Tízezrek az utcán világszerte

2003.03.21. 10:28
Világszerte folytatódtak pénteken a tüntetések az iraki háború ellen. San Franciscóban az éjszaka több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe. Párizsban este a rendőrség vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatott szét egy négyszáz fős csoportot, miután feldúltak egy McDonald's-ot. Japánban a tüntetők az ellen is szót emeltek, hogy a kormány politikai támogatásáról biztosította az Egyesült Államok vezette hadműveletet. Az ausztráliai Melbourne-ben délidőben légiriadót imitáló szirénák hangjára torlaszolt el utcákat mintegy háromezer tüntető.
Egyesült Államok-szerte tüntetések voltak csütörtökön az iraki háború ellen. San Franciscóban több mint ezer embert őrizetbe vettek. San Franciscóban a tüntetők elözönlötték a belváros néhány forgalmas útját, több tucat diák egymáshoz láncolta magát. A késő esti órákba nyúlt a forgalombénító tüntetés. A rohamrendőrség több, mint ezer tüntetőt vett őrizetbe, 22 év óta nem állítottak elő ennyi embert egy napon a kaliforniai nagyvárosban. Néhányukat átmenetileg az utcán felállított ideiglenes ketrecekben őriztek.

Vízágyú és gumilövedékek Párizsban

Franciák tízezrei vonultak fel Párizsban csütörtökön, tiltakozva az iraki háború ellen. A negyvenezres menet békés volt és ünnepélyes. Este azonban a rendőrség vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatott szét egy négyszáz fős csoportot, miután néhány tucat, arcát elkendőző fiatal feldúlt egy McDonald's gyorsétkezdét.

Nyolcezren Tokióban

A Tokió belvárosában felvonuló tüntetők tiltakoztak az ellen is, hogy a japán kormány politikai támogatásáról biztosította az Egyesült Államok vezette hadműveletet. A rendőrség szerint mintegy nyolcezer ember sereglett össze a megmozdulás induló pontján, a belvárosi Siba parkban, néhány órával azután, hogy George Bush amerikai elnök telefonon köszönetet mondott Koidzumi Dzsunicsiro kormányfőnek, amiért Tokió csatlakozott a háború támogatóihoz, és segítséget ajánlott fel a menekültek ellátásához, illetve Irak háború utáni újjáépítéséhez.

Megszólalt a légiriadó Melbourne-ben

Az ausztráliai Melbourne-ben délidőben légiriadót imitáló szirénák hangjára torlaszolt el utcákat mintegy háromezer tüntető. Egy nagyobb, mintegy ötezer fős megmozdulás is volt késő délután a második legnagyobb ausztrál városban: itt háborúellenes jelszavakat skandáltak, és békepárti transzparensekkel vonultak fel.

Könnygázzal kergették szét a szrinagari tüntetőket

Az indiai Szrinagarban dühödt nők egy csoportja tartott Amerika-ellenes tiltakozást. "Ne öljetek iraki gyermekeket! Ők sem ölték meg a ti gyermekeiteket!" - kiabálták az egyetlen muzulmán többségű indiai állam nyári fővárosának központjában. A rendőrség könnygázzal kergetett szét egy másik, kisebb tüntető csoportot, miközben a város üzleteinek egy része zárva tartott a szakadár muszlim szervezetek felszólítására.

Az indonézek kormányukra bízzák a tiltakozást

Indonézia fővárosában mintegy száz diák gyűlt össze az Egyesült Államok nagykövetsége előtt a heti nagy ima után. Kisebb csoportosulások voltak a brit diplomáciai képviseletnél is. A dél-kelet ázsiai ország fél tucat más városából mindössze néhány száz fős tüntetésekről érkezett jelentés, igaz, maga az indonéz kormány csütörtökön határozottan elítélte az amerikai erők által csütörtökön elindított Irak elleni háborút.

A heti nagy ima után gyülekeznek a pakisztániak

A pakisztáni fővárosból, Iszlámábádból és az indiai határon fekvő Lahorból egyelőre szintén csak kisebb, néhány száz fős háborúellenes megmozdulásról számoltak be. A Reuters brit hírügynökség szerint azonban nagyobb tüntetésekre lehet számítani a heti nagy ima után. Bár a legnagyobb iszlám ellenzéki szövetség országos sztrájkot hirdetett az Irak elleni amerikai támadás miatt, a főváros és az ország kereskedelmi központja, Karacsi egyaránt a megszokott életét éli.  • Tippek
  • Babaváró hitel