Nem lesznek EU-s gazdasági szankciók Oroszország ellen?

2014.03.04. 11:29
Egy kiszivárgott brit diplomáciai dokumentum szerint az EU nem tervezi gazdasági szankciók életbe léptetését Oroszországgal szemben.

Egy fotós lekapta a brit Nemzetbiztonsági Tanács ülésére siető egyik diplomata kezében tartott titkosított dokumentumot, és kiszivárogtatta annak tartalmát.

Eszerint az Egyesült Királyság, amely az EU kül- és biztonságpolitikájának egyik legfontosabb alakítója, támogatja, hogy az EU vízum- és utazási korlátozásokat vezessen be magas rangú orosz állami tisztviselőkkel szemben, illetve azt, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az ENSZ megfigyelőket küldjön a Krím félszigetre.

Nem támogatják viszont egyelőre a gazdasági szankciók életbe léptetését, így például az Oroszországból érkező import vagy az uniós országok és Oroszország közötti pénzügyi transzferek és befektetések átmeneti korlátozását. A britek szintén nem támogatják, hogy a NATO bármilyen katonai válaszlépésre készüljön, amit korábban a lengyel miniszterelnök vetett fel.

Nagy-Britannia álláspontja azért is különösen fontos, mert a britek 1994-ben az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Ukrajnával együtt írták alá az Ukrajna területi szuverenitását elvileg szavatoló Budapesti Memorandumot.

forrás: EUObserver