Szilárda
-4 °C
2 °C

Oszama bin Laden kész bíróság elé állni?

2000.12.08. 12:54
Jemeni nyomozók olyan bizonyítékok birtokába jutottak, amelyek szerint az amerikai Cole romboló ellen elkövetett terroristatámadás gyanúsítottjai kapcsolatban álltak Oszama bin Ladennel, az Afganisztánban bujkáló hírhedt terroristavezérrel. Az ABC hírügynökség szerint a nyomozók egyes telefonbeszélgetések rögzítése és a gyanúsítottak kihallgatása alapján jutottak el ehhez az információhoz. Oszama bin Laden állítólag kijelentette: kész önként bíróság elé állni, ha a washingtoni bizonyítékok elég meggyőzőnek bizonyulnak.
Világszerte nagy meglepetést okozott a hír, hogy a tálibok vendégszeretetét élvező hírhedt terrorista Oszama bin Laden - legalábbis az őt vendégül látó afganisztáni tálibok egyik vezetője szerint - kész önként bíróság elé állni. Feltételként egyedül azt határozta meg, hogy Washington sorakoztasson fel meggyőző bizonyítékokat bűnössége mellett. Alapos gyanú van arra azonban, hogy az újabban nemzetközi elismerésre törekvő tálib kormányzat bin Laden kiadásával próbál legimitációra szert tenni.

Oszama bin Laden

1957-ben született Rijádban, Szaúd-Arábiában. Menedzsmentet és közgazdaságtant tanult az Abdul Aziz Király Egyetemen, házas, több gyermek apja. 1973-ban lépett kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal. A '80-as évek elején bekapcsolódott az afganisztáni mudzsahedínek harcába a szovjetek ellen és Dél-Jemenben a kommunisták ellen. Afganisztánban kiképzőközpontot alapított a mudzsahedínek számára és 1986-ban és '89-ben részt vett a legnagyobb, dzsalalabadi harcokban. 1991-ben hagyta el az Arab-félszigetet. A szaúdi kormány felszólította, hogy térjen haza, és miután ezt megtagadta, megfosztották állampolgárságától. A muzulmán hívőket felszólította, hogy indítsanak szent háborút a zsidó-keresztény szövetség ellen, amely hatalma alatt tartja Palesztinát és az Arab-félszigetet. Neve a csecsenföldi háborúk kapcsán is felmerült, egyes források szerint szerepe volt/van a csecsen harcosok fegyver-utánpótlásának biztosításában. Az FBI terrorcselekmények szervezése miatt a tíz legfontosabb körözött személy között tartja számon. Jelenleg feltehetően Afganisztánban tartózkodik.

Egyes hírforrások szerint a merénylők szökésben lévő vezetője, bizonyos Abdul al-Nasszir volt az, aki az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége ellen 1998-ban végrehajtott, több mint 220 halálos áldozatot követelő merényletek végrehajtóit toborozta.

Bin Laden bűne a Cole-merényletet?

Jemeni nyomozók december 7-én, a Cole romboló elleni öngyilkos merénylet kapcsán új információkat juttattak el az Egyesült Államoknak. Ezek - jemeni álláspont szerint - bizonyítják, hogy az amerikai romboló merényletének gyanúsítottjai kapcsolatban álltak Oszama bin Ladennel, az Afganisztánban bujkáló hírhedt terrorista vezérrel.

Az gyanúsítottak egyike elismerte, hogy Oszama bin Laden afganisztáni táboraiban képezték ki, Elmondása szerint a boszniai háborúban is részt vett kiképzése után. A másik gyanúsított elmondta, hogy ötezer dollárt kapott a merényletben való részvételért. Feladata az lett volna, hogy videokamerával rögzítse a történteket, de mint kiderült ez nem sikerült.

Jemen többször figyelmeztette az amerikaiakat

A USS Cole hadihajó sérülése

Mint arról korábban is beszámoltunk, titkosszolgálati források szerint Jemen május óta többször figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy a Közel-Keleten támadás készül ellenük. A kormány szerint ennek hatására ugyan megszigorították a biztonsági előírásokat, de az események rácáfoltak ennek hatékonyságára. A USS Cole romboló ellen ugyanis október 12-én, Áden kikötőjében öngyilkos akciót intéztek. A merénylő kamikaze a helyszínen életét vesztette. A robbanás következtében tizenhét amerikai tengerész meghalt és többen megsebesültek. A gyanú Oszama bin Ladenre, a hírhedt szaúdi terroristára, az FBI ,,most wanted" listájának éllovasára terelődött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!