Natália
-3 °C
8 °C

Robbantás egy bolgár újságíró lakásánál

2006.04.06. 11:36
Bomba robbant csütörtök reggel egy bolgár újságíró lakása előtt, csodával határos módon senki nem sérült meg. Vaszil Ivanov a Nova televízió tényfeltáró újságírójaként több korrupciós ügyet derített fel, amiért korábban meg is fenyegették.

Nagy erejű robbanás történt csütörtök hajnalban egy bolgár televíziós újságíró lakása előtt, de a detonációban senki sem sebesült meg, közölte a szófiai belügyminisztérium.

Vaszil Ivanov, a Nova televízió főként bűnügyi oknyomozó műsorokat készítő munkatársa nem tartózkodott otthon, a lakásban élő édesanyja viszont igen, aki csodával határos módon élte túl a robbanást, közölte Szilva Zurleva, a Nova televízió elnöke. A lakás szinte teljesen romokban hever, és a szomszédos helyiségek is súlyosan megrongálódtak.

Személyes fenyegetés

Ivanov korábban több személyes fenyegetést kapott. „Most senki nem fenyegetett meg, csak elhelyezték a bombát. A robbanás olyan erős volt, hogy akár 20 ember halálát okozhatta volna” – nyilatkozta Ivanov a bolgár Fox hírügynökségnek.

A hatóságok egyelőre azt igyekeznek kideríteni, hogy a pokolgépes merénylet és az újságíró tevékenységének a jellege között lehet-e összefüggés. A kormány délelőtt kiadott nyilatkozatában már terrorcselekménynek minősítette az esetet, amivel az állampolgárok biztonságát veszélyeztették, és a szólás szabadságát próbálták meggátolni.

„Ivanov és a hozzá hasonló újságírók azt bizonyítják, hogy a negyedik hatalmi ágnak mekkora szerepe van a társadalmi problémák orvoslásában” – áll a nyilatkozatban.

A korrupció ellen

Ivanov márciusban felfedte, hogy egy szófiai börtönben súlyosan megsértik a rabok emberi méltóságát, és például, mint a kutyákat, pórázon tartják őket. Riportfilmjének az adásba kerülése után menesztették a fegyintézet igazgatóját.

A múlt év végén az újságíró egy közjegyző korrupciós ügyleteit tárta fel. A hivatalnok lopott gépkocsik eladásában segédkezett. Ivanov maga is "megvásárolta" tőle Nikola Flicsev volt főügyész és Georgi Parvanov elnök autóit.

Bulgária 2007-ben csatlakozni akar az Európai Unióhoz, de Brüsszelnek továbbra is komoly aggályai vannak amiatt, hogy a balkáni országban nem elég hatékony a szervezett bűnözés és korrupció elleni harc.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!