Emőke
8 °C
19 °C

Magyar városnézőket állítottak elő Pozsonyban

2006.05.20. 22:11
A szlovák rendőrség szombaton Pozsonyban több személyt is lekapcsolt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszegtek egy helyi jogszabályt, amely foglalkozási engedélyhez köti az idegenvezetést. A koronázási dómból kiráncigált sértettek a gyanú szerint a "tiltott idegenvezetés" bűnébe estek, amikor társaiknak a műemlékekről kiselőadást tartottak.
Magyar városnéző turistákat állított elő a szlovák rendőrség szombaton Pozsonyban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszegtek egy helyi jogszabályt, amely foglalkozási engedélyhez köti az idegenvezetést. A magyar történelemben jelentős szerepet betöltő koronázási dómból kiráncigált, majd rendőri fogdába vitt sértettek jogsértőnek minősítik az inzultust és magyarellenes indítékot látnak a történtek mögött.

Az MTI pozsonyi tudósítójának értesülése szerint a szekszárdi Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárai és diákjai szombaton a koronázó dómként ismert Szent Márton Székesegyházat tekintették meg, melynek tornyán a Szent Korona négy mázsás aranyozott másolatát Pozsony egyik régi jelképeként megőrizték, s melynek szentélyében Pázmány Péter is nyugszik.

Egy ismeretlen személyazonosságú, szlovákul beszélő férfi, aki állítólag már az Óváros utcáin is inzultálta őket, két rendőr kíséretében utánuk ment a székesegyházba, ahonnan egyiküket elvezettette, amiért az a gyanú szerint tiltott iparűzést folytatott, amikor társainak ismereteket adott át a műemlék történelmi vonatkozásairól.

Nem sokkal később, gyakorlatilag az első előállítással egyidejűleg egy másik, Győrből érkezett magyar csoport is ugyanígy járt. A csoport egyik tagját hasonló gyanú miatt egy másik járőrkocsiba tuszkolták be, egy harmadikat pedig azért állítottak elő, mert az ellenük panaszt emelő ismeretlen férfi azt állította, hogy a magyar városnéző a vita hevében meglökte őt.

Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség jogsegélyt nyújtó konzulja az MTI érdeklődésére megerősítette a történteket. Tudni lehet, hogy az előállított magyarokat a rendőrőrsön hosszan megvárakoztatták, majd fogdába zárták őket és a kihallgatási jegyzőkönyv nekik kijáró példányát csak a konzul közbenjárása nyomán kapták meg. A késő délutáni órákban a gyanúsítottakat elengedték, majd visszautaztak Magyarországra. A szlovák rendőrségen egyelőre nem született döntés, hogy vádat emelnek-e ellenük.

Szlovákiában néhány éve egy olyan jogszabály van hatályban, amely szigorúan Szlovákiában megszerzett szakképesítés birtokában engedélyezi az idegenvezetést. A külföldről Pozsonyba érkező városnézők az erre rendszeresített Pozsonyi Kulturális és Tájékoztató Szolgálat (BKIS) idegenvezetőit vehetik igénybe, akik a Magyarországról érkezett városnézők tapasztatai szerint magyar vonatkozásokban nem mindig felkészültek, vagy ha mégis, a város magyar történelmi vonatkozásairól nem mindegyikük tesz említést.

A BKIS kötelékéhez tartozó pozsonyi idegenvezetőknél beszerezhető egy magyar nyelven is olvasható szórólap.
"Szívélyesen üdvözöljük Önöket Pozsonyban. Kellemes időtöltést kívánunk városunkban, egyben szeretnénk felhívni figyelmüket a következőkre: az idegenvezetés Szlovákiában engedélyhez kötött foglalkozás. Országunkban minden idegenvezető köteles egy több hónapos szaktanfolyamot elvégezni valamely, a törvény által meghatározott oktatási intézménynél.
Az idegenvezetői szaktanfolyam Pozsony esetében legalább 250 órát igényel és szigorú képesítő vizsgával végződik. Ezeket a szabályokat az Európai Unió is elismerte. Pozsony város idegenvezetőit a város címerét ábrázoló piros-fehér jelvényről ismerhetik fel. Ezért megértésüket kérjük, a város és az ország egész területén csak azok jogosultak idegenvezetésre, műemlékeink, történelmi nevezetességeink bemutatására, akik Szlovákiában nyertek szakképzést. Kérjük Önöket, szíveskedjenek betartani Szlovákia törvényeit. Érezzék jól magukat városunkban és örülünk a személyes találkozásnak egy városnézés folyamán"
- áll a "Pozsony város idegenvezetői" által jegyzett szórólapon.

Az MTI nem megerősített értesülése szerint a magyarországi városnézőkre rendőröket szabadító férfi ilyen jelvényt viselt. " Radnóti Gábor, a kora esti órákban már Magyarországon tartózkodó szekszárdi csoport vezetője az MTI pozsonyi tudósítójának telefonon nyilatkozva azt mondta: "Azt hiszem, mindnyájunk nevében rendkívül kellemetlen meglepetésnek minősíthetem a történteket. Ami történt, azt jogsértőnek tartjuk és nem gondoljuk azt, hogy ilyesmi az Európai Unió bármelyik országában megtörténhet."

A magyar turisták közelében nézelődő japán, angol és német csoportok saját nyelvükön, saját idegenvezetőik kíséretében tekintették meg a várost, de ez senkinek nem szúrt szemet, mondta Radnóti Gábor.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.