Ambrus
-7 °C
3 °C

Magyar sikerek a szerbiai választásokon

2004.09.20. 12:01
Hét városban is második fordulóba jutottak a magyar pártok polgármesterjelöltjei a szerbiai önkormányzati választásokon. Több városban is a Vajdasági Magyar Szövetségé lesz a legnagyobb önkormányzati frakció. A vajdasági tartományi választás hivatalos eredményei egyelőre nem ismertek.
Hét magyar polgármesterjelölt maradt versenyben a szerbiai önkormányzati választásokon az előzetes, nem hivatalos adatok szerint. Valamennyi polgármesterjelölt a legerősebb magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje. A pártnak eddig hét városban - Adán, Csókán, Kanizsán, Kishegyesen, Szabadkán, Bácstopolyán és Zentán - volt polgármestere. A VMSZ az összes említett településen, ezenkívül Óbecsén indított polgármester-jelöltet. Adán kívül minden városban továbbjutott a párt jelöltje a második fordulóba.

Gondot okoz, hogy Szabadkán a jelenlegi polgármesternek, Kucsera Gézának a VMSZ-szel stratégiai partnerségi viszonyban lévő Demokrata Párt (DS) jelöltjével, Oliver Duliccsal kell összemérnie erejét. Hasonló a helyzet Csókán is.

Magyarkanizsán és Zentán magyar-magyar párviadal várható.

A vajdasági parlamenti választásról, illetve az önkormányzati képviselői választásról egyelőre nincsenek összesített adatok. Az MTI értesülései szerint Szabadkán és Csókán a VMSZ-é lesz a legnagyobb önkormányzati frakció.

Radikális Újvidék

A szerbiai önkormányzati választáson két ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) jól szerepelt, s tovább gyengült a kormánypártok támogatottsága. Belgrádban az első fordulóban a DS jelöltje, Nenad Bogdanovic közel három százalékkal lekörözte Aleksandar Vucicot, a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltjét, ők ketten szállnak versenybe két hét múlva a polgármesteri székért. A vajdasági tartományi székvárosban a radikális Maja Gojkovic győzött, három százalékkal hagyta le Borislav Novakovic (DS) jelenlegi polgármestert.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.