Világméretű tüntetéshullám készülődik?

2003.03.20. 10:41
Az Irak elleni katonai akcióra a leghamarabb azok az ausztriai háborúellenes szervezetek reagáltak, akik reggel fél kilenc óta gyülekeznek a bécsi amerikai nagykövetség előtt. Moszkvában jelenleg 600 rendőr áll szemben 200 antipacifista tüntetővel. Párizsban a hatóságok vízágyúkkal készülnek a tüntetésekre. Sydney-ben már több ezren az utcákon.
Az első tüntetés a háború ellen Ausztriában volt. Reggel fél kilenckor a belvárosi Graben végén diákok gyülekeztek több baloldali szervezet felhívására, s az amerikai nagykövetség elé szándékoznak vonulni.

Nápoly
Tiltakozás a horror ellen

A tüntetést támogató szervezetek egyben iskolai sztrájkokra hívtak fel, s felszólították az osztrák szakszervezeteket, hogy a nap folyamán munkabeszüntetések szervezésével teremtsék meg a lehetőséget, hogy a lakosság kifejezésre juttathassa tiltakozását "a horror ellen", mert "ez a háború nem hoz sem békét, sem biztonságot, sem demokráciát".

Az Antiimperialista Koordináció elnevezésű szervezet e-mailek útján délután négy órára hirdetett tüntetést, amelynek résztvevői szintén az amerikai nagykövetség elé szándékoznak vonulni.

Tüntetés a moszkvai amerikai nagykövetségnél

Mintegy kétszáz fő kezdett tüntetést az iraki háború ellen csütörtökön az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége előtt. A megmozdulást Oroszország Kommunista Pártja, és a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt szervezte. A résztvevők Irakot támogató és Washington politikáját elítélő transzparensekkel jelentek meg a diplomáciai képviselet előtt.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint várható, hogy a tiltakozó megmozdulás több órán keresztül fog tartani. Hivatalos közlés szerint több mint 600 rendőrt vezényeltek ki a helyszínre a rend fenntartására.

Iskolások tüntetnek Huszein mellett a Gáza-övezetben

Palesztin fiatalok a Gázai övezetben Szaddám Huszein iraki elnököt éltetve, amerikai zászlókat égetve tiltakoztak csütörtökön az Irakra mért rakétacsapások ellen. A több száz iskolás csütörtökön a Gázai övezet északi részén Beit Hanun városban Szaddám képeivel vonultak az utcára és az iraki vezetőt éltették, az amerikaiakat és elnöküket, George Busht gyalázták. A tüntetésekről a Háárec című izraeli újság számolt be internetes honlapján.

Párizs
A francia hatóságok vízágyúkkal várják a tüntetőket

Az iraki konfliktus kapcsán csütörtökön reggel 500 fővel megnövelték a terroristaellenes merényleteket célzó óvintézkedésben részt vevő rendfenntartó erők létszámát. Alain Tourre, a párizsi rendőrség szóvivője arról tájékoztatott, hogy a repülőtereken, pályaudvarokon, metróállomásokon és a fontos középületeknél megerősítették a biztonsági erőket. Az amerikai nagykövetség környékét védőkorlátokkal vették körül és vízágyúkat helyeztek készenlétbe a környező utcákban.

Többezren Sydney utcáin

Több ezer háborúellenes tüntető vonult utcára Sydneyben csütörtökön, hogy tiltakozzanak a csütörtök hajnalban indult Irak ellenes amerikai hadműveletek ellen - írja a dpa. John Howard ausztrál miniszterelnök elismerte, hogy mintegy 2000 ausztrál katona is részt vesz a hadműveletekben. A Simon Cream, munkásparti ellenzéki vezér elítélte a miniszterelnököt, amiért csatlakozott az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezette koalícióhoz.

Emmanuel

Michael, az Ausztráliai Asszír Federáció bagdadi születésű elnöke azt nyilatkozta az ABC rádiónak, hogy az Ausztráliában élő százezres iraki közösség tagja üdvözölték a támadást, mert "végre megszabadulnak a diktátortól".  • Tippek
  • Bankszámla