Dömötör
11 °C
14 °C

Büntetővámmal szankcionálja Amerikát az EU

2004.03.01. 16:13
Büntetővámmal szankcionálja a támogatott amerikai exportot az EU. A Kereskedelmi Világszervezet döntése szerint az unió négymilliárd dollár értékben büntetheti az amerikai kereskedelmet.
Öt százalékos büntetővámot vetett ki március 1-i hatállyal amerikai árucikkekre az EU. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait sértő amerikai exporttámogatási gyakorlattal szemben hozott ellenintézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg az Egyesült Államok meg nem változtatja gazdaságpolitikáját - jelentette ki Arancha Gonzalez, az Európai Bizottság illetékese.

Adókedvezménnyel támogattak

Az amerikaiak egy 1984 óta alkalmazott amerikai törvény, a külkereskedőket támogató FSC-törvény értelmében 30 százalékos adókedvezmény formájában biztosítanak szubvenciókat az exportőröknek. A WTO-tól kapott felhatalmazás alapján az európai ellenintézkedések évi több mint 4 milliárd dollár értékű kereskedelmet érinthetnek.

Az EB határozata alapján a büntetővám jövő márciusig havonta egy százalékkal emelkedik, így idén 315 millió dollárnak, jövőre akár 600 millió dollárnak megfelelő összeg írható jóvá. A pótvámokkal sújtandó amerikai áruk listája a gyümölcsöktől és zöldségféléktől kezdve a hús- és tejtermékeken, bőr- és textilárukon, játékokon és sportcikkeken keresztül a szerszámokig és gépipari termékekig terjed. Az intézkedések azonban várhatóan az évi 1,43 milliárd dollár értékű amerikai ékszerexportot érintik majd a legnagyobb mértékben.

Módosításra várnak

Gonzalez szerint az amerikai törvényhozás az utóbbi időben sokat haladt a vitatott FSC-törvény módosítása felé. Pillanatnyilag három különféle tervezet van az asztalon, amelyek közül egyet-egyet már jóváhagyott a szenátus, illetve a képviselőház pénzügyi, illetve költségvetési bizottsága. E javaslatok olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyek "túlmutatnak" a vitatott törvényen.

Mihelyt a két ház elfogadja a végleges szövegeket, illetve megindul a törvény jóváhagyása előtti egyeztető eljárás, az EU értékelni fogja, mennyiben felel meg az eredmény a WTO-szabályoknak. Ha megfelel, és ha az elnök aláírásával hatályba is lép, azonnal feloldja a szankciókat - mondta el Gonzalez.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.