Vilma
-7 °C
4 °C

Nem volt óvóhely Szaddám rejtekhelyén?

2003.05.29. 11:31
Soha nem volt óvóhely azon a helyen, ahol az Egyesült Államok feltételezése szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök a háború megindításakor rejtőzködött állítja egy amerikai ezredes. Az épületet számos alkalommal bombázták, hogy a diktátort megöljék.
Sem bunkernak, sem holttesteknek nyomát nem találni a volt elnöki palotakomplexum területén, a főváros déli peremén elhelyezkedő úgynevezett Dora-farmokon. Csupán a bombák vájta hatalmas kráterek vannak ott, egy össze nem omlott épület kivételével. Ezt a CBS amerikai televízió jelentette szerda esti hírműsorában Tim Madare-t, az amerikai szárazföldi hadsereg egyik ezredesét idézve, akinek feladata a jelentősebb bagdadi létesítmények felügyelete.

Túlélhették

A CBS szerint először az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), majd Madere ezredes kétszer is átvizsgálta a helyet. Olyan esetleges emberi maradványok után kutattak, amelyek DNS-vizsgálata bizonyítaná, hogy Szaddám vagy fiai ott meghaltak vagy megsebesültek. Az ezredes szerint bárki, aki az állva maradt épületben tartózkodott a bombázás alatt, túlélhette azt. A háború első éjszakáján történt bombatámadás után nem sokkal Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter újságíróknak kijelentette: "Nem fér kétség ahhoz, hogy sikeres volt az iraki vezetők főhadiszállása elleni támadás. Fényképeket készítettünk a helyről. A kérdés csak az, ki vagy mi volt az épületekben" - mondta.

Sorsuk ismeretlen

Az Egyesült Államok azzal, hogy április 7-én ismét légitámadást indított az iraki elnök ellen, gyakorlatilag elismerte, hogy Szaddám Huszein a március 20-i támadásban nem halt meg - mutatott rá a Reuters. Szaddám és fiainak sorsa máig ismeretlen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.