Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Bush Camus-t olvas a strandon

2006.08.17. 11:22
Bush talán mégsem olyan sekélyes, mint gondolnánk. Míg a legtöbben Frederick Forsyth-ponyvákat viszünk magunkkal a nyaralásra, az amerikai elnök Albert Camus Közönyével szórakoztatta magát. És tettszett is neki.

Ideje komolyan venni az Egyesült Államok elnökét. Ki gondolta volna, hogy a texasi tájszólásával és a bonyolult szavak gyakori tévesztésével, idegen szavak teljesen értelmetlen használásával kitűnő George W. Bush egyáltalán olvas - bár a Bilbilát minden lefekvés előtt és minden ébredés után lapozgatja. Hát még azt, hogy a XX. századi irodalom egyik zavarbaejtő klasszikusát, Albert Camus-t?

Pedig a Fehér Ház sajtószolgálata által közreadott könyvlista alapján Bush idén Camus egyik klasszikusát, a Közönyt olvasta. Pikáns, főleg mert a Közöny európai főhőse egy meleg napon megöl egy arabot. Mivel tettét nem bánja meg, kivégzik. Ráadásul a mű Bush leghűségesebb szavazói, a Keresztény Koalíció tagjai szerint még vallásgyalázó is.

A skrupulusok ellenére Bush elégedett volt a könyvvel, írja a Guardian. Tony Snow, Bush szóvivője szerint az elnök "érdekes, gyors olvasmánynak" nevezte a könyvet.

"Nem akarok részletekbe menni, de egy kicsit beszéltünk az egzisztencializmus eredetéről is" - villantotta meg műveltségét Snow is, igaz, a Guardian epés megjegyzése szerint Camus műve inkább abszurd.

Bush nyaralására még két monográfiát vitt magával Abraham Lincolnról. Nemrégiben pedig Khaled Hosseini Papírsárkányok című bestsellerét is elolvasta.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.