Géza
1 °C
8 °C

Készültség Tel Avivban, bírálat Washingtonból

2004.03.23. 08:31
Az Egyesült Államokat "mélységes aggodalommal" tölti el Jaszin sejk meggyilkolása. Az európai hatalmak is tiltakoznak az izraeli állam merénylete miatt. A hatóságok válaszcsapásra számítanak, ezért például Tel Avivban a legmagasabb készültségi fokba helyezték a rendőrséget.
Izrael folytatja a terroristák likvidálását, jelentette ki Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, egy nappal azután, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök is a terror elleni harcot ígérte. Az izraeli közszolgálati rádió, amely Mofaz szavait idézte, bejelentette: a hadsereg, a biztonsági szolgálat és a védelmi minisztérium illetékeseinek tanácskozásán döntés született arról, hogy folytatódik a terroristák "célzott likvidálása".

Ariel Saron hétfőn Likud-párti képviselők előtt jelentette ki, hogy Izrael folytatja háborúját a terror ellen. Simon Peresz, az Izraeli Munkapárt vezére, akárcsak az izraeli kormány két tagja, azonban hibának nevezte Ahmed Jaszin Sejk megölését.

Az izraeli nép támogatja

A kedden közzétett közvélemény-kutatási felmérések azt mutatják, hogy az izraeliek többsége egyetért a Hamász szellemi vezetőjének a megölésével. A Jediót Ahronót című újságban közölt adatok szerint a megkérdezettek 60 százaléka helyesli, 32 százaléka ellenzi Jaszin sejk megölését. A Maariv című lapban megjelent adatok szerint a megkérdzettek 61 százaléka támogatta a Hamász-vezető elleni támadást. Az izraeliek 81 százalékának véleménye szerint a hétfői csapás nyomán növekedhet a terrorista merényletek száma, s mindössze a válaszadók 15 százaléka nem számít erre.

A hatóságok is válaszcsapásra számítanak. A Haaretz című izraeli lap értesülése szerint Tel Avivban, Jaszin sejk meggyilkolása után, a rendőrség legalább egy hónapig a legmagasabb készültségi fokban lesz, így próbálva megakadályozni a merényleteket.

Az USA is bírál

Az izraeli politikához eddig megértően viszonyuló Egyesült Államok bírálta Izraelt hétfőn a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetőjének meggyilkolása miatt. "Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a gázai incidens" - mondta Scott McClellan fehér házi szóvivő washingtoni sajtóértekezletén. Néhány órával korábban, a Hamász-vezető megölését követő első reagálásokban washingtoni tisztségviselők még tartózkodtak Izrael nyílt bírálatától, s pusztán nyugalomra intették a feleket.

Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó egy tévényilatkozatában ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Hamász terrorszervezet, és tudomása szerint Jaszin sejk maga is részt vett a terrorcselekmények kitervelésében.

A merényletet, a BBC beszámolója szerint, a jelentős európai hatalmak vezetői is elítélik. Jack Straw brit külügyminiszter igazolhatatlannak, Javier Solana, az Európai Unió külügyeinek irányítója "nagyon rossz hírnek" nevezte Jaszin sejk megölését.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.