Ideiglenes elnök Argentínában

2001.12.22. 10:20
Valószínűleg már szombaton megválasztják az új, de ideiglenes argetin elnököt, a peronista Adolfo Rodríguez Saát, aki fenn akarja tartani a peso dollárhoz kötését.
Az argentin kongresszusban többséggel rendelkező Juszticialista (peronista) Párt vezetői pénteken San Luis tartomány kormányzóját, Adolfo Rodríguez Saát jelölték az ország ideiglenes elnökévé, de csak két hónapra: 2002. március 3-án ugyanis új elnökválasztást rendeznek, s ennek győztese tölti majd ki a lemondott Fernando de la Rúa 2003 végéig szóló hivatali idejének hátralévő részét.

Menem is pályázhat megint

Rodríguez Saá
A kongresszus szombaton megválasztja Rodríguez Saát ideiglenes elnökké - jelentette be Ramón Puerta szenátusi elnök, aki csak két napra vállalta az elnöki funkciót. A 2003 decemberében esedékes elnökválasztáson már Carlos Menem is részt vehet, aki 1989-től tíz éven át kormányozta Argentínát. Az alkotmány szerint ugyanis legalább egy négyéves elnöki ciklusnak kell eltelnie, amíg újra jelöltetheti magát.

Saá fogja a gyeplőt

Az 54 éves Rodríguez fő erényei: kívül maradt a pártján belüli ádáz hatalmi harcokon, andesi tartományában (amelynek élére egymás után négyszer választották már meg az argentin demokrácia 1983-as helyreállítása óta) költségvetési fegyelmet és mérsékelt munkanélküliséget mutathat fel, és jó viszonyban van a médiával.

Szenvedélyes, közben kemény

Karrierje átvészelt egy botrányos szerelmi kalandot is, amely nagy port vert fel a múlt évtized derekán, lévén Rodríguez ötgyermekes családapa. A kormányzó karizmatikus egyéniség hírében áll, bár a helyi ellenzék tekintélyuralmi módszerekkel vádolja.

Peso, dollár két jóbarát

Elnöki jelölése után Rodríguez azt mondta egy tévének, hogy fönn akarja tartani a pezó merev dollárparitását, amelynek összeomlását széles körben elkerülhetetlennek tartják. "Szigorú takarékossági programot fogok javasolni az országnak, hogy sem az állam, sem a politikusok ne költhessenek szükségtelenül" - tette hozzá a Reuters szerint.  • Tippek
  • Bankszámla