítő szerint nem tartható tovább az argentin pesó árfolyamrendszere, amelynek alapján a 1:1 arányban a dollárhoz van rögzítve, egyetlen lehetőség a pesó leértékelése.

A Fitch szerint a törlesztés leállítása és a leértékelés együttesen azzal járhat, hogy a hitelezők az Argentínával szembeni követelésük névértékének legalább 50 százalékát kénytelenek lesznek leírni.

Általános vélemény szerint az argentin adósságcsőd nem járna olyan világméretű hatással, mint az 1998-as orosz összeomlás, mivel a válság régóta érik az országban, így a befektetőknek volt idejük felkészülni.