Alfréd
-2 °C
2 °C

Lefejezné Saront a Hamasz

2004.03.22. 18:08
Saron lefejezésével, Izrael vérbe borításával fenyegetőznek a palesztin terrorszervezetek a Hamasz szellemi vezérének meggyilkolása után. A terroristák az amerikai kormányt is megtorlással fenyegetik. Szakértők szerint aggasztó, hogy a különböző világnézetű szervezetek együttműködést kezdeményeztek.
"Levágjuk Saron fejét" - fenyegetőzött Ahmed Jaszin, a Hamasz szellemi vezérének hétfői likvidálása után a terrorszervezet vezetése. A terroristák szerint az izraeli miniszterelnök "megnyitotta a pokol kapuit, semmi sem akadályozhat meg minket abban, hogy levágjuk a fejét" - írja a Haaretz című izraeli napilap online kiadása.

Amerikát is fenyegetik

A hétfő hajnalban három rakétával kivégzett Jaszin egyik helyettese szerint "Palesztina vulkánként fog felrobbanni" a hír hallatán. A terrorszervezet az Egyesült Államokat is megtorlással fenyegeti. "A cionisták nem tudták volna végrehajtani akciójukat a terrorista amerikai kormány jóváhagyása nélkül, ezért vállalniuk kell a felelősséget" - áll a Hamasz az AP-hez eljuttatott közleményében.

"Szemet szemért" - áll a Jasszer Arafat Fatah mozgalmához tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádja közleményében. A "Cion fiai" ellen háborút hirdető szervezet szerint "isten akaratából órákon belül válaszolnak" Jaszin meggyilkolására.

Tömegtüntetés, baltás támadás

Jaszin halálhírére máris több tízezer tiltakozó gyűlt össze Gázában - jelentette a Haaretz. A ciszjordániai Ramat Gan településen egy baltás palesztin támadt rá három izraelire. Az áldozatokat könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Bomba robbant Izrael és a Gázai övezet határán is, a támadást egy szemtanú szerint pokolgép okozta, más források aknatámadásról tudnak - jelentette az MTI.

Egy arab támadó megkéselt három utast egy izraeli autóbuszon Tel-Avivban hétfő délután - közölte egy izraeli rendőrségi szóvivő. Slomit Hercberg nem volt hajlandó spekulációkba bocsátkozni arról sem, hogy lehet-e valamiféle kapcsolat a késelés és Ahmed Jaszin sejknek, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezérének meggyilkolása között. A késelőnek sikerült elmenekülnie a helyszínről. Aggasztó összhang

Múlt heti izraeli elemzések szerint aggasztó összefonódások figyelhetőek meg a palesztin terrorszervezetek között. Az Arafathoz közeli, világi al-Aksza Mártírjai és a mélyen vallásos Hamász együtt követték el a Jaszin meggyilkolásának indokaként emlegetett múlt heti asdódi kettős öngyilkos merényletet. Az akcióhoz az Iszlám Dzsihád is segítséget nyújtott - ez a szakértők szerint a terrorszervezetek egységesedésére utal.

Értelmetlen és törvénytelen lépés

Jaszin sejk meggyilkolását a brit kormány is elítélte. Jack Straw külügyminiszter közleménye szerint az izraeli támadás "törvénytelen és elfogadhatatlan" lépés. Straw nem érti, Izrael milyen előnyöket vár "egy tolószékben ülő öregember meggyilkolásától". "Izraelnek joga van az önvédelemre, de semmi sem jogosítja fel ilyen jellegű támadásokra.

Az Európai Unió elítélte Ahmed Jaszin sejknek, a Hamász radikális palesztin szervezet alapítójának és vezetőjének törvénytelen megölését. Oroszország mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ahmed Jaszin sejk megölése újabb erőszakhullámot idézhet elő, de első reagálásában tartózkodott Izrael közvetlen elmarasztalásától.

Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó az NBC televíziónak nyilatkozva hétfőn kijelentette, hogy a Hamasz vádjaival ellentétben az amerikai kormány nem tudott a készülő akcióról. Rice nyugalomra intette a feleket, az egész térséget.

Tolókocsijával együtt temették el Jaszin sejket
Kétszázezresre becsült tömeg kísérte el utolsó útjára hétfőn Gázában Ahmed Jaszin sejket. Nemcsak a Hamász, hanem számos más palesztin szervezet tagjai és hívei is részt vettek a sejk temetésén. A Hamász fegyveresei a levegőbe lövöldözve kísérték a gyászmenetet a temetőbe. A Jaszin sejk képmásai alatt vonuló tömeg a "bosszút, bosszút!" jelszót skandálta. Jaszin sejk mellé helyezték a sírba tolószékének megmaradt darabjait is, amelyet az izraeli rakétacsapás után össze tudtak szedni a helyszínen.