Bernadett
0 °C
4 °C

Április 9-én még élt Huszein?

2003.04.18. 18:47
Az abu-dabi tévé pénteken közzé tett két felvételt a megbuktatott Szaddám Huszein iraki elnökről. Az egyik egy magnószalagra rögzített "utolsó beszéd", amelyben az Egyesült Államok elleni harcra buzdította honfitársait, a másikon pedig állítólag az iraki diktátor látható az örvendező bagdadi nép körében. A felvételek - amelyek állítólag április 9-én készültek - valódiságát illetően bizonytalanság uralkodik.
"El vagyunk szánva arra, hogy a végsőkig védelmezzük hazánkat és vallásunkat. Bízunk abban, hogy miénk lesz a végső győzelem" - mondta a Szaddám Huszeinnek tulajdonított hang, miközben az abu-dabi tévében a volt iraki diktátor arcképe volt látható.

Fáradt és beesett arccal

A műholdas arab tévé pénteken alig néhány órával korábban sugárzott egy videofelvételt, amelyen állítólag az iraki diktátor látható az örvendező bagdadi nép körében. A tévé szerint mindkét felvétel április 9-én készült, aznap, amikor Bagdad elesett, és Huszein szobrát az amerikai hadsereg egyik alakulata ledöntötte.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a nappal forgatott képes beszámolóban Szaddám Huszein olívazöld öltözékben, fáradt és beesett arccal ült egy gépkocsi motorházán néhány száz éljenző ember gyűrűjében. "Vérünket és lelkünket adjuk, feláldozzuk magunkat érted, ó, Szaddám" - kiáltozta a tömeg. Oldalán ült kisebbik fia, Kuszaj, a rezsim elit hadosztályait felölelő Köztársasági Gárda parancsnoka.

A felvételek valódiságát illetően bizonytalanság uralkodik. Szakértők azonban úgy foglaltak állást, hogy a magnószalagon hallható hang eredetinek tűnik. Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy mikor rögzíthették.