Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Az EU szemet hunyt a benesi dekrétumok felett

2003.03.19. 11:29
Csehország EU-csatlakozása kapcsán az egyetlen kritikus pontot a második világháború óta érvényben lévő Benes-dekrétum jelentette, melynek alapján majd' hárommillió embert telepítettek ki és ítéltek teljes vagyonelkobzásra. Az Európai Parlament bizonyosan bírálni fogja a cseheket, azonban ma már nyilvánvaló, hogy e kérdésnek semmilyen hatása nem lesz Csehország felvételére.
Zöld jelzést kap a Cseh Köztársaság EU csatlakozása, miután az országért felelős raportőr Jürgen Schröder kedvező jelentést nyújtott be az Európai Parlamenthez, amelynek külügyi bizottsága ma szavaz a tíz tagjelölt ország csatlakozásáról. A csehek esetében az egyedüli kritikus pontot a benesi dekrétumok jelentették: s noha ez nem akadályozza meg az ország EU-csatlakozását, a jelentéstevő arra buzdítja a parlamentet, hogy e kérdés kapcsán alakítson ki bíráló álláspontot.

Kollektív bűnösség?

Mint ismeretes, az azóta sem hatálytalanított benesi dekrétumokat közvetlenül a második világháború után fogadták el, és e jogszabály alapján telepítettek ki 2,5 millió németet, fosztották meg állampolgárságától (teljes vagyonelkobzással) a magyar lakosság 97 százalékát, 130 ezer embert.

Egy ugyancsak érvényben lévő, 1946-ban elfogadott amnesztiatörvény mentesíti a felelősségre vonás alól azokat, akik a kitelepítés idején bűncselekményeket követtek el a kollektív bűnösséggel vádolt népcsoportok tagjai ellen.

Gesztus kérdése

Az Európai Parlament a csatlakozási tárgyalások megkezdésekor kérte a vitatott dekrétumok eltörlését. Később a raportőr, Jürgen Schröder egy független jogászokból álló testülettel együtt újólag kezdeményezte, hogy a cseh hatóságok hivatalosan ismerjék el a törvénytelenséget. Mindeddig azonban egyetlen cseh kormány sem kívánt a dekrétumok kérdésével foglalkozni. Az országjelentést készítő biztos szerint a cseh kormánytól elvárt politikai gesztus jól szolgálná az európai egység ügyét.

Az előzmények ismeretében az Európai Parlament bizonyosan bírálni fogja a cseheket a benesi dekrétumok kapcsán, azonban ma már nyilvánvaló, hogy e kérdésnek semmilyen hatása nem lesz Csehország felvételére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.