Benedek
-5 °C
5 °C

Keddtől már a Pentagon irányíthatja Irakot

2003.04.06. 18:20
Míg Colin Powell komoly szerepet ígért az ENSZ-nek és Blair is nemzetközi kormányzásban bízott, az amerikaiak már kedden megkezdhetik az ideiglenes iraki kormány felállítását. Az Irak ellenőrzéséért vívott harcot a védelmi minisztérium nyerte.
Már kedden felállhat az iraki ideiglenes kormány egy része - írja az Observer című brit lap. Az amerikai sietséget indokolhatja, hogy nem akarnak európai beleszólást a kormány összetételébe. Az EU korábban az ENSZ szerepének tisztázásához kötötte az iraki rendezés kérdését.

Mindenkit kihagynának

Az "embrió-kormány" létrehozása gyakorlatilag Rumsfeld védelmi miniszter elképzeléseit teljesítené be. Az Observernek nyilatkozó Pentagon-tisztviselők szerint a kormányzat Rumsfeld tervének végrehajtása mellett döntött, és nem látja értelmét annak, hogy az ENSZ is szerepet kapjon Irak háború utáni irányításában.

Powell bebukta

Az amerikai kormányon belül komoly viták zajlottak, míg a Pentagon teljes egészében amerikai kézben tartaná Irak irányítását, Colin Powell és a külügyminisztérium nemzetközi irányítást tervezett.

Az amerikaiak mostani tervei szerint a felszabadított és "viszonylag békés" területeken már az újjáépítési bizottság vehetné át az irányítást - írja az Observer. A lépés alaposan keresztbe tesz Powell külügyminiszternek, aki az európai vezetőkkel folytatott múlt heti tárgyalásain ígéretet tett arra, hogy az ENSZ "komoly szerepet" kap Irak újjáépítésében.

A kormányzat korai felállítása Tony Blairt is kellemetlen helyzetbe hozhatja - írja az Observer. A brit kormányfő a jövő héten találkozik Bush amerikai elnökkel Észak-Írországban.