A FAZ megszerezte a médiatörvény módosításait

2011.02.14. 21:09

A Frankfurter Algemeine Zeitung betekintést nyert abba a levélbe, amelyben a magyar kormány válaszolt az Európai Bizottság (EB) felkérésére a médiatörvény módosításáról. A kormány nem hozta nyilvánosságra a módosításra tett javaslatokat, de brüsszeli források szerint azok minden olyan pontra kiterjednek, amelyeket az EB bírált és megváltoztatásukat kérte.

A magyar sajtóorgánumok, így az Index is még a múlt héten, a levél létének kitudódásakor megpróbált annak tartalmáról részleteket megtudni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, ám ott későbbre ígértek tájékoztatást.

A FAZ birtokába jutott új tervezet szerint törölnék a külföldi média pénzbírsággal történő büntetését a törvény megsértése esetén, továbbá  a "kiegyensúlyozott tájékoztatás" elvárása nem vonatkozna a lekérhető médiaszolgáltatásokra, a blogokat is beleértve. Ezeknek a regisztrációját sem lehetne megtagadni elégtelen adatközlésre hivatkozva.

Az eredeti törvénynek megfelelően a jövőben tilos lenne a személyek, nemzetek vagy kisebbségek diszkriminációja, de kivették a szövegből a rájuk vonatkozó sértések tilalmát. Az EB szóvivője a lap kérdésére nem kívánt részletekbe bocsátkozni a magyar válasz tartalmáról, csak annyit közölt, hogy azt a testület két szakértői csoportja vizsgálja.