Béketüntetések: Ne adjatok Bushnak olajat!

2003.03.15. 13:50
A világ számos pontján több ezres tömegeket megmozgató tüntetések voltak szombaton az Irakkal szembeni lehetséges háború ellen. Több ázsiai és arab országban Amerika-ellenes jelszavakkal demonstráltak. A béketüntetések szervezői ismét nyilatkozatot adtak ki.
Bagdadban és Irak számos városában több tízezren vonultak az utcákra, a megmozdulásokat az uralmon lévő Baasz Párt és a szakszervezetek szervezték. A fővárosban a tüntetők, köztük iskolások, Szaddám Huszein iraki elnök portréja alatt vonultak fel. Bagdad egyik előkelő negyedében a felvonulók Kalasnyikov géppisztolyokat lóbáltak és elégették George W. Bush amerikai elnök fényképét. Jelentősebb tüntetések zajlottak el Nedzsefben, Kerbalában és Tikritben is.

Sávok és csíkok és horogkereszt

Moszkvában az orosz külügyminisztérium székházától vonultak a háborút ellenzők az amerikai nagykövetség épülete elé. Bush elnököt az egyik plakáton gyilkosnak nevezték, míg egy másikon Vlagyimir Putyin orosz államfő lemondását követelték. Tokióban 10 ezren bírálták az utcákon az amerikai háborús készülődést, és a tüntetők nem kímélték a japán kormányt sem, amely támogatja Washington terveit. "Nem az esztelen háborúra!" - állt a felvonulók egyik plakátján, és a tömegben olyan amerikai zászlót is lengettek, amelyre horogkeresztet mázoltak.

Legitimációs kérdés
A Civilek a Békéért Mozgalom növekvő aggodalommal és felháborodással fogadja, hogy minden eddigi erőfeszítése és tiltakozása ellenére továbbra is óriási ellentmondás feszül a hatalmon lévők szavai és tettei között - áll a szervezet közleményében. A mozgalom szerint a világ népei és a magyar lakosság döntő többségének véleményével és akaratával szemben tovább folyik az USA kalandor politikájának támogatása, a NATO védelmi akciónak álcázott háborús készülődés, a magyar föld és légtér átengedése, amely végső soron háborús felvonulási tereppé kívánja változtatni hazánkat. "Korábbi nyilatkozatainkban és küldötteink útján személyesen is kifejtettük álláspontunkat a magyar kormányfőnek, Medgyessy Péternek, továbbá a parlamenti frakciók prominens képviselőinek az Irak elleni háborús politika veszélyeiről. Sajnálattal állapíthatjuk meg, hogy mindezek eddig semmilyen eredményre nem vezettek." A mozgalom szerint ezért a parlament legitimációja is kérdésessé vált.
Ausztráliában az egész országra kiterjedő tüntetéssorozaton bírálták az ausztrál kormányt amiatt, hogy felsorakozott az Egyesült Államok mögé. Az AFP francia hírügynökség jelentésében emlékeztetett arra, hogy John Howard ausztrál miniszterelnök a héten háborút támogató kampányba kezdett, és a tömegtájékoztató eszközökön keresztül azt bizonygatta: ha nem szerelik le Irakot, az felbátorítja a többi lator államot és a terrorista mozgalmakat.

Dícséret a németeknek és a franciáknak

Új-Zéland két legnagyobb déli városában, Christchurcben és Dunedinben voltak szombaton emberek ezrei az utcára. A felvonulók az Adj a békének egy esélyt (Give Peace a Chance) című dalt énekelték. Bangkokban "Ne adjatok Bushnak olajat!" és "ENSZ, állítsd meg az Egyesült Államokat!" szövegű transzparensekkel fejezték ki háborúellenes érzelmeiket a thaiföldi főváros lakói. Hanoiban a kommunista párt felhívására több ezren vonultak a vietnami főváros egyik tavának a partjára. A szónokok élesen bírálták az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, és mindazokat az országokat, amelyek segítséget ígértek a hadműveletek támogatására.

Jemenben Szanaában és az arab ország más nagyvárosaiban a százezreket megmozgató felvonulásokon a tüntetők azt harsogták, hogy "Amerikai a terrorizmus szülőanyja". A fővárosban Abdullah bin Huszein al-Ahmara, a parlament elnöke szólította fel a tömeget arra, hogy nyissanak kaput a dzsihád, azaz az iszlám szent háború előtt. Dicsérte Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Kínát, amiért "ezek a hatalmak határozottan elleneznek egy esetleges iraki háborút".  • Tippek
  • Bankszámla