Auguszta
-4 °C
2 °C

Szükségállapot Argentínában

2001.12.20. 10:53
A rossz gazdasági helyzet miatt egyre többen tüntetnek Argentínában, ahol az elnök szükségállapotot rendelt el, a gazdasági miniszter pedig lemondott.
Az argentin kormány szerdán elítélte Córdoba és Buenos Aires tartományban elharapózott erőszakot, valamint a fosztogatásokat, és úgy vélte, hogy szervezett akciókról van szó.

A kormányzati retorika

Juan Pablo Baylac kormányszóvivő kijelentette: a tömegessé vált erőszakcselekményeket olyan vandál csoportok provokálták ki, amelyek a társadalmi elégedetlenséget kihasználva bűncselekmények sorozatát követték el.

Szükségállapot

Az államfő szerda este szükségállapotot rendelt el. Fernando de la Rua televíziós beszédében a tüntetőket a köztársaság ellenségeinek nevezte, és együttműködésre szólította fel politikai ellenfeleit.

Tüntetések Buenos Airesben

A BBC szerint hat városban törtek ki tüntetések. A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrséggel. Eddig négy halottról, 180 sérültről és 350 letartóztatásról szólnak a híradások.

A tüntetők megrugdosták, majd kövekkel megdobálták az államfő hivatali gépkocsiját, miközben távozóban volt egy válságtanácskozásról, a Caritas katolikus segélyszervezet Buenos Aires-i székhelyéről.

Az argentin rendőrség szerda éjjel könnygáz bevetésével szorította ki a tüntető tömeget a Buenos Aires központjában lévő Plaza de Mayóról (Május tér), ahol az elnöki palota áll.

Az AFP szerint előzőleg mintegy tízezer tüntető sereglett spontán módon a népmozgalmak hagyományos színterére, dacolva a Fernando de la Rúa elnök által elrendelt rendkívüli állapottal. A BBC szerint néhány tüntető lövéseket adott le a gazdasági minisztérium épületére.

A középosztálybeli negyedek lakói a főutakon csoportosultak, s autódudákkal tülkölve, lábasokat kongatva protestáltak szociális helyzetük romlása miatt. A fővárosiak lázadása a gazdasági válság okozta zavargások és fosztogatások fekete napját követte: kedden Argentína számos városában szupermarketeket és más üzleteket rohamoztak meg.

Lemondott a gazdasági miniszter

A tüntetések hatására azonban lemondott Domingo Cavallo gazdasági miniszter, aki korábbi minisztersége idején, 1991-ben kidolgozta a pesót a dollárhoz rögzítő konvertibilitási törvényt, amelyet a három éve tartó recesszió egyik okozójának tartanak.

A BBC beszámolója szerint a kormány más miniszterei is felajánlották lemondásukat, az MTI pedig arról adott hírt, hogy lemondott az egész kormány.

Elemzők szerint a kormány a gazdasági szakember nélkül igen nehezen fog megbirkózni a válsággal. Ráadásul az ellenzéki irányítás alatt álló kongresszus érvénytelenítette azokat a speciális jogosítványokat, amelyekkel a gazdasági minisztert korábban felruházták.

"Valószínű, bár nem biztos, hogy Argentína nagyon rövid időn belül nem tudja majd teljesíteni valamelyik adósságvisszafizetési kötelezettségét. Ez nyílt csőd lenne" - nyilatkozta a BBC-nek a Standard & Poor's hitelminősítő intézet egyik igazgatója.

Ekkor azonban a 132 milliárd dolláros adóssággal rendelkező Argentína elvesztené minden reményét, hogy hitelt kapjon a Nemzetközi Valutaalaptól.

A Valutaalap nem tart dominóhatástól

Nincs jele annak, hogy az argentínai gazdasági válság megterhelné a többi felzárkózó piacot - nyilatkozta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese, Anne Krüger csütörtökön Új Delhiben.

Az IMF a legutóbbi Világgazdasági Kilátásokban is megállapította, hogy sokkal kisebb a "fertőzésveszély", mint ilyen esetekben néhány évvel ezelőtt, az argentínai válság ugyanis régóta érik, így a befektetőknek volt idejük helyezkedni, másfelől a nemzetközi befektetők ma már jobban ismerik és egyénileg ítélik meg a feltörekvő országokat.