Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Powell embere irányíthatja Irakot

2003.05.07. 13:15
Hivatalosan is kinevezte Paul Bremert, Irak új polgári kormányzóját George W. Bush. A volt külügyi tisztviselő ugyan a Pentagon alárendeltjeként dolgozik majd, kinevezése mégis Powell sikere. Az amerikai külügyminiszter és Donald Rumsfeld már a harcok idején Irak háború utáni irányításáért küzdött.
Paul Bremer volt külügyi tisztviselőt nevezte ki Irak polgári kormányzójává George W. Bush - jelentette a BBC. A keményfejű konzervatívnak tartott, mégis mindkét politikai tábor elismerését bíró Bremer bár a Pentagonnak fog jelenteni, kinevezését mégis Colin Powell külügyminiszter sikerének tartják.

Belharc

Powell és Donald Rumsfeld védelmi miniszter között még az iraki harcok idején vita tört ki az ország jövőbeni irányításáról. A Pentagonban sokan rossz szemmel nézték, hogy bár a diplomaták fél éven keresztül nem tudtak kézzel fogható sikert felmutatni Irak ügyében, mégis pályáznak az ország háború utáni irányítására.

Powell érvei szerint Irak békés újjáépítését polgári személynek kell irányítania. A külügyminiszter elképzelését az Egyesült Államok legtöbb szövetségese, köztük Nagy-Britannia is támogatta.

Jay Garner nyugalmazott tábornok kinevezése Irak ideiglenes kormányzójává még a védelmi minisztérium sikerét jelezte, Garner azonban most Bremer alárendeltjeként folytatja munkáját.

Tudja, teszi

Bremer egy "amolyan tudja-teszi ember" - jellemezte kinevezettjét Bush. Mint mondta, a megbízott "a kormányzat áldásával és teljes támogatásával végezheti majd feladatait".

Bremer Ronald Reagen kormányában 1986-89 között a külügyminisztérium terroristaelhárító részlegét vezette. Később Henry Kissinger tanácsadó cégéhez csatlakozott. Legutóbb egy kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó tanácsadócéget vezetett.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.