Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Oszama Bin Ladin fivérének magyar érdekeltsége van

2001.02.24. 17:25
Budapesti képviseletet tart fenn a világ legkeresettebb terroristájának egyik fivére - írja szombati számában a Napi Gazdaság. A szaúd-arábiai Bin Ladin család egyik tagja, Tarik Mohamed Bin Ladin cége évek óta képviseletet működtet Magyarországon.
A Tarik Mohamed Bin Ladin Organization SA (TMBLO) székhelye Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, Dzsiddában van, a magyar képviseletet 1991-ben alapították és 1992-ben jegyezték be. A társaság névadója nem más, mint a világ legkeresettebb terroristájának, Oszama bin Ladinnek egyik fivére. A képviselet egyetlen tevékenysége a ,,máshova be nem sorolt gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás". A Napi Gazdaság megkereste a Németvölgyi úti székhelyű képviseletet is, ott azonban nem találtak mást, csak a képviseletvezető nevét, aki azonban sem telefonon, sem személyesen nem volt elérhető.

Ötven bin Ladin fivér

Az anyacég központja Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, Dzsiddában van. A napilapnak nem sikerült felvennie a kapcsolatot a TMBLO központjával, azonban megtalálták a cég egyik alvállalkozását, amely építőipari alapanyagokkal foglalkozik. Itt megerősítették, hogy Tarik az egyik fivére Oszama bin Ladinnek.

A bin Ladinek elég sokan vannak: a dinasztia alapító Mohamed Avad, Szaúd-Arábia egyik leggazdagabb embere tíz feleségétől 50 - egyes hírek szerint 53, vagy 57 - utódot és egy vállalatbirodalmat hagyott maga után. A bin Ladin fivérek egyik nagy vállalkozása a Saudi bin Ladin Group (SBG), amelyet Oszama és Tarik több testvére vezet. Az SBG azonban nem áll kapcsolatban a TMBLO-val, és nem rendelkezik magyarországi képviselettel - tudta meg a Napi Gazdaság.

A világ lekeresettebb terroristája

Az Egyesült Államok külképviseletei elleni támadással, az amerikai Cole tengeralattjáró elleni merénylettel, a nemzetközi terrorizmus támogatásával vádolt bin Ladin 1957-ben született Rijádban, Szaúd-Arábiában. Menedzsmentet és közgazdaságtant tanult az Abdul Aziz Király Egyetemen, házas, több gyermek apja. A gazdag családból származó Oszama 1973-ban lépett kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal.

A '80-as évek elején bekapcsolódott az afganisztáni mudzsahedínek harcába a szovjetek ellen és Dél-Jemenben a kommunisták ellen. Afganisztánban kiképzőközpontot alapított a mudzsahedínek számára és 1986-ban és '89-ben részt vett a legnagyobb, dzsalalabadi harcokban. 1991-ben hagyta el az Arab-félszigetet. A szaúdi kormány felszólította, hogy térjen haza, és miután ezt megtagadta, megfosztották állampolgárságától.

A muzulmán hívőket felszólította, hogy indítsanak szent háborút a zsidó-keresztény szövetség ellen, amely hatalma alatt tartja Palesztinát és az Arab-félszigetet. Neve a csecsenföldi háborúk kapcsán is felmerült, egyes források szerint szerepe volt/van a csecsen harcosok fegyver-utánpótlásának biztosításában. Az FBI terrorcselekmények szervezése miatt a tíz legfontosabb körözött személy között tartja számon. Jelenleg feltehetően Afganisztánban tartózkodik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.