Ágnes
-1 °C
2 °C

Jön a háromsebességes EU?

2006.04.04. 11:42
Lehet, hogy Románia és Bulgária csak 2008-ban csatlakozik az EU-hoz. Lehet, hogy 2007-ben, de kimarad egyes politikákból. Sőt az is elképzelhető, hogy az EU visszatartja tőlük a pénzeket.
A további reformok kikényszerítése érdekében az Európai Bizottság visszatarthat pénzeket Romániától és Bulgáriától a két ország csatlakozása után - mondta az Euobservernek az EU bővítési biztosa, Olli Rehn.

A biztos hétfőn este találkozott az Európai Parlament külügyi bizottságával. A Bizottság másfél hónap múlva adja ki a jelentést az országok csatlakozási előkészületeinek legújabb fejleményeiről. Elképzelhető, hogy a jelentés egyéves halasztás javasol, ha a csatlakozási előkészületek - olyan kulcsterületeken, mint a korrupció elleni harc és a bíróságok reformja - nem éri el a megfelelő mértéket.

Itt is volt hasonló
Az unió már minket is fenyegetett a támogatások visszatartásával. A költségvetési hiánycél tavalyi elhibázása után novemberben Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos helyezte kilátásba a hazánknak szánt fejlesztési források visszatartását. A szankció végül nem lépett életbe, de elvileg erre a stabilitási és növekedési paktum valóban biztosít lehetőséget.

Nem teljes jogú tagság

A biztos szerint a halasztásnál sokkal valószínűbb, hogy Brüsszel kevésbé drasztikus eszközhöz folyamodik, és az úgynevezett védelmi klauzulákat alkalmazza a májusi vagy a novemberi jelentésben. Ezek a záradékok kizárhatják Romániát és Bulgáriát egyes közösségi politikákból - abban az esetben is, ha csatlakozik a két állam.

A "bírósági és hazai ügyek" klauzula alkalmazása főleg Bulgária esetében képzelhető el, mivel - ahogy azt Rehn ki is fejtette a parlament előtt - nem jutott előre sem a bírósági rendszer reformja, sem a szervezett bűnözés és korrupció elleni harc tárgyában. Ez egyben azt is jelentheti, hogy Szófia kimaradhat az EU új rendőrségi és bűnügyi kezdeményezéséből.

Pénzügyi retorzió

A parlamenti tagok szerint a bizottság olyan új monitoringrendszert akar kidolgozni, amely abba az irányba nyomja Szófiát és Bukarestet, hogy folytassák a reformokat a csatlakozás után is. Egyes parlamenti képviselők szerint ez azt is jelentheti, hogy ha a reformok nem bizonyulnak kielégítőnek, az EU visszatarthatja a pénzügyi segítséget. A képviselők attól is tartanak, hogy ez válik a Bizottság fő stratégiájává, vagyis más esetekben is vissza akarja tartani az új csatlakozóktól az EU-s pénzeket. Persze ez csak novemberben derül ki, azt követően, hogy hivatalosan kitűzik a csatlakozási dátumot.

Általában véve úgy néz ki, Románia megelőzte Bulgáriát - már ami a csatlakozási felkészülést érinti. A románoknál eredményes a korrupció elleni harc, és a bírósági reform is előrehaladottabb állapotban van. E mellett van még mit tenni az embercsempészet és a roma kisebbség integrálása terén.