Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Riadókészültségben az amerikai csapatok a Közel-Keleten

2000.10.24. 13:51
A Perzsa-öböl térségében tartózkodó amerikai csapatok egy részénél ,,Delta"-fokozatú riadókészültséget rendeltek el. A riadó oka, hogy a Pentagon szerint ,,amerikaiak vannak veszélyben". A készültség foka azt jelzi, hogy a katonai vezetés azonnali támadásra számít, és a támadás valószínűleg Oszama bin Laden szervezetétől indulhat. A Pentagonban azt fontolgatják, hogy Oszama bin Laden terroristavezér afganisztáni állásai ellen megelőző csapást intéznek.
A bahreini, katari amerikai erőknél és a törökországi Incirlik légibázison állomásozó amerikai csapatoknál a legmagasabb fokú riadókészültséget rendelték el. A Pentagon illetékesei szerint a készültség oka, hogy ,,amerikai állampolgárok és létesítmények vannak veszélyben".

Oszama bin Laden
az FBI-nál a tíz legfontosabb körözött személy között tartják számon
A csapatok ,,Delta"-fokozatú készültségben vannak, amit csak akkor rendelnek el, ha azonnali támadás várható. A Pentagon szerint a támadás valószínűleg Oszama bin Laden szervezetétől, az Al Qaedától vagy Ladenhez közel álló csoportoktól indulhat majd.

Oszama bin Laden, a szaúdi milliomos, aki jelenleg Afganisztánban él az FBI Most Wanted (Amerika első számú ellenségei) listájának éllovasa. Valószínűleg Laden felelős a kenyai és tanzániai amerikai követségek 1998-as felrobbantásáért, illetve a USS Cole ellen október 12-én Áden kikötőjében elkövetett támadásért.

A Pentagonban megelőző csapásról beszélnek

A USS Cole hadihajó sérülése
Nevük elhallgatását kérő washingtoni tisztviselők a CNN-nek elmondták: a Pentagonban egy Laden szervezete ellen indítandó megelőző csapás lehetőségét fontolgatják. A csapás feltétele, hogy a mostani fenyegetés és Laden között bizonyított kapcsolatot találjanak, illetve, hogy ha ez a megakadályozhatja Ladenék tervezett akcióit.

Mint kiderült, a megelőző csapásról már az ádeni támadás óta szó van. Richard Clarke, a nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a kelet-afrikai merényletek és az ádeni támadás sokban hasonlítanak, de az még egyáltalán nem biztos, hogy a háttérben Laden áll.

Kedden döntenek a támadásról

Amerikai csapatok az Öböl körül
Bahrein fővárosában, Manamában van az amerikai haditengerészet ötödik flottájának főparancsnoksága. Ennek a flottának tagja egy, állandóan az Öbölben tartózkodó anyahajó is. A török Incirlik bázisról felszállva brit és amerikai gépek ellenőrzik az iraki repülési tilalmi zónát az Öböl háború óta. Katarban a közel-keleti csapatok támogatását biztosító egységek állomásoznak.
A Fehér Házban kedden többek között Samuel Berger nemzetbiztonsági tanácsadó, William Cohen védelmi miniszter és George Tenet CIA-főnök is ott lesz azon a megbeszélésen, ahol a támadásról döntenek majd.

Washingtoni források szerint a téma elsősorban a közel-keleti helyzet lesz, mindenképpen szó esik majd a Cole-nyomozásról, és az ,,ezzel kapcsolatban felmerülő veszélyekről". A Fehér Ház szerint a Nemzetbiztonsági Tanács rendszeresen összeül, és abból, hogy ez most is megtörténik, még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

1998-ban már volt megelőző csapás

Készültségben
Clinton elnöksége alatt volt már példa megelőző csapásra. 1998. augusztus 20-án az amerikai csapatok afganisztáni és szudáni táborokra mértek csapást cirkálórakétákkal. A rakéták Laden egyik afganisztáni bázisába és egy szudáni gyárba csapódtak be.

A lerombolt gyárban Washington szerint vegyifegyvereket állítottak elő. A szudáni kormány tagadta a vádat és, azt állította, hogy a gyárban gyógyszerek készültek. A támadás indoklása 1998-ban is az volt, hogy valószínű, hogy Laden a követségek elleni támadás után újabb merényletekre készül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!