Az MDF-nek és az SZDSZ-nek nincs esélye

2009.05.15. 17:55 Módosítva: 2009.05.16. 11:38
A Fidesz tarolni fog az európai választásokon, és a Jobbik is bejuthat a brüsszeli parlamentbe. Az SZDSZ és az MDF viszont nem, a liberálisokat a Gallup felmérése szerint a Lehet Más a Politika is megelőzheti.

Átrendeződtek az erőviszonyok a kis pártok versenyében - amennyiben a szocialistákat még nem értjük ide. A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az MDF-nek és az SZDSZ-nek gyakorlatilag nincs esélye a bejutásra az Európai Parlamentbe. A Jobbik viszont nagy valószínűséggel egy képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A május 2-8. között, 1024 fős mintán személyes felkereséssel készült, reprezentatív felmérés szerint a Fidesz támogatottsága országosan 40 százalékos, a teljes népesség 57 százalékát kitevő pártválasztók, illetve a valószínű szavazók 33 százaléknyi táborában 68 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága országosan 11, a pártválasztók körében 19, a biztos szavazóknál 21 százalék.

A többi párt eredményei hibahatáron belüliek. A Jobbik országosan 2, a biztos választók körében 5 százalékon áll, ráadásul híveik elég elkötelezettek, 70 százalékuk minden körülmények között elmenne szavazni. Az SZDSZ országosan ugyan szintén két százalékon áll, de a biztos szavazók körében már csak 1 százalékon. Választóiknak csupán 48 százaléka ígéri biztosra a részvételét, és csak 60 százalékuk biztos benne, hogy a szavazásig nem változik már a pártpreferenciája.

Országosan az MDF még gyengébb, 1 százalékos a támogatottsága, de szavazóik nagyobb aktivitása miatt a biztos szavazók körében 2 százalékon áll. Ugyanakkor minden második jelenlegi MDF-szavazó meggondolhatja magát a választásokig.

A még kisebb pártok közül a Lehet Más a Politika megelőzheti az SZDSZ-t, a biztos szavazók körében 2 százalékos támogatottságot mért a Gallup. Igaz, a felmérés hibahatára a teljes minta esetében is +/-3,2 százalék, a biztos szavazók harmadakkora mintája esetén ennél lényegesen több.