Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gépeltérítőket tartóztattak le Szaúd-Arábiában

2003.05.21. 17:58
Három férfit tartóztattak le hétfőn a szaúd-arábiai Dzsidában a reptéren. A gyanúsítottak a rijádi merényletet elkövető terrorista sejt tagjai voltak, és öngyilkos merényletre készültek.
A hírszerzés szerint öngyilkos merényletet akart elkövetni az a három férfi, akiket Dzsida, Szaúd-Arábia egyik kikötővárosának nemzetközi repterén tartóztatott le még a felszállás előtt hétfőn a szaúdi rendőrség. A marokkói állampolgárok a Szaúdia légitársaság Szudánba tartó gépére akartak felszállni.

Hírszerzési források a Reuters hírügynökségnek beszámoltak arról, hogy a három férfinél késeket és végrendeleteket is találtak, amely megerősíti azt a feltételezést, hogy a gépet el akarták téríteni. A forrás közölte azt is, hogy dzsidai célpont ellen tervezték a támadást.

A rijádi sejt tagjai

Noha a három férfi tagja annak az al-Kaida sejtnek, amely a szaúdi fővárosban, Rijádban múlt hét kedden követett el terrortámadást, de az még nem világos, hogy részt vettek-e a kilenc terroristával együtt 34 halálos áldozatot követelő merénylet előkészítésében.

Az Egyesült Államok már múlt héten figyelmeztetett arra, hogy Dzsidában terrortámadástól lehet tartani, emiatt néhány nyugati diplomatát elutaztattak a városból. Bár a rijádi merénylet óta az amerikaiak gondatlansággal vádolják Szaúd-Arábiát, a szaúdi hatóságok most büszkén jelentették be, hogy a hétfői akcióban "nem kellett kívülről segítséget kérni."