Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Exhumáltatná szüleit Zoe Ceausescu

2005.03.22. 11:44
Perre megy Zoe Ceausescu a román honvédelmi minisztériummal és egy temetkezési kht.-val, hogy kihantoltathassa szüleit. A Ceausescu-házaspár maradványait a kivégzés és a temetés között eltelt öt napban többször is "elvesztették" a forradalommal elfoglalt hatóságok.

Bíróságon követeli szülei kihantolását Zoe Ceausescu, Nicolae és Elena Ceausescu lánya, adta hírül a Transindex. A nő szerint szülei nem abban a sírban fekszenek, amelynél az caucescui "aranykor" hívei minden decemberben megemlékeznek. Zoe Ceausescu ezért beperelte a honvédelmi minisztériumot és a bukaresti temetőket üzemeltető kht.-t.

A Ceausescu-lány az exhumálás után igazságügyi orvos szakértővel vizsgáltatná meg a földi maradványokat. A per első tárgyalását április 1-re tűzték ki egy bukaresti kerületi bíróságon. A temetkezési kht. vezetője szerint Zoenak joga van kihantoltatni a holttesteket, hiszen régen lejárt a törvényben rögzített hétéves határidő, ameddig nem szabad hozzányúlni az eltemetett holtakhoz.

A holttestek többször is eltűntek szem elől

Elképzelhető, hogy valóban nem a Ceausescu-házaspár fekszik a kérdéses sírban, egy alezredes és egy ezredes neve alatt, mivel a haláluk és eltemetésük között eltelt öt nap történetének több részlete a mai napig homályos. A Ion Iliescu körül csoportosuló Nemzeti Megmentési Front 1990 áprilisáig nem engedte adásba a perről és a kivégzésről szóló vágatlan felvételt.

A Ceausescu-házaspárt 1989. december 25-én végezték ki; haláluk után néhány óráig az új hatalom nem tudta, ki kinek adta át a holttesteket. Victor Stanculescu tábornok, a hadsereg akkori parancsnoka 25-én este nem találta a diktátorpár holttestét a Ghencea stadionnál, ahová elvileg katonai helikopteren szállították őket a sortűz helyszínéről.

A holttestek csak 26-án hajnalban kerültek elő a közeli laktanyában sátorlapba csavarva, innen a katonai kórházba szállították őket, ahol lemosták és hűtőkamrába tették őket. A következő napokban a Nemzeti Megmentési Front ülésezéssel volt elfoglalva, a temetésre senki sem gondolt, mondta Gelu Voican Voiculescu, a forradalom bizarr figurája, Iliescu bizalmasa.

Stanculescu végül 30-án reggel elrendelte, hogy ássák meg a sírokat, délutánra a papírmunkával is elkészültek. A sírokat nem tüntették fel számmal a temetői nyilvántartásban, és nem a Ceausescu-házaspár neve szerepel a temetői jegyzőkönyvben, illetve a sírokon. Ezt azért tették, hogy a tömeg ne ássa ki és gyalázza meg a holttesteket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.