Az EBESZ elégedetlen a médiatörvény módosításával

2011.02.16. 20:35

A bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azt kérte szerdán, hogy az általa szintén bírált médiatörvény módosításakor Budapest tegyen eleget az EBESZ követelményeinek is, ahogy azt tenni készül az Európai Bizottság elvárásainak megfelelően - jelentette a Reuters.

"Ha a magyar kormány most megváltoztatja a törvényeket, a médiaszabályozást módosítani szükséges az olyan EBESZ-kötelezettségek figyelembe vételével is, mint a média pluralizmusa és az információ szabad áramlása" - írja közleményében Dunja Mijatovic, a szervezet sajtószabadság-képviselője.

"Kérem a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt az alkalmat, és hozzák összhangba sajtótörvényeiket az EBESZ-kötelezettségekkel, amelyeket ők is aláírtak" - folytatódik a közlemény. Az EBESZ-t különösen nyugtalanítja az, hogy az új magyar médiahatóságot és médiatanácsot kizárólag a Fidesz által támogatott tagok irányítják, mert ez alááshatja a média sokszínűségét - jegyezte meg a Reuters.

Strasbourgban is téma volt

A Fidesz és a KDNP képviselőit is magában foglaló európai néppárti frakció felszólalói az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a magyar médiatörvény módosításának bejelentését méltatták, a baloldali frakciók felszólalói ugyanakkor kevesellték az ismertté vált változtatásokat.

A szocialista, liberális és zöld képviselők elsősorban a médiatanács összetétele ellen emeltek kifogást, illetve azt bírálták, hogy a törvény nem biztosítja kellően a források védelmét. A bizottság által javasolt módosítások szerintük nem tartalmaznak választ az EBESZ és az Európa Tanács több aggodalmára sem. A néppárti képviselők megismételték azt a vádat, hogy a törvény elleni támadások elsősorban politikai indíttatásúak voltak.

Kroes: Van, ami nem vág uniós kompetenciába

Az európai uniós joganyaggal összefüggő valamennyi szempontot igyekezett szem előtt tartani az Európai Bizottság a médiatörvénnyel kapcsolatban, az európai parlamenti képviselők által felvetett néhány téma ugyanakkor nem vág uniós kompetenciába - mondta Neelie Kroes bizottsági alelnök a vitában elhangzottakra reagálva.

Hangoztatta: az uniós tagországok korábban elvetették azt a bizottsági és EP-javaslatot, hogy a médiaügyi szabályozóhatóságok legyenek a kormánytól függetlenek a tagállamokban.

Az EBESZ és az Európa Tanács felvetéseit illetően a holland biztos egyebek között azt jelezte, hogy azok esetében "más a jogalap", mint a bizottságéban. Ezzekkel  kapcsolatban tehát a bizottság nem tud fellépni.