Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Huszonhárom embert vádolnak terrorizmussal Belgiumban

2003.05.23. 12:43
Az eddigi legnagyobb terroristaper kezdődött meg Belgiumban, ahol több mint húsz személy állt bíróság elé az al-Kaidával való együttműködés vádjával. A vádlottak között van egy profi focista is.
Belgium történetének legnagyobb terroristapere kezdődött meg csütörtökön különleges biztonsági intézkedések közepette. A tárgyaláson huszonhárom ember áll a bíróság elé, akiket Oszama bin Laden terrorszervezetével való együttműködéssel vádolnak. Többet közülük a tálibok uralta Afganisztán ellenzéki vezérénekAhmed Sah Maszud 2001 szeptember 9-i meggyilkolására szőtt összeesküvéssel vádolják.

Összeesküvő focista

A vádlottak között van Nizar ben Abdelaziz Trabelsi profi labdarugó is. Trabelsit lőfegyverrel való visszaéléssel, csalással, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalással és toborzással vádolják. A férfi azt is bevallotta, hogy személyesen ismerte Oszama bin Ladent, és részt kívánt venni egy belga légitámaszpont elleni támadásban. Trabelsi ügyvédi elmondta, hogy védence fenntartja beismerő vallomását a légitámaszpont ellen tervezett támadással kapcsolatban. Trabelsit a párizsi amerikai nagykövetség ellen tervezett merényletben való részvétellel is gyanúsítják, ám a focista ezt határozottan tagadja. A védő szerint a bíróknak figyelembe kell venniük a büntetés kiszabásakor, hogy Trabelsi bin Laden befolyása alatt állt akkoriban. Trabelsi egy tavalyi rádiós interjújában elismerte, hogy ismerte és csodálta a terroristavezért.

Öngyilkos merénylők

A tunéziai Tarek ben Habib Marufit azzal vádolják, hogy hamis belga útlevelek segítségével juttatott be két öngyilkos merénylőt Afganisztánba. A két férfi belga újságírónak adta ki magát, majd 2001 szeptember 9-én felrobbantotta magát Ahmed Maszud afgán ellenzéki vezető mellett. Marufit ezenkívül külföldi fegyveres erőkhöz való toborzásával is vádolják.

Enyhébb büntetések

Várakozások szerint a tárgyalás június 30-ig tart. Belgiumban nincs különleges terrorizmus ellenes törvény, ezért a legtöbb vádlott várhatóan enyhébb büntetést kap összeesküvésért, mintha minősített bűncselekményért kerülnének bíróságra. Tribalsi és Marufi 10 éves börtönbüntetésre számíthat, jelentette a CNN.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.