Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Bin Laden-hívő a bali merénylet szervezője

2002.11.25. 08:06
Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének néhány beszédét találták meg a nyomozók az indonéziai Bali szigeten október 12-én végrehajtott, 190 halálos áldozatot követelő merényletsorozat kitervelőjének Solo városi otthonában.
Imam Samudra, a Dzsemáa Iszlámija nevű terrorszervezet indonéziai vezetője - akit a múlt csütörtökön fogtak el Jáva szigetén az indonéz hatóságok - egy korábban kézre kerített tettestársa vallomása alapján bevallotta, hogy ő szervezte meg a muzulmán szent háború, a dzsihád jegyében az üdülőszigeten végrehajtott robbantásokat, amelyek több mint 190 emberéletet követeltek. Az áldozatok túlnyomórészt külföldi turisták voltak, zömmel ausztráliaiak.

Az al-Kaida áll a háttérben?

Az indonéz nyomozó hatóságok november 17-én azonosították a 35 éves, informatikai végzettségű nyugat-jávai férfit és széles körű hajtóvadászatot folytattak kézre kerítésére. Imam Samudra Afganisztánban kapott harci kiképzést - állítólag egyebek között ott sajátította el pokolgépek házilagos készítését is -, és minden jel arra mutat, hogy köze van az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatokat tartó Dzsemáa Iszlámija terrorcsoporthoz. Az indonéz rendőrség őrizetbe vette Samudra két testőrét és egy harmadik gyanúsítottat is.

Egy ausztráliai rendőrségi illetékes a BBC-nek kijelentette: az, hogy Samudra lakásában Oszama bin Laden beszédeket találtak megerősíti ugyan a feltételezést, hogy kapcsolat van a nagy délkelet-ázsiai muzulmán állam létrehozására törekvő Dzsemáa Iszlámija és az al-Kaida között, de nem tekinthető közvetlen bizonyítéknak arra nézve, hogy az al-Kaida is részese lenne a bali merényletnek.

Az al-Kaida terrorhálózat ugyanakkor már a tragédia napján magára vállalta a merényletet. A CNN amerikai hírtévé internetes szolgálatának küldött üzenetben az Oszama bin Laden vezette szervezet azt állította, hogy "megtámadott diszkókat és bordélyházakat Indonéziában".

Amrozi köphetett

Samudra őrizetbe vételére két héttel azután került sor, hogy az indonéz rendőrség letartóztatt egy Amrozinak nevezett férfit. Amrozi elismerte, hogy az ő tulajdonában volt a furgon, amelyet a terroristák a Sari Clubnál elkövetett merénylethez használtak. A férfi részletesen tájékoztatta a hatóságokat a merényletben részt vevő személyek kilétéről, s beszámolt az akció tervezéséről és végrehajtásáról is.

Az Amrozi néven ismertté vált gyanúsított többek között elvezette a nyomozókat ahhoz a Bali szigetén lévő házhoz, amelyet a közel 200 áldozatot követelő akció szervezői főhadiszállásként használtak. Az épületben egyebek között rábukkantak a merényletben használt robbanóanyag maradványaira. Találtak ugyanott két repülőjegyet az indonéziai Manado városába, ahol a bali merénylet napján pokolgép robbant a Fülöp-szigetek konzulátusa előtt. A vallomásból az is kiderült, hogy a merénylet végrehajtásában hat-tíz személy vett részt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!