Az Európai Bizottság nevében akarták megszívatni Botkáékat

szeptember 20., 11:35 Módosítva: 2016-09-21 07:37:09
2227
Az uniós testület nevében menekültbefogadási programra invitálják a várost, 2-9 millió eurós támogatásért cserébe.

Szeptember 16-i keltezéssel magyar nyelvű levelet kapott több magyar település vezetése, látszólag az Európai Bizottság bevándorlási és belügyekért felelős főigazgatóságától. Az EUrologus birtokába jutott a hamis levél, amelyet Botka László szegedi polgármesternek küldtek, és arról tájékoztatják, hogy a városnak lehetősége van bekapcsolódni egy 2017 márciusában induló uniós pilot (kísérleti) programba. Ötven menekült család befogadását és letelepítését vállalhatja a város, az Európai Bizottság pedig cserébe 2–9 millió eurós keretösszeggel „egyéves integrációs programot” finanszíroz.

A hamisítók azt írják, hogy 90 európai várost választottak ki a programra, ahol „komplex integrációs folyamat mellett segítenék menekültek beilleszkedését a helyi társadalomba”. Magyarországon Eger, Nyíregyháza, Salgótarján és Szeged került be a kalapba.

A levelet egy nemlétező személy, bizonyos „G. S. Preyerbrune” jegyzi.

Frissítés 12.11

Botka László, Szeged polgármestere az Index megkeresésére elmondta, hogy még a levelet a polgármesteri hivatal postázójából felhozó hivatalnok is röhögött, hogy ilyen béna hamisítványt sose látott. A levél egy nagy formátumú borítékban érkezett, ami még csak nem is hasonlított az uniós intézmények által használtakhoz. Az iraton se pecsét, se aláírás, se iktatószám nem volt, viszont szeptember 30-ig kellett volna rá válaszolni, ami teljesen egyértelművé tette, hogy

ez egy ócska provokáció, nem is foglalkoztunk vele tovább. Elképesztő, hogy már itt tartunk.

Tovább

Tényleg a migránsoknak adja a fejlesztési pénzünket az EU?

szeptember 20., 07:08 Módosítva: 2016-09-20 14:18:39
17
Még a fideszes Deutsch Tamás is csak halvány esélyt lát rá, hogy megvágnák a magyaroknak járó támogatásokat.

Időről időre felröppen, hogy az Európai Unió a migrációs válság miatt máshonnan csoportosít át pénzt a bevándorlás kezelésére. Olyan területekről vonnak el forrásokat, amelyek a keleti országoknak – köztük Magyarországnak – hasznot hajtanak, vagy a durvábbik változat szerint egyenesen büntetnek minket, amiért a visegrádiak ellenzik a kötelező újraelosztást.

Még a fideszes Deutsch Tamás sem állt bele az „aki menekültügyben nem lép egyszerre, nem kap rétest estére” olvasatba. Az egyik legnagyobb uniós pénzbödönnel, a regionális politikával foglalkozó európai parlamenti képviselő szerint egymással párhuzamosan zajlanak események, de külön kell választani ezeket. Valóban több olyan politikai nyilatkozat hangzott el, amely szerint az „agyrém” európai uniós menekültszétosztási tervet végre nem hajtani akarókat büntessék – ha kell, zárolással vagy felfüggesztéssel – de nem erről van szó.

Tovább

Hoffmann Rózsa tévedésből szavazta meg a kvótákat

szeptember 19., 13:45 Módosítva: 2016-09-19 17:51:47
770
Az Európa Tanács tavalyi kvótás határozata nem tartalmazott Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat, mondta a volt államtitkár.

Megkérdeztük Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkárt, miért szavazott igennel egy tavalyi határozatra az Európa Tanácsban, amely azt javasolta, hogy a menedékkérőket egy állandó, jogilag kötelező rendszer keretében osszák szét az Európai Unióban. Négy másik Fidesz-KDNP-s kollégája is jóváhagyta a „Dublin után – sürgős szükség egy valódi európai menedékkérő-fogadási rendszerre” című dokumentumot, Hoffmann Rózsa pedig azt a módosító indítványt is elfogadta, amely bevezette a szövegbe ezt a szakaszt. Azt írta, tévedésből.

„A tavaly elfogadott dokumentum a Dublini egyezmény újragondolását szorgalmazza, amellyel Magyarország is egyetértett – válaszolta a KDNP sajtóirodáján keresztül a volt államtitkár. – Tartalmazza például a következőket: 

  •  A tagállamok egyaránt vállaljanak teherviselést a migránskérdésben;
  • Figyeljenek jobban a gyermekek érdekeire;
  • Kapjanak segítséget az EU határállamai;
  • Történjék jogharmonizáció a menekültügyben;
  • Legyen szorosabb az együttműködés a tranzitországokkal, stb.

A magyar delegáció kormánypárti képviselői, így én is, a fentiekkel egyetértésben szavaztuk meg a dokumentumot, amely nem tartalmaz Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat.”

„Az említett módosító javaslatot téves gombnyomással szavaztam meg, és a gép már nem fogadta el a korrigálást. Egyébként a módosító nem került be a végső dokumentumba” – tette hozzá.

 

Tovább

A végén még lesz uniós ingyenvonatozás a fiataloknak?

szeptember 18., 21:37 Módosítva: 2016-09-19 11:55:16
1474
Egy magyar európai parlamenti képviselő után a legnagyobb frakció vezetője is támogatja, és már a zöldek is átvették az ingyen InterRail jegy ötletét.
Mi lenne, ha az az Európai Unió a jövőben minden európai fiatalnak küldene egy Interrail-jegyet a 18. szülinapján, amivel három héten keresztül fölfedezheti Európát?

 – dobott be szerdán egy furcsa ötletet az EU népszerűsítésére Manfred Weber. A legnagyobb európai parlamenti frakció, a keresztény-konzervatív Európai Néppárt csoport vezetője szerint azok, akik utaztak már a számos országba érvényes bérlettel, megbarátkoztak európai társaikkal. Olyanokat idézett, akik a páneurópai vonatozás után például lehülyézték a kérdést, hogy melyik másik ország lakóival van bajuk.

000 DV1901831

Fotó: John Macdougall / AFP

Az ötlettel eredetileg két huszonéves német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer állt elő tavaly nyáron. Akkor azt írták: a fiatalok nyitottak, szeretnék megismerni egymást, örülnek neki, hogy szabadon lehet utazni az unióban, és ki akarják ezt használni. Nem rájuk kellene építeni az integrációt? 

Tovább

Hoffmann Rózsa igennel szavazott a kvótákra

szeptember 16., 14:49 Módosítva: 2016-09-17 09:11:31
306
Öt Fidesz-KDNP-s képviselő jóváhagyta a menedékkérők kötelező európai újraelosztását az Európa Tanács tavalyi ülésén. Kövér Lászlónak nem szóltak erről, amikor csütörtökön ostorozta a rendszert Strasbourgban.

Mi az az Európa Tanács?

Az Európa Tanács volt az első szervezet, ami a második világháború után intézményesíteni próbálta az európai integrációt. Azóta a tőle függetlenül, külön működő Európai Unió és elődei elrobogtak mellette, mert az ET gyakorlatilag teljesen kormányközi alapon működik (azaz a kormányoknak egyhangúlag kell beleegyeznie a döntésekbe). Mára a kontinens minden országa a tagja Fehéroroszországot kivéve. Főleg az emberi jogok védelmével foglalkozik többek között a „strasbourgi bíróságán” keresztül. Aki esetleg hallott a szervezetről, az leginkább erről a páneurópai törvényszékről ismeri.

Az Európa Tanács egy 2015-ös határozatában többek között azt ajánlotta, hogy az EU egy „állandó, jogilag kötelező szétosztási rendszerrel” újítsa meg a menekültügyi szabályait. A közgyűlésen részt vevő öt fideszes képviselő mind megszavazta a határozatot, köztük Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkár. Hoffmann Rózsa arra a módosító indítványra is rábólintott, amelyik bevezette a szövegbe a kötelező szétosztási rendszer ötletét.

A határozatnak és a szavazásnak egyébként nincs gyakorlati jelentősége, mert:

Tovább

Csúsztatással és viccelődéssel ért Orbán Pozsonyba

szeptember 16., 14:45 Módosítva: 2016-09-16 19:44:38
8
Külön a luxemburgiak kedvéért fotózkodott Junckerrel a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor közvetlenül az Európai Parlament elnökétől érkezett a pozsonyi uniós csúcstalálkozóra. „Nevezhetjük tárgyalásnak is” – nyilatkozta a Martin Schulz-cal folytatott megbeszéléséről.

„Hangsúlyozottan arra kértem az elnök urat, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak, és ne használjanak jogalkotási trükköket”, mert „a miniszterelnökök az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és a Parlament – összejátszva a Bizottsággal – ezt kötelező kvótára változtatta. Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni” – csúsztatott egyet a miniszterelnök.

A tagországok miniszterei ugyanis – igaz, magyar, cseh, szlovák és román ellenszavazattal – támogatták a menedékkérők korlátozott, 120 ezres újraleosztását. Amiről Orbán Viktor beszél, az az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács, de ez a jogi döntéshozatalban közvetlenül nem vesz részt. Hab a tortán, hogy a testület idén februárban például kifejezetten sürgette a döntés végrehajtását, amit Orbán Viktor beleegyezése nélkül nem mondhatott volna ki.

Tovább

Luxemburg Magyarországról: egy család vagyunk

szeptember 16., 11:04 Módosítva: 2016-09-16 14:55:11
13
A luxemburgi miniszterelnök a pozsonyi csúcstalálkozó előtt nyilatkozott. Szerinte, ha gondok vannak egy családon belül, nem az a megoldás, hogy kitesszük a szűrét a problémás családtagnak.

„Ez nem a kormány álláspontja” – mondta pénteken a luxembourgi kormányfő a saját külügyminisztere korábbi megjegyzéséről, hogy kirúgatná Magyarországot az Európai Unióból. „Egy család vagyunk. Ha családi probléma van, azt a családon belül kell megbeszélnünk, és nem kirúgni valakit, az nem segít” – nyilatkozta Xavier Bettel.

A luxemburgi kormányfő egy rendkívüli csúcstalálkozó előtt nyilatkozott, amit azért hívtak össze, hogy megtárgyalják az Európai Unió jövőjét. Az uniós országok vezetői – a brit miniszterelnök kivételével – Pozsonyban ülnek egy asztalhoz. Angela Merkel német kancellár augusztus végén megdicsérte a kezdeményezést, hogy végre nem Belgiumba utazik az unió politikai irányadó testülete. Annak révén, hogy az Európai Tanács szinte kizárólag Brüsszelben ülésezik, „néha egy kicsit hiányzik a közelség az élethez és ahhoz az érzéshez, hogy mit is jelent Európa” – mondta.

Tovább

Nem vonja vissza Brüsszel a kötelező kvótajavaslatot

szeptember 15., 19:16 Módosítva: 2016-09-18 18:49:32
1246
Hiába értelmezték így baloldali képviselők Juncker szavait, az Európai Bizottság szóvivője tagadta, hogy feladnák a kvótákat.

Az Európai Bizottság elnöke tegnap ejtett el egy megjegyzést arról, hogy menekültügyben az uniós tagállamok közti szolidaritásnak

szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni.

Ezt úgy is lehetett érteni, hogy visszavonhatják a kötelező újraosztási rendszerről szóló javaslatot, amiről október 2-án népszavazunk, de nem volt egyértelmű, ezért mi is csak kérdőjellel írtunk erről.

Tovább

Októberben már közös európai határfelügyelet védi a tengeri szakaszt

szeptember 14., 16:50 Módosítva: 2016-09-14 20:26:23
13

Október közepén megkezdheti működését a közös uniós határ- és parti őrség, írja az MTI. A közös határ- és parti őrség létrehozásához, amely így október közepén már megkezdheti a működését.

Az Eurológus tavaly decemberben a javaslat ismertetésekor azt írta, a szervezet saját dolgozói mellé a tagállamok legalább 1500 határőrt ajánlanának fel, akik a nemzeti hatóságoknál dolgoznának, amíg nincs rájuk szükség, de a mozgósításkor pár napon belül bevethetőnek kell lenniük.

A szerdai döntés ismertetésekor Robert Kalinák, az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia belügyminisztere azt mondta, „közvetlen hatással van a schengeni övezet egészére, hogy miként kezeljük a külső határainkat. Az európai határ- és parti őrség segíteni fog benne, hogy közösen szálljunk szembe napjaink kihívásaival. Kizárólag a külső határaink hatékony kezelésével térhetünk vissza a rendes kerékvágásba, nincs más út."

Tovább

Juncker: Létfontosságú éve jön az EU-nak

szeptember 14., 10:28 Módosítva: 2016-09-14 15:06:03
97
2020-ra ingyen vezeték nélküli wifit ígért a városokba az Európai Bizottság elnöke.

Bedurrantotta az őszi uniós politikai szezont Jean-Claude Juncker. Lassan hagyomány, hogy a nyári szünet után, a szeptemberi becsöngetéskor az Európai Bizottság elnöke évnyitó beszéddel értékeli az EU helyzetét és próbál irányt mutatni a következő egy évre.

Iránymutatásra nagy szükség lenne, mert az EU válságok között bukdácsol. A héten a tagállamok vezetői is találkoznak, a testületüket elnöklő Donald Tusk és Angela Merkel német kancellár pedig felkészülésképpen már majdnem minden uniós fővárosban tárgyaltak az elmúlt három hétben. Az Európai Bizottságnak a pénteki állam- és kormányfői csúcs előtt meg kellene mutatnia, hogy a helyén van a szíve és az esze az elakadni látszó európai integráció továbbgörgetéséhez. Legalábbis ha nem akarja, hogy a tagállamok lecsavarják a remegő kezét a kormányrúdról.

Nem akarnak színtelen olvasztótégelyt

Ezért emlegette Juncker a beszéd elején, hogy az európai integrációt nem lehet teljesen a nemzetállamokra bízni. Az Európai Bizottság ugyanakkor nem akarja megsemmisíteni a nemzetállamokat és egy „színtelen olvasztótégelyt” csinálni az EU-ból.

Tovább

Külügyminiszter úr, az EP elnöke is odaszólt Magyarországnak!

szeptember 13., 20:10 Módosítva: 2016-09-14 14:09:07
58
Strasbourgból üzeni az Európai Parlament elnöke: jó kérdés, miért nem szankcionálják Magyarországot a menekültek miatt.

A luxemburgi külügyminiszterrel egy napon az Európai Parlament elnöke is rápirított a magyar kormányra. Martin Schulztól élőben kérdezhetett bárki Facebookon, egy lengyel internetező arról érdeklődött, miért nem büntetik meg azokat az országokat, amelyek elfogadják az EU-tól a pénzt, de a menekülteket nem.

Tovább

Donald Tusk szövetségesért jön Budapestre

szeptember 13., 08:21 Módosítva: 2016-09-13 13:30:14
84
Kell Orbán Viktor támogatása a közös védelmi politikához, ezért meglátogatják az uniós vezetők.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk kedden Budapestre látogat egy négyszemközti beszélgetésre Orbán Viktorral. A volt lengyel miniszterelnök egy hete járja Európát, és minden uniós ország vezetőjével leül személyesen vagy felhívja telefonon a pénteki csúcstalálkozó előtt, ahol új feladatokat akarnak adni az Európai Uniónak.

Miért? Az elmúlt két évben megremegett a sokkal szilárdabbnak hitt közös pénz; rekord szintre emelkedett a fiatalok munkanélkülisége Dél-Európában, amiről azt gondolták, uniós támogatásokkal kezelhető; politikai válság robbant ki egymillió bevándorló érkezése miatt; terroristák támadtak Párizsban, Brüsszelben, Münchenben és Nizzában; és végül Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép. Tényleg komolyan újra kell gondolni, hogy olyan Európai Uniót szeretnénk-e, amelyik ezekkel a problémákat képes elbánni.

Tovább

Átvert minket Brüsszel a roamingdíjak végével?

szeptember 12., 14:45 Módosítva: 2016-09-13 09:09:35
95
A roamingdíjak eltörlését ígérték, de most arról cikkezik mindenki, hogy nem így lesz. Mindenki nyugodjon le, elmagyarázzuk, mi történt.

Eltörlik a roaming díjakat az EU-ban – adta hírül boldogan szinte mindenki 2015-ben, hogy két éven belül megszüntetik az uniós tagállamok között a külföldi telefonálásra és mobilnetezésre kivetett plusz sarcot.

Aztán pár napja azzal lett tele a sajtó, hogy az Európai Bizottság mindenkit átvert. Egy új javaslat szerint egy évben csak összesen legfeljebb 90 napig, és egyhuzamban 30 napig lehetne roaming díjak nélkül használni a határokon kívül a mobilunkat.

Pénteken robbant a következő bomba: az Európai Bizottság teljesen visszavonta az egészet. „Eddig tartott a jó világ: mégis marad a roaming?”; „Mégsem lesz ingyenroaming az EU-ban”; „Továbbra is aranyáron telefonálhatunk: változik a roaming?” – röpködtek a címek.

Most ezek tényleg megőrültek Brüsszelben?

Tovább

Struccok! Struccok a parlamentben!

szeptember 11., 10:40 Módosítva: 2016-09-11 21:38:32
93
A brüsszeli városvezetés hülyére rögöhi magát az európai parlamenti képviselőkön. Tagadják ugyan, hogy gúnyt űznek belőlük, de mi másért állítottak volna fejüket a homokba dugó struccokat az Európai Parlament bejárata elé? EUrologus videó!
Tovább

Csövekkel nyomja a rezsicsökkentést az EU

szeptember 9., 11:47 Módosítva: 2016-09-09 13:19:04
2
Új gázberuházásokról állapodnak meg pénteken Budapesten, az alkalomból az Európai Bizottság szlovák alelnöke is a fővárosba érkezett. Maroš Šefčovičot az uniós gázellátás jövőjéről, Paksról, kettős mércéről és a szakterülete miatt mi másról: a menekültügyi kvótákról kérdeztük.

Nő Magyarország gázellátásának biztonsága és az árak is lejjebb kúszhatnak, ígéri az Európai Bizottság szlovák alelnöke a Közép és Délkelet Európai Gázösszeköttetés (CESEC) pénteki üléséről. A Budapesten összeülő miniszterek többek között aláírnak egy szerződést a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő gázvezeték uniós támogatásáról, valamint a görög, bolgár, román és magyar gázáramlás koordinálásáról. Emellett a horvátok hamarosan kötelezettséget vállalnak rá, hogy olyan vezetékkel kötik össze a Krk-szigeti, cseppfolyósított gázt (LNG) visszaalakító terminált Magyarországgal, amiben mindkét irányba áramolhat a gáz.

Mi a CESEC?

Az EU bábáskodásával alig több mint egy éve egyezett meg 15 közép- és délkelet-európai ország, hogy hogy együtt felpörgetik a még hiányzó gázvezetékek összekötését, valamint eltakarítani a technikai és szabályozási akadályokat az egységes földgázpiac elől.

Csövekkel nyomnák le a gázárakat

„Manapság mindenki azt kérdezi, milyen konkrét pozitív eredményeket tud felmutatni az EU. A CESEC-kezdeményezés az egyik példa erre” – mondta a CESEC-ülésről Maroš Šefčovič. Ha Magyarországnak több kapcsolata épül ki a szomszédaival, választhat, honnan vegyen gázt. Így az orosz mellett hamarosan kaszpi és északi forrásból vásárolhat, a Krk-szigeti terminálon keresztül pedig bárhonnan vehet cseppfolyósított földgázt. A fogyasztók és a cégek így kiválaszthatják, kitől vásároljanak be.  

Tovább

Orbán örök liberális ellenfelére bízták, hogy rúgja ki a briteket

szeptember 8., 18:13 Módosítva: 2016-09-09 13:29:11
116
Guy Verhofstadt tárgyal a britekkel a kilépésről az Európai Parlament nevében.

Az Európai Parlament (EP) elnöksége a liberális frakció vezetőjét, Guy Verhofstadtot bízta meg, hogy az EP nevében tárgyaljon a brit kormánnyal az Egyesült Királyság uniós kilépéséről.

Verhofstadt onnan lehet ismerős, hogy Orbán Viktor strasbourgi szereplései alkalmával soha nem bánt kesztyűs kézzel a magyar miniszterelnökkel. Egy alkalommal azt vágta a fejéhez: „liberálisnak lenni nem betegség, Orbán úr, korábban ön is az volt!”  

„Megtiszteltetés, hogy én képviselhetem az Európai Parlamentet a brexit-tárgyalásokon. Mint az Európai Unió közvetlenül választott testülete, a Parlament központi szerepet játszik majd a kilépésről szóló megbeszéléseken és a jövőbeli megegyezések tető alá hozatalában is az EU és az Egyesült Királyság között” – kommentálta a volt belga miniszterelnök a kinevezését az EUrologusnak. A föderalista elveket valló politikus korábban többször hangoztatta, hogy arra szeretné kihasználni a brit kilépést, hogy a bentmaradó tagok gondolják újra az EU szerepét, és az uniós alapszerződések átírásával húzzák szorosabbra az integrációt.

Tovább

Közös hadsereg felé masírozhat az EU

szeptember 8., 16:25 Módosítva: 2016-09-09 10:40:51
190
Juncker szerdán jelentheti be, hogy az EU ráerősít a közös katonaságra. Orbán Viktor is egyetért.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker arra készül, hogy bejelentse az uniós védelempolitika megerősítését, állítja a Financial Times. A Telegraph már korábban arról írt, hogy Európai Unió külügyi főképviselője is ütemtervet készít, amelyből kinőhet egy közös hadsereg. Szerintük Federica Mogherini zárt ajtók mögött azt mondta uniós nagyköveteknek, hogy az ötlet segíthetne kirángatni az EU-t a brexit-népszavazás utáni sokkból.

Tovább

A belga külügyminiszter beszólt az 56-os brüsszeli magyar filmfesztiválon

szeptember 7., 20:41 Módosítva: 2016-09-08 14:29:40
760
Néha hasznos kinyitni a határokat és beengedni a menekülteket – üzente Didier Reynders belga külügyminiszter a magyar kormánynak az 56-os forradalomnak szentelt brüsszeli filmfesztiválon.

Hétnapos filmfesztivállal ünneplik Brüsszelben az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját. A magyar nagykövetség kulturális szolgálata kilenc filmet mutat be: sorra kerül többek között Goda Krisztina Szabadság, szerelem, Gothár Péter Megáll az idő és Bereményi Géza Eldorádó című filmje.

Didier Reynders belga külügyminiszter tartott beszédet a szerdai nyitóünnepségen. Megdicsérte a magyar filmgyártást: megjegyezte, hogy az már szinte a minőség garanciája, ha abból az országból érkezik egy film, amelyik a Saul fiát adta a közönségnek.

Megemlékezett arról a mintegy hatezer magyar menekültről is, akik 1956 októbere után Belgiumban találtak új otthont. Azt mondta: a forradalom alatt egy új menekültfront nyílt Magyarországról Nyugat-Európa felé.  Figyelmeztetett rá, hogy mennyire fontos elmagyarázni a fiatal generációknak a szabadságharcok üzenetét. Mindehhez szükség van hősökre, de túlélőkre is, akik hitelesen tudják továbbadni a történteket – mondta a külügyminiszter. Hozzátette, szerencsésnek tartja magát, amiért az egyik menekülttel, Lámfalussy Sándor közgazdásszal, az „euró atyjával” lehetősége volt együtt dolgozni, írta az MTI.

A külügyminiszter úgy gondolja, most is hasonló a helyzet a világban, mint amikor Európa nyugati felét szaggatták háborúk az elmúlt évszázadban. Ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Néha hasznos megnyitni a határokat és beengedni a menekülteket.

Különösen akkor fontos, hogy védelmet nyújtsunk, amikor háborúk dúlnak Ukrajnától Szírián át Irakig, és emberek milliói érkeznek Európába, mondta Didier Reynders.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Tovább

A török külügyminiszter bírálta Orbán Viktort és az egész EU-t is

szeptember 7., 10:48 Módosítva: 2016-09-07 18:06:45
84
Együttes fellépés helyett „bizonyos országok” kerítést építettek és „néhány politikus” szavazatszerzésből átveszi a szélsőségesek retorikáját, mondta Mevlüt Çavuşoğlu.

Alaposan kiosztotta a török külügyminiszter az Európai Uniót a Bledi Stratégiai Fórumon szeptember 6-án. Mevlüt Çavuşoğlu csak amiatt dicsérte az EU-t, hogy még mindig az egyik legdemokratikusabb intézmény, de hozzátette, hogy nagyjából egy évtizede elveszítette a hitelességét, mert nem tud hatékonyan fellépni a kihívások ellen, és nem működnek a közös politikái.

Együttes fellépés helyett „bizonyos országok” kerítést építettek és „néhány politikus” szavazatszerzésből átveszi a szélsőségesek retorikáját,

mondta annak az országnak a külügyminisztere, amelyet Orbán Viktor az illiberális demokráciák egyik mintájának tart. Mevlüt Çavuşoğlu arról is beszélt, hogy

az EU-nak befogadónak, multikulturálisnak és többvallásúnak kellene lennie.

Elégedetlenek az EU-val,...

Törökország és az EU márciusban kötött menekültügyi egyezményt, amivel az unió leszorította a kontinensre érkező migránsok számát. Ankara megígérte, hogy visszatartja őket és visszaveszi azokat, akik jogtalanul próbálnak átkelni. Cserébe az EU áttelepít tőlük ugyanannyi szíriai menekültet, hárommilliárd euróból segíti a Törökországban maradók ellátását, felpörgeti az uniós csatlakozási tárgyalásaikat és vízummentességet ad.

Tovább

Furcsa ellentmondásokkal váltaná meg Orbán az EU-t

augusztus 31., 11:01 Módosítva: 2016-08-31 17:11:32
31
A nemzetállamok szerepét erősítené, de a közös hadsereg ötlete az uniós föderalistáknak is tetszik.

Négypontos tervvel fordul Orbán Viktor az őszi európai politikai szezonra. A csomagot a visegrádi kormányfők hétvégi ülésén dobta fel, ahová Angela Merkel német kancellár is ellátogatott, hogy ötleteket gyűjtsön az Európai Unió gatyába rázására.

Tovább

Orbán ismertette az EU két nagy baját

augusztus 26., 17:05 Módosítva: 2016-08-27 11:15:24
63
Az Európai Unió a jólét ígéretét kell, hogy jelentse az embereknek, mondta Angela Merkel. A német kancellár a visegrádi négyek kormányfőivel, köztük Orbán Viktorral találkozott Varsóban. Orbán Viktor itt sem hallgatta el a kritikáit az EU-val szemben.

Angela Merkel megfejtette, mire vágynak az emberek Európában: biztonságra. Ezt az igényt szeretné kiszolgálni néhány újítással, amelyekkel jövő tavaszra készülhetnek el, derült ki a pénteki varsói csúcstalálkozón, ahol a német kancellár a visegrádi országok miniszterelnökeivel tárgyalt.

 Orbán és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint az EU-nak közös hadsereget kellene létrehoznia. Ez a két kormányfő szerint nehéz feladat, de ideje tárgyalni róla. Az EU-ból távozó Nagy-Britannia az ehhez hasonló lépéseket kategorikusan ellenezte, a brexit révén nőhet a közös hadsereg létrehozásának esélye.

Tovább

Az EU jövőjéről meccselnek Orbánék Merkellel

augusztus 26., 11:17 Módosítva: 2016-08-26 15:35:20
154
Közös hadsereg és kvótázás – várhatóan ezekről lesz szó Merkel és a visegrádi kormányfők találkozóján.

Kemény napjai lehetnek Angela Merkel programszervezőjének. A német kancellár augusztus végén átvedlett a politikai haknik királynőjévé, egy hét alatt összesen 15 uniós tagállam vezetőjével találkozik a 27-ből. A visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), köztük Orbán Viktor augusztus 26-án kerülnek sorra Varsóban.

A körúttal a brexit-népszavazás és a szeptemberi uniós csúcstalálkozó között próbálja rendezni a sorokat és a többiekkel együtt nagy vonalakban azon gondolkodni, merre menjen tovább az EU.

A tárgyalássorozatból látszik, ki hordja a nadrágot az unióban: nem az Európai Bizottság vagy az állam- és kormányfőkből álló Tanács, hanem a német kancellár. Bár Angela Merkel az egyeztetésekkel épp azt próbálhatja erősíteni, hogy a németek nem egyoldalúan lökik ilyen vagy olyan irányba az EU-t, miután a britek kiiratkoztak a közösségből, ez nem egyszerű feladat. Különösen például azért, mert nemrég a portugálok és a spanyolok csak úgy úszták meg az elvileg kötelező büntetést költségvetési túlköltekezés miatt, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter leszólt az Európai Bizottságnak az érdekükben.

Tovább

Egymás torkának esett az EU és Törökország

augusztus 19., 19:23 Módosítva: 2016-08-30 18:16:22
126
Bedöntheti a török puccskísérlet az uniós-török menekültügyi egyezményt.

Első látásra úgy tűnhet, hogy a júliusi török puccskísérlet utáni intézkedések jelenthetik a kegyelemdöfést az Európai Unió és a Törökország közti menekültügyi egyezménynek. Valójában inkább már csak hullagyalázásnak néz ki, ami megy.

Tovább

Nem fogja elhinni, amit ebben a cikkben olvashat!

augusztus 14., 14:25 Módosítva: 2016-08-14 20:20:16
54
Legalábbis ha hinni lehet annak, amit ebben a cikkben olvashat: nagyon bizalmatlanok vagyunk a médiával szemben.

A magyarok az európai átlaghoz képest nagyon résen vannak, ha a médiából értesülnek valamiről. Az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) összesítése alapján a tévének, a rádiónak, az internetes oldalaknak és a közösségi hálózatoknak sem hiszünk, de a televíziónak a legkevésbé megtépázott a renoméja.

Mi az az Európai Műsorsugárzók Uniója?

A szervezet 73 közszolgálati adót fog össze 53 országból. Főleg európai tagjai vannak, de akad köztük észak-afrikai és közel-keleti is. Ők szervezik az Eurovíziót, illetve az eredeti Játék határok nélkül mögött is ők álltak 1999-ig.

Tovább

Blöff, hogy veszteséggel jár a magyar EU-tagság

augusztus 10., 13:01 Módosítva: 2016-08-10 17:55:47
1856
A kormány saját számai is cáfolják, hogy az uniós tagság gazdasági egyenlege negatív Magyarországnak. Nagyon úgy tűnik, hogy nem végeztek teljes körű számítást a Miniszterelnökségen.

Emlékeznek még, amikor Lázár János kijelentette, hogy az Európai Unió nettó befizetői vagyunk és a helyettese, Csepreghy Nándor is ezt pedzegette, annak ellenére, hogy szinte minden tudományos tanulmány az ellenkezőjét mutatta ki? A Miniszterelnökség két dologra hivatkozott: a kiesett vámbevételre és a külföldi cégek által adómentesen kivitt jövedelemre.

Konkrét számokat egyikőjük sem mondott, ezért utánanéztünk, és több ponton sántított az állítás. Megkérdeztük Lázár Jánost és a Miniszterelnökséget is, hogy milyen számítások vezettek a  mindenki mással szembemenő eredményre, de nem kaptunk konkrét adatokat.

Tovább

Orbánnak egy dologban igaza volt Tusnádfürdőn

augusztus 9., 12:11 Módosítva: 2016-08-09 12:11:56
85
Akkor lenne igazán nagy baj, ha teljesülne Orbán jövőképe az EU-ról.

Ahogy azt Orbán Viktor Tusnádfürdőn megállapította, az Európai Unió egyre inkább hasonlít egy regionális politikai képződményre, mint a világpolitika globális szereplőjére. Eddig az igazság, amelyből Orbán téves és veszélyes következtetéseket von le. Magyarországnak ugyanis éppen az az érdeke, hogy az Európai Unió – benne hazánkkal – erős legyen.

Tovább

Vajon hol sajnálják a legtöbben a brexitet?

augusztus 5., 08:21 Módosítva: 2016-08-05 15:24:28
85
Segítünk: ahol megszavazták. A franciák nem annyira szomorkodnak, a magyarok gondolják legnagyobb arányban, hogy a brit kilépéssel gyengül az EU.

Összesen 16 ország lakóit kérdezte meg az Ipsos-Mori, mi a véleményük arról, hogy az Egyesült Királyság népszavazással az EU-ból való kilépés mellett döntött. A felmérés alapján tényleg sokan megbánhatták, mire voksoltak, mert

a legnagyobb, 49 százalékos arányban maguk a britek szomorúak, miközben csak 29 százalék örül.

51 százalék szerint hibás döntést hoztak, és csak 38 százalék látja ellenkezőleg. (A népszavazáson 52-48 százalékra nyertek a kilépéspártiak.)

Tovább

Nem izgatja az Európai Bizottságot Szijjártó kritikája

augusztus 3., 17:45 Módosítva: 2016-08-04 08:42:01
85
Szerintük ők dolgoztak rajta, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU-ban.

Meg kellene vizsgálni azt, hogy az Európai Bizottság elnöke és az általa vezetett testület tevékenysége mennyire járult hozzá a brexit-döntéshez, mondta Szijjártó Péter az Indexnek adott nagyinterjújában. Szerinte a helyzetért az uniós testület is felelős, és le kellene vonni a „személyi konzekvenciákat”. Nem ez volt az első eset, hogy a magyar külügyminiszter azt pedzegette, ott is személyi felelőst kellene keresni, amiért a britek többsége az EU-ból való kilépés mellett szavazott.

Tovább

Orbánt is feketelistázhatta Juncker

augusztus 2., 08:14 Módosítva: 2016-08-02 19:00:29
174
Harminc éve egy füzetbe vezeti azok nevét, akik keresztbe tettek neki. Orbán Viktor előkelő helyen lehet a felsorolásban.

Három évtizede felírja, kik okoztak neki csalódást, árulta el a belgiumi Le Soirnak adott hosszú interjújában Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke „A kis Maurice”-nak hívja a füzetet. „Nem nagyon van teleírva, mert nagyon ritkán csalódok. Tehát nem vagyok bosszúálló, viszont szép emlékeim vannak” – mondta. Mindenkit nyugtatgatott, hogy soha nem vesz revansot rajtuk, mert annak nincs értelme, bár elővigyázatos velük, és odafigyel rá, mit mond el nekik.

Tovább

A skótok menthetik meg a magyarok brit munkavállalási jogát

július 26., 12:09 Módosítva: 2016-07-26 21:12:39
33
A brit sajtóban is elterjedt, hogy uniós engedményért cserébe a brit kormány megtartaná a szabad munkaerő-áramlást az EU-ból. Ha nem, a skótok megint függetlenségi népszavazást tarthatnak, bár van egy aligha teljesíthető követelésük is.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn Skóciába és Észak-Írországba utazott, hogy megnyugtassa a két országrészt, amelyek az Egyesült Királyság egészével szemben az uniós tagságra voksoltak az egy hónappal ezelőtti népszavazáson, és emiatt többen feldobták a függetlenedés gondolatát.

Tovább