Argentína lenyúlja polgárainak pénzét

2001.12.07. 10:39
Miután a Nemzetközi Valutaalap szerdán közölte, hogy nem folyósítja az argentin kormány által remélt 1,3 milliárd dolláros hitelrészletet, a Domingo Cavallo gazdasághi miniszter bejelentette, a kormány a magánnyugdíj-alapokban lévő pénzeket fogja felhasználni az adósságok törlesztésére.
Az 1994-ben létrehozott alapokban felhalmozódott pénzt a kormány kincstárjegyekre és állami garanciával biztosított hitelekre konvertálja. A fejlődő piacokra szakosodott befektetők nem szemlélik különösebb megértéssel a lépést. "Konfiskálják az alapokat" - idézte a BBC az egyik amerikai befektetési alapkezelőt.

Újabb lépéssel közelebb a csődhöz

A kormánynak decemberben 900 millió dollárt kell adósságtörlesztésre fordítani. A Valutaalappal tárgyaló kormányzat korábban azt remélte, hogy a friss hitelből tud törleszteni. Bár még a gazdasági miniszter bízik abban, hogy sikerül megállapodni a pénzintézettel, pesszimistább elemzők szerint a hitelkérelem elutasítása miatt a dél-amerikai ország ismét egy lépéssel közelebb került a csődhöz.

A Valautalappal tárgyaló Cavallo az IMF döntése után megismételte, kormánya nem kívánja követni az IMF tanácsát, vagyis nem értékélik le a pesót és nem vezeti be a dollárt hivatalos fizetőeszközként.  • Hírek
  • Személyi kölcsön