Dömötör
11 °C
14 °C

A szövetségesek mélyen behatoltak Irakba

2003.03.21. 09:08
Mintegy 150 kilométer mélyen nyomultak Irak területére a koalíciós alakulatok. A BBC jelentése szerint fehér zászlós iraki katonák adják meg magukat Irak déli részén.
Az ausztrál különleges alakulatok mélyen behatoltak Irak területére, hogy célpontokat térképezzenek fel a lézerbombás támadásokhoz, közölte David Horner katonai szakértő. Ausztrália összesen kétezer katonát, köztük 150 elit kommandóst küldött a Perzsa-öböl térségébe Horner szerint a 150 fős elit egység tagjai közül kilencvenen folytatnak felderítő tevékenységet mélyen az iraki állások mögött. Az elitalakulat tagjai valószínűleg 5-6 fős csoportokban, összkerékhajtású járműveken és terepmotorokkal közlekednek, jelentette a dpa.

Fotó: EPA/Gaz Armes
Közben a BBC és a CNN híradásai azt jelentették, hogy a Kuvaitból induló szövetséges erők mintegy 150 kilométer mélyen nyomultak Irakba. A sivatagban korábban körülbelül 50 kilométeres sebességgel előrenyomuló harckocsik később lassítottak, majd teljesen megálltak. A Kuvaitból induló egyik amerikai gyalogos hadosztály olyan erős iraki ellenállásba ütközött, hogy kénytelenek voltak a brit tüzérség segítségét kérni.

A BBC jelentése szerint Dél-Irakban fehér zászlókat lengetnek a magukat megadni kívánó iraki katonák. A hírtelevíziók feltett kezű, fehér zászlós iraki katonákat mutatnak, de azt nem tudni, hogy a foglyul ejtések pontosan hol történtek. Egyes hírek szerint eddig körülbelül 200 iraki adta meg magát. A BBC jelentése szerint most már a brit tengerészgyalogság biztosítja az Al Faw félszigetet, ahol fontos iraki olajkikötő található.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.