Judit
2 °C
7 °C

Őrizetben a bali robbantás kitervelője

2002.11.21. 14:53
Őrizetbe vette a Bali szigetén októberben elkövetett véres terrorakció főszervezőjét az indonéz rendőrség csütörtökön. Az informatikust Afganisztánban képezték ki, és vélhetően a Dzsemáa Iszlámija terrorcsoporttal áll kapcsolatban.
A rendőrség főparancsnoka közölte, a hatóságok három személyt vettek őrizetbe csütörtökön. Ezek egyike Imam Samudra, a Bali szigetén lévő Sari Club és Paddy Bar nevű éjszakai szórakozóhelyeken elkövetett, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelő pokolgépes robbantások feltételezett eszmei irányítója és egyik fő kivitelezője. A 35 éves informatikust az Indonézia nyugati partvidékén fekvő Merak kikötővárosban fogta el a rendőrség.

Samudra

Imam Samudra Afganisztánban kapott harci kiképzést, állítólag egyebek között ott sajátította el a pokolgépek házilagos készítését is. Emellett minden jel arra mutat, hogy a férfinak köze van az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatokat tartó Dzsemáa Iszlámija terrorcsoporthoz. Őrizetbe vételére két héttel azután került sor, hogy az indonéz rendőrség letartóztatta azt az Amrozinak nevezett férfit.

Amrozi vallott

Amrozi elismerte, hogy az ő tulajdonában volt a furgon, amelyet a terroristák a Sari Clubnál elkövetett merénylethez használtak. Amrozi részletesen tájékoztatta a hatóságokat a merényletben részt vevő személyek kilétéről, s beszámolt az akció tervezéséről és végrehajtásáról is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?