Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Megkezdődött a bali merénylet pere

2003.05.12. 07:15
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett Bali szigetén hétfőn megkezdődött az első per, amelyben az indonéz turistaparadicsomban tavaly októberben elkövetett, kétszázkét halálos áldozatot és közel 300 sebesültet követelő pokolgépes terrorcselekmény gyanúsítottjai állnak a bíróság elé.
Denpasarban, Bali központjában - ahol a per alkalmából közel háromezer rendőr felügyel a rendre - először egy negyven éves indonéz férfi állt a bírák elé. Az Amrozi nevű férfit azzal vádolják, hogy bűnrészes a főként külföldi turisták, zömmel ausztrálok életét kioltó merényletben, mivel vegyi anyagokat szerzett be a pokolgépekhez, és egy gépkocsit is a terroristák rendelkezésére bocsátott. Ha bizonyítottnak találják a vádat, akár halálbüntetés is várhat rá.

Huszan a vádlottak padján

Amrozi - akit röviddel a merénylet után letartóztattak - állítólag elismerte, hogy az ő tulajdonában volt a legkevesebb 50 kilogramm robbanószerrel megrakott Mitsubishi furgon, amely október 12-én a levegőbe röpült egy emberekkel zsúfolt bár előtt. Elmondása szerint szerepe mindössze a robbanóanyagok megvásárlására korlátozódott, a pokolgépet mások szerelték össze.

A 2002. október 12-én történt véres merénylet elkövetésével a délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezet, a Jemaah Islamiah tagjait vádolják a hatóságok. A terrorcselekménnyel kapcsolatban az indonéz rendőrség azóta már letartóztatott több mint húsz személyt, közöttük az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatba hozott Jemaah Islamiah tagjait is, akik iszlám állam megteremtéséért harcolnak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.