Orbán Viktor először reagált a Népszabadság megszűnésére

tegnap, 17:39 Módosítva: 2016-10-22 15:41:52
281
A miniszterelnök szerint a sajtószabadság és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra, aztán az EUrologus kérdésére helyesbített, hogy ha a Népszabadság megkeresi őket, foglalkoznak az üggyel, de ez nem történt meg. Reméli, hogy a többi baloldali újságban találnak állást a lap limbóba került munkatársai.
Tovább

Nem lesz „à la carte” szolidaritás az EU-ban

tegnap, 06:31 Módosítva: 2016-10-21 14:39:47
8
Ki fogják találni, hogyan legyenek hatékonyan szolidárisak egymással az uniós országok, ígérte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

98 százalékkal kevesebb bevándorló érkezett a Földközi-tenger keleti medencéjén keresztül Európába, mint tavaly, jelentette ki Donald Tusk, az EU miniszterelnökeit plusz a francia, a litván, a ciprusi és a román államfőt összefogó csúcsszerv, az Európai Tanács vezetője péntek hajnalban. „Ezért

már arról beszélhetünk, hogyan térjünk vissza Schengenhez,

és idővel fel lehet oldani az ellenőrzéseket az unió belső határain.”

Hozzátette azonban, hogy a migráció jövőbeli kezelésében nem lesz „à la carte” szolidaritás. Ehelyett „hatékony szolidaritáson fognak dolgozni”. Egyelőre nem világos, hogy mit ért hatékony szolidaritás alatt. Abban például egyetértés mutatkozik egy ideje Brüsszelben, hogy a menekült-áthelyezési programok nem működnek hatékonyan. Tusk megfogalmazásába az is belefér, hogy a lengyel politikus támogatja a magyar megközelítést, amely a menedékkérők elosztása helyett az unió külső határainak védelmével és a háborús zónák közelében fekvő országok pénzügyi támogatásával fejezné ki a szolidaritását.

Tovább

Orbán nem készül beszámolni Brüsszelben a népszavazás eredményéről

október 20., 08:34 Módosítva: 2016-10-20 13:58:19
1550
Csütörtök este uniós csúcs, az egyik téma a migráció. Orbán Viktor nem készül külön beszámolóval az október 2-i népszavazásról. Belgium megtorpedózhatja az EU és Kanada közötti szabad kereskedelmet, vita lesz a szíriai rezsimet támogató Oroszországról, és Theresa May bejelenti, hogy a brit kilépés visszafordíthatatlan.

„A migrációs válságot már kezeltük, a mostani nem válságcsúcs lesz” – mondta az EUrologusnak a csütörtök-pénteki EU-s csúcstalálkozó programjára rálátó uniós forrás, arra célozva, hogy az utóbbi hónapokban kevesebb, mint tíz százalékra csökkent az Európába érkező bevándorlók száma tavalyhoz képest. A találkozó szervezői nem számítanak rá, hogy az EU-s országok kormányfői megbeszélik a bevándorlásról szóló magyar népszavazás eredményét. „Feltételezem, hogy Orbán miniszterelnök úr meg fogja említeni a felszólalásában, és a többiek hozzászólhatnak. Nem terveznek vitát.” Kormányközeli forrásból úgy értesültünk, hogy a miniszterelnök nem készül külön beszámolóval.

Az állami vezetők várhatóan szót ejtenek arról, hogy a menedékkérők áthelyezése mellett vagy helyett milyen más módokon vállalhatnak szolidaritást egymással az uniós országok a bevándorlás kezelésében. Magyarország a menekült-áthelyezésben továbbra sem kíván részt venni, a befogadási politikát kivenné az EU hatásköréből, és a tagállamokra bízná, kiknek és milyen feltételekkel nyújtanának menedéket, kiket engednének letelepedni az országaikban. A magyar kormány a határvédelemre fordított kiadásokkal és a Közel-Keletre juttatott pénzügyi segítséggel szeretné kivenni a részét az uniós szolidaritásból.

 

Tovább

Alig van már média, ahol független újságíró szívesen dolgozna Magyarországon

október 19., 19:54 Módosítva: 2016-10-20 10:14:12
97
Brüsszelben tüntettek a Népszabadság bezárása ellen. Az Európai Bizottság szorosan nyomon követi a helyzetet, de lépéseket nem tesz. Halmai Katalin, a Népszabadság brüsszeli tudósítója szerint egyre kevesebb olyan újság van Magyarországon, ahol független újságíró szívesen dolgozna.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán  !

Tovább

Lázár többet költene, mint amennyit Brüsszel megenged

október 19., 15:58 Módosítva: 2016-10-19 23:51:02
7
A kormány magyar adófizetői pénzből előlegezné meg az uniós projektek költségeinek a felét. Az Európai Bizottság 30 százalékot enged, Lázár János Brüsszelben alkudozik.

Lázár János az uniós pénzek felhasználásáról tárgyal szerdán Brüsszelben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter igyekszik meggyőzni az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főosztályát, hogy engedélyezzék a felpörgetett költekezést Magyarországon a 2020-ig tervezett projektekben a magyar költségvetés számlájára. Ezen kívül megállapodna arról, hogy pontosan mekkora pénzügyi korrekcióval kászálódnánk ki a versenyjogi szabályokat megsértő „aszfaltügyből”. Az uniós testület nevében Maroš Šefčovič alelnök tárgyal majd vele, és a miniszter délután beugrik egy kávéra Navracsics Tiborhoz is. A magyar Állandó Képviselet vezetője a kérdésünkre nem adott tájékoztatást a miniszter tárgyalásairól, Lázár Jánosra bízta, hogy beszámoljon róluk, ha azok eredményre vezetnek.

Tovább

Népszavazásra népszavazás lesz a válasz!

október 14., 08:52 Módosítva: 2016-10-14 14:52:06
157
Vajon az EU-ból népszavazással kilépő britek hagyják, hogy a skótok tőlük szakadjanak el egy referendummal?

Ahogy azt már régóta pedzegette, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője újra népszavazást kezdeményez, hogy kilépjenek az Egyesült Királyságból. Nicola Sturgeon a jövő héten mutatja be a javaslatot.

Tovább

Nagykövet: A brit kormány nem küldené haza az ottani magyarokat

október 13., 07:10 Módosítva: 2016-10-13 10:03:28
120
Mi lesz a Londonban dolgozó magyarok százezreivel? Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetét kérdeztük róluk és a brexitről.

„Kezdhetnek rettegni a londoni magyarok”. „A britek hazaküldenék a migráns orvosokat”. Sorra röpködnek a hírek arról, mit tervez az Európai Unióból kifelé faroló Egyesült Királyság a szigetországban élő uniós dolgozókkal.

Tovább

Megint pénzt vonna el Magyarországtól Renzi

október 12., 16:31 Módosítva: 2016-10-12 20:05:47
284
Az olasz miniszterelnök kevesebbet adna a következő uniós költségvetésből azoknak, akik nem hajtják végre a közös menekültügyi döntéseket.

Matteo Renzi olasz kormányfő egy szerdai beszédében „nagyon kemény” állásfoglalást szorgalmazott az olyan európai uniós tagállamokkal szemben, amelyek sok forrást kaptak, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól, írja az MTI.

A miniszterelnök az olasz képviselőházban a kormány álláspontját ismertette az Európai Tanács október 20-án és 21-én esedékes brüsszeli ülése előtt, amelynek egyik témája a migráció lesz.

Matteo Renzi alapvetőnek nevezte, hogy nagyon kemények legyenek a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől magukat elhatároló országokkal szemben. Kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra, és a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, „ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre”.

Tovább

Aggódhatnak a britek az európai gyarmatukért

október 11., 07:09 Módosítva: 2016-10-11 13:58:35
167
Körbenéztünk Gibraltáron, amelyre a brit EU-kilépés miatt rárajtoltak a spanyolok. Brit gyarmat marad a brexit után?

A turistáknak sokat nem tudnak nyújtani a városkában. Ennek ellenére évente hatmillióan látogatnak ide, akiknek egyetlen céljuk a Main Street, ahol olcsó üzletek sorakoznak

– ezzel biztatja az útikönyv a Gibraltárra merészkedő látogatót.

Tovább

Mégis maradhat minden angliai magyar?

október 10., 15:05 Módosítva: 2016-10-10 21:03:27
41
Miközben a brit belügyminiszter keménykedik az uniós munkavállalókkal, a saját tárcája azzal számol, hogy senkit nem küldenek haza.

Mind a 3,6 millió európai uniós munkavállalót megtartaná az Egyesült Királyság, írja az Independent a Telegraphra hivatkozva. A lap egy belügyminisztériumi háttéranyagot szerzett meg, amely szerint nagyjából 2,9 millió embernek elég ideje lesz ahhoz, hogy letelepedési jogot szerezzen az EU-ból való kilépésig.

A Telegraph úgy tudja, a maradék hatszázezernek felajánlanák, hogy maradhasson. A tervek nem hivatalosak, de több miniszter már rámondta az áment, állítja a kormányzó konzervatívokhoz közel álló lap.

Tovább

Senki nem függ úgy az EU pénzén, mint mi

október 7., 16:45 Módosítva: 2016-10-07 19:10:49
1006
A gazdaság méretéhez képest Magyarországon költötték el a legtöbb uniós támogatást.

Az Európai Bizottság pénteken jelentést adott ki arról, hogyan költötte el 2007 és 2013 között a kohéziós politikája támogatásait. Ide tartozik nagyjából az uniós kiadások kétötöde, amit tagállami fejlesztésekre, képzésekre lehet fordítani, de nincsenek benne a mezőgazdasági kifizetések, ami legalább ekkora tétel.

Tovább

Megint vizsgálat indult egy volt uniós biztos ellen

október 6., 19:06 Módosítva: 2016-10-06 20:32:59
3
Neelie Kroes volt uniós biztos nem vallott be egy offhore-céget. Közben a volt főnökének is magyarázkodnia kell egy másik ügyben.

Az Európai Bizottság etikai vizsgálatot indított Neelie Kroes egykori uniós biztos ügyében, aki kiszivárgott iratok szerint a hivatali ideje alatt is vezető tisztséget töltött be egy bahamai offshore cégben, erősítette meg a testület egyik szóvivője. Az eljárás miatt bukhatja a nyugdíját arra a tíz évre, amíg a Bizottságban dolgozott.

Tovább

Verekedésbe torkollt a brit EU-ellenes párt elnökválasztási küzdelme

október 6., 18:06 Módosítva: 2016-10-07 07:25:55
293
Egy verekedés után a UKIP egyik esélyes elnökjelöltje súlyos állapotban kötött ki a kórházban. A legfontosabb célja és arca nélkül szétesőben a UKIP.

Súlyos állapotban vitték kórházba csütörtök délelőtt Steven Woolfe-t, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) európai parlamenti képviselőjét, miután összetűzött párttársaival Strasbourgban, közölte a pártot ideiglenesen vezető Nigel Farage.

Tovább

Mától magyarul is tudósít a román hírügynökség

október 5., 15:48 Módosítva: 2016-10-06 10:46:32
83
A rendszerváltás óta most először indul magyar hírfolyam az Agerpres-nél.

A román állami hírügynökség, az Agerpres szerdától magyarul is megjelentet tudósításokat, a szolgáltatás ingyenesen elérhető.

„A magyar nyelvű hírfolyam egy fontos előrelépés az Agerpres fejlődésében, amely így határozottaban kifejezi a a hírügynökség állami és térségi jelentőségét” – írta közleményben Alexandru Giboi, az Agerpres vezérigazgatója.

Tovább

Navracsics nem mondhatta volna el, hogy nemmel szavaz?

október 5., 14:38 Módosítva: 2016-10-07 12:25:38
45
A magyar uniós biztos az Európai Bizottság ellen nyilatkozott, ahelyett, hogy megvédte volna, és ez az állásába kerülhet a DK szerint.

Vizsgálatot indítványoz Navracsics Tibor ellen Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Azt kifogásolja, hogy Navracsics elmondta a PestiSrácok.hu újságírójának, hogy nemmel voksolt a vasárnapi népszavazáson. „Ezt uniós biztosként nem tehette volna meg, mert ezt szigorúan tiltják a szabályok” – mondta Molnár Csaba szerdán Strasbourgban. „A Európai Bizottság magatartási kódexe szerint Navracsicsnak is minden esetben meg kell védenie az Európai Bizottság döntéseit, illetve minden esetben a közös európai érdeket kell képviselnie” - tette hozzá.

 

Tovább

Ezt a csatát kell majd megvívnia Orbánnak Brüsszellel

október 4., 18:00 Módosítva: 2016-10-05 12:58:02
75
Az alaptörvény módosítása akkor mehet át az EU-n, ha a menedékkérők a nemzeti identitásunkat vagy a biztonságot veszélyeztetik.

„Az EU nem hozhat olyan döntéseket, amelyek egy nép alkotmányos identitását akarata ellenére megváltoztathatják”, „az alkotmányos identitás körébe tartozó kérdésekben Brüsszel nem hozhat olyan szabályokat, amelyek felülírják a nemzeti jogalkotást” –  jelentette ki kedden délután Orbán Viktor.

 

Tovább

Végre életbe léphet a sorsdöntő klímaegyezmény

október 4., 13:50 Módosítva: 2016-10-04 17:29:49
261
Az EU jóváhagyásával elég ország gyűlt össze a megállapodáshoz, amitől a katasztrofális klímaváltozás megakadályozását remélik.

Az Európai Parlament szinte egyhangúlag jóváhagyta a tavaly Párizsban megkötött éghajlatváltozás elleni egyezményt. Ezzel az EU a 28 tagállama nevében befejezte a politikai folyamatot, amivel ratifikálja a dokumentumot.

Így már összesen elég ország van ahhoz, hogy az egyezség életbe léphessen.

Már csak a jogi aprómunka van

Az egyezmény akkor lép életbe, ha az aláírók 55 százaléka ratifikálta, és ők a széndioxid-kibocsátók legalább 55 százalékát képviselik.

Az EU-ban a ratifikációt az Európai Parlament mellett a tagállami országgyűléseknek is külön meg kell tennie. Heten, köztük Magyarország már túl vannak rajta. Ők az Európai Parlament döntése és egy jogi formaság után pénteken küldhetik az ENSZ-nek a jóváhagyást, mondta a párizsi klímatárgyalás elnöke, Ségolène Royal, és velük túllépik az életbe lépéshez szükséges határt. Ha ez megvan, 30 napon belül automatikusan életbe lép az egyezmény.

Tovább

Az alaptörvény-módosítás nem védene a kvótától

október 3., 12:37 Módosítva: 2016-10-03 15:46:28
176
A kormánynak az alaptörvényt is módosítania kellett, amikor ütközött az uniós joggal.

Orbán Viktor bejelentette, amit a Jobbik már korábban javasolt: módosítanák az alaptörvényt. A két pártnak ehhez együtt bőven megvan a többsége – ebből az is látszik, hogy a módosításhoz nem kellett volna népszavazás, pláne nem egy érvénytelen népszavazás.

Tovább

Nem kellenek a migránsok Magyarországra!

október 2., 21:49 Módosítva: 2016-10-03 12:33:45
114
Kőkemény üzeneteket küldtek a belgiumi magyarok Brüsszelnek az ottani szavazáson.

Nézze meg a Molenbeekről, az ott élő és dolgozó magyarokról szóló videónkat is!

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Magyarok is élnek a brüsszeli no-go zónában

október 1., 17:35 Módosítva: 2016-10-02 16:53:42
1281
A kormány szerint Brüsszel egyik kerülete, Molenbeek egy no-go zóna, ahol a migránsok átvették az irányítást. Itt lakott a novemberi párizsi terrortámadás néhány elkövetője, de a mindennapi életben nyoma sincs félelemnek. Ott lakó és dolgozó magyarokkal beszélgettem, a polgármester pedig a fejét csóválta a magyar kampányfüzeten.

A videó magyar feliratos, ha a Youtube esetleg önnek nem indítaná el automatikusan a szöveget, akkor kattintson a CC-ikonra az ablakban, közvetlenül a fogaskerék mellett balra.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Tovább

Magára zárhatja az EU az ajtót

szeptember 27., 11:22 Módosítva: 2016-09-28 00:58:32
51
Lebénul az uniós kereskedelempolitika a kanadai szabadkereskedelmi egyezménytől? Vagy átveszik a hatalmat a cégek és elárasztanak minket a génmódosított növények? Durva a vita!

Tombol a szabadkereskedelmi egyezmények körüli vita az Európai Unióban. Eddig  az Egyesült Államokkal tárgyalt TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partership) volt az előtérben, most pedig a kanadai megállapodás, a CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) robbant be. Már kész a szerződés szövege, és október végén szeretnék aláírni. Ehhez kellene az uniós országok jóváhagyása, ezért Cecilia Malmström kereskedelmi biztos hétfőn Magyarországra utazott, hogy támogatást szerezzen. (A biztossal röviddel a látogatás előtt interjúzott az Index.)

Tovább

Fico: a kvótáknak „politikailag vége”

szeptember 27., 11:19 Módosítva: 2016-09-27 17:56:40
113
Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese szerint halott, ami ellen vasárnap népszavazunk.

„Politikailag vége” a menedékkérőket kötelezően elosztó kvótáknak, jelentette ki hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Tovább

Az Európai Bizottság nevében akarták megszívatni Botkáékat

szeptember 20., 11:35 Módosítva: 2016-09-21 07:37:09
2233
Az uniós testület nevében menekültbefogadási programra invitálják a várost, 2-9 millió eurós támogatásért cserébe.

Szeptember 16-i keltezéssel magyar nyelvű levelet kapott több magyar település vezetése, látszólag az Európai Bizottság bevándorlási és belügyekért felelős főigazgatóságától. Az EUrologus birtokába jutott a hamis levél, amelyet Botka László szegedi polgármesternek küldtek, és arról tájékoztatják, hogy a városnak lehetősége van bekapcsolódni egy 2017 márciusában induló uniós pilot (kísérleti) programba. Ötven menekült család befogadását és letelepítését vállalhatja a város, az Európai Bizottság pedig cserébe 2–9 millió eurós keretösszeggel „egyéves integrációs programot” finanszíroz.

A hamisítók azt írják, hogy 90 európai várost választottak ki a programra, ahol „komplex integrációs folyamat mellett segítenék menekültek beilleszkedését a helyi társadalomba”. Magyarországon Eger, Nyíregyháza, Salgótarján és Szeged került be a kalapba.

A levelet egy nemlétező személy, bizonyos „G. S. Preyerbrune” jegyzi.

Frissítés 12.11

Botka László, Szeged polgármestere az Index megkeresésére elmondta, hogy még a levelet a polgármesteri hivatal postázójából felhozó hivatalnok is röhögött, hogy ilyen béna hamisítványt sose látott. A levél egy nagy formátumú borítékban érkezett, ami még csak nem is hasonlított az uniós intézmények által használtakhoz. Az iraton se pecsét, se aláírás, se iktatószám nem volt, viszont szeptember 30-ig kellett volna rá válaszolni, ami teljesen egyértelművé tette, hogy

ez egy ócska provokáció, nem is foglalkoztunk vele tovább. Elképesztő, hogy már itt tartunk.

Tovább

Tényleg a migránsoknak adja a fejlesztési pénzünket az EU?

szeptember 20., 07:08 Módosítva: 2016-09-20 14:18:39
23
Még a fideszes Deutsch Tamás is csak halvány esélyt lát rá, hogy megvágnák a magyaroknak járó támogatásokat.

Időről időre felröppen, hogy az Európai Unió a migrációs válság miatt máshonnan csoportosít át pénzt a bevándorlás kezelésére. Olyan területekről vonnak el forrásokat, amelyek a keleti országoknak – köztük Magyarországnak – hasznot hajtanak, vagy a durvábbik változat szerint egyenesen büntetnek minket, amiért a visegrádiak ellenzik a kötelező újraelosztást.

Még a fideszes Deutsch Tamás sem állt bele az „aki menekültügyben nem lép egyszerre, nem kap rétest estére” olvasatba. Az egyik legnagyobb uniós pénzbödönnel, a regionális politikával foglalkozó európai parlamenti képviselő szerint egymással párhuzamosan zajlanak események, de külön kell választani ezeket. Valóban több olyan politikai nyilatkozat hangzott el, amely szerint az „agyrém” európai uniós menekültszétosztási tervet végre nem hajtani akarókat büntessék – ha kell, zárolással vagy felfüggesztéssel – de nem erről van szó.

Tovább

Hoffmann Rózsa tévedésből szavazta meg a kvótákat

szeptember 19., 13:45 Módosítva: 2016-09-19 17:51:47
769
Az Európa Tanács tavalyi kvótás határozata nem tartalmazott Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat, mondta a volt államtitkár.

Megkérdeztük Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkárt, miért szavazott igennel egy tavalyi határozatra az Európa Tanácsban, amely azt javasolta, hogy a menedékkérőket egy állandó, jogilag kötelező rendszer keretében osszák szét az Európai Unióban. Négy másik Fidesz-KDNP-s kollégája is jóváhagyta a „Dublin után – sürgős szükség egy valódi európai menedékkérő-fogadási rendszerre” című dokumentumot, Hoffmann Rózsa pedig azt a módosító indítványt is elfogadta, amely bevezette a szövegbe ezt a szakaszt. Azt írta, tévedésből.

„A tavaly elfogadott dokumentum a Dublini egyezmény újragondolását szorgalmazza, amellyel Magyarország is egyetértett – válaszolta a KDNP sajtóirodáján keresztül a volt államtitkár. – Tartalmazza például a következőket: 

  •  A tagállamok egyaránt vállaljanak teherviselést a migránskérdésben;
  • Figyeljenek jobban a gyermekek érdekeire;
  • Kapjanak segítséget az EU határállamai;
  • Történjék jogharmonizáció a menekültügyben;
  • Legyen szorosabb az együttműködés a tranzitországokkal, stb.

A magyar delegáció kormánypárti képviselői, így én is, a fentiekkel egyetértésben szavaztuk meg a dokumentumot, amely nem tartalmaz Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat.”

„Az említett módosító javaslatot téves gombnyomással szavaztam meg, és a gép már nem fogadta el a korrigálást. Egyébként a módosító nem került be a végső dokumentumba” – tette hozzá.

 

Tovább

A végén még lesz uniós ingyenvonatozás a fiataloknak?

szeptember 18., 21:37 Módosítva: 2016-09-19 11:55:16
1475
Egy magyar európai parlamenti képviselő után a legnagyobb frakció vezetője is támogatja, és már a zöldek is átvették az ingyen InterRail jegy ötletét.
Mi lenne, ha az az Európai Unió a jövőben minden európai fiatalnak küldene egy Interrail-jegyet a 18. szülinapján, amivel három héten keresztül fölfedezheti Európát?

 – dobott be szerdán egy furcsa ötletet az EU népszerűsítésére Manfred Weber. A legnagyobb európai parlamenti frakció, a keresztény-konzervatív Európai Néppárt csoport vezetője szerint azok, akik utaztak már a számos országba érvényes bérlettel, megbarátkoztak európai társaikkal. Olyanokat idézett, akik a páneurópai vonatozás után például lehülyézték a kérdést, hogy melyik másik ország lakóival van bajuk.

000 DV1901831

Fotó: John Macdougall / AFP

Az ötlettel eredetileg két huszonéves német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer állt elő tavaly nyáron. Akkor azt írták: a fiatalok nyitottak, szeretnék megismerni egymást, örülnek neki, hogy szabadon lehet utazni az unióban, és ki akarják ezt használni. Nem rájuk kellene építeni az integrációt? 

Tovább

Hoffmann Rózsa igennel szavazott a kvótákra

szeptember 16., 14:49 Módosítva: 2016-09-17 09:11:31
307
Öt Fidesz-KDNP-s képviselő jóváhagyta a menedékkérők kötelező európai újraelosztását az Európa Tanács tavalyi ülésén. Kövér Lászlónak nem szóltak erről, amikor csütörtökön ostorozta a rendszert Strasbourgban.

Mi az az Európa Tanács?

Az Európa Tanács volt az első szervezet, ami a második világháború után intézményesíteni próbálta az európai integrációt. Azóta a tőle függetlenül, külön működő Európai Unió és elődei elrobogtak mellette, mert az ET gyakorlatilag teljesen kormányközi alapon működik (azaz a kormányoknak egyhangúlag kell beleegyeznie a döntésekbe). Mára a kontinens minden országa a tagja Fehéroroszországot kivéve. Főleg az emberi jogok védelmével foglalkozik többek között a „strasbourgi bíróságán” keresztül. Aki esetleg hallott a szervezetről, az leginkább erről a páneurópai törvényszékről ismeri.

Az Európa Tanács egy 2015-ös határozatában többek között azt ajánlotta, hogy az EU egy „állandó, jogilag kötelező szétosztási rendszerrel” újítsa meg a menekültügyi szabályait. A közgyűlésen részt vevő öt fideszes képviselő mind megszavazta a határozatot, köztük Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkár. Hoffmann Rózsa arra a módosító indítványra is rábólintott, amelyik bevezette a szövegbe a kötelező szétosztási rendszer ötletét.

A határozatnak és a szavazásnak egyébként nincs gyakorlati jelentősége, mert:

Tovább

Csúsztatással és viccelődéssel ért Orbán Pozsonyba

szeptember 16., 14:45 Módosítva: 2016-09-16 19:44:38
8
Külön a luxemburgiak kedvéért fotózkodott Junckerrel a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor közvetlenül az Európai Parlament elnökétől érkezett a pozsonyi uniós csúcstalálkozóra. „Nevezhetjük tárgyalásnak is” – nyilatkozta a Martin Schulz-cal folytatott megbeszéléséről.

„Hangsúlyozottan arra kértem az elnök urat, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak, és ne használjanak jogalkotási trükköket”, mert „a miniszterelnökök az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és a Parlament – összejátszva a Bizottsággal – ezt kötelező kvótára változtatta. Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni” – csúsztatott egyet a miniszterelnök.

A tagországok miniszterei ugyanis – igaz, magyar, cseh, szlovák és román ellenszavazattal – támogatták a menedékkérők korlátozott, 120 ezres újraleosztását. Amiről Orbán Viktor beszél, az az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács, de ez a jogi döntéshozatalban közvetlenül nem vesz részt. Hab a tortán, hogy a testület idén februárban például kifejezetten sürgette a döntés végrehajtását, amit Orbán Viktor beleegyezése nélkül nem mondhatott volna ki.

Tovább

Luxemburg Magyarországról: egy család vagyunk

szeptember 16., 11:04 Módosítva: 2016-09-16 14:55:11
14
A luxemburgi miniszterelnök a pozsonyi csúcstalálkozó előtt nyilatkozott. Szerinte, ha gondok vannak egy családon belül, nem az a megoldás, hogy kitesszük a szűrét a problémás családtagnak.

„Ez nem a kormány álláspontja” – mondta pénteken a luxembourgi kormányfő a saját külügyminisztere korábbi megjegyzéséről, hogy kirúgatná Magyarországot az Európai Unióból. „Egy család vagyunk. Ha családi probléma van, azt a családon belül kell megbeszélnünk, és nem kirúgni valakit, az nem segít” – nyilatkozta Xavier Bettel.

A luxemburgi kormányfő egy rendkívüli csúcstalálkozó előtt nyilatkozott, amit azért hívtak össze, hogy megtárgyalják az Európai Unió jövőjét. Az uniós országok vezetői – a brit miniszterelnök kivételével – Pozsonyban ülnek egy asztalhoz. Angela Merkel német kancellár augusztus végén megdicsérte a kezdeményezést, hogy végre nem Belgiumba utazik az unió politikai irányadó testülete. Annak révén, hogy az Európai Tanács szinte kizárólag Brüsszelben ülésezik, „néha egy kicsit hiányzik a közelség az élethez és ahhoz az érzéshez, hogy mit is jelent Európa” – mondta.

Tovább

Nem vonja vissza Brüsszel a kötelező kvótajavaslatot

szeptember 15., 19:16 Módosítva: 2016-09-18 18:49:32
1282
Hiába értelmezték így baloldali képviselők Juncker szavait, az Európai Bizottság szóvivője tagadta, hogy feladnák a kvótákat.

Az Európai Bizottság elnöke tegnap ejtett el egy megjegyzést arról, hogy menekültügyben az uniós tagállamok közti szolidaritásnak

szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni.

Ezt úgy is lehetett érteni, hogy visszavonhatják a kötelező újraosztási rendszerről szóló javaslatot, amiről október 2-án népszavazunk, de nem volt egyértelmű, ezért mi is csak kérdőjellel írtunk erről.

Tovább