Orbán ismertette az EU két nagy baját

augusztus 26., 17:05 Módosítva: 2016-08-27 11:15:24
51
Az Európai Unió a jólét ígéretét kell, hogy jelentse az embereknek, mondta Angela Merkel. A német kancellár a visegrádi négyek kormányfőivel, köztük Orbán Viktorral találkozott Varsóban. Orbán Viktor itt sem hallgatta el a kritikáit az EU-val szemben.

Angela Merkel megfejtette, mire vágynak az emberek Európában: biztonságra. Ezt az igényt szeretné kiszolgálni néhány újítással, amelyekkel jövő tavaszra készülhetnek el, derült ki a pénteki varsói csúcstalálkozón, ahol a német kancellár a visegrádi országok miniszterelnökeivel tárgyalt.

 Orbán és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint az EU-nak közös hadsereget kellene létrehoznia. Ez a két kormányfő szerint nehéz feladat, de ideje tárgyalni róla. Az EU-ból távozó Nagy-Britannia az ehhez hasonló lépéseket kategorikusan ellenezte, a brexit révén nőhet a közös hadsereg létrehozásának esélye.

Tovább

Az EU jövőjéről meccselnek Orbánék Merkellel

augusztus 26., 11:17 Módosítva: 2016-08-26 15:35:20
149
Közös hadsereg és kvótázás – várhatóan ezekről lesz szó Merkel és a visegrádi kormányfők találkozóján.

Kemény napjai lehetnek Angela Merkel programszervezőjének. A német kancellár augusztus végén átvedlett a politikai haknik királynőjévé, egy hét alatt összesen 15 uniós tagállam vezetőjével találkozik a 27-ből. A visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), köztük Orbán Viktor augusztus 26-án kerülnek sorra Varsóban.

A körúttal a brexit-népszavazás és a szeptemberi uniós csúcstalálkozó között próbálja rendezni a sorokat és a többiekkel együtt nagy vonalakban azon gondolkodni, merre menjen tovább az EU.

A tárgyalássorozatból látszik, ki hordja a nadrágot az unióban: nem az Európai Bizottság vagy az állam- és kormányfőkből álló Tanács, hanem a német kancellár. Bár Angela Merkel az egyeztetésekkel épp azt próbálhatja erősíteni, hogy a németek nem egyoldalúan lökik ilyen vagy olyan irányba az EU-t, miután a britek kiiratkoztak a közösségből, ez nem egyszerű feladat. Különösen például azért, mert nemrég a portugálok és a spanyolok csak úgy úszták meg az elvileg kötelező büntetést költségvetési túlköltekezés miatt, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter leszólt az Európai Bizottságnak az érdekükben.

Tovább

Egymás torkának esett az EU és Törökország

augusztus 19., 19:23 Módosítva: 2016-08-21 23:04:56
126
Bedöntheti a török puccskísérlet az uniós-török menekültügyi egyezményt.

Első látásra úgy tűnhet, hogy a júliusi török puccskísérlet utáni intézkedések jelenthetik a kegyelemdöfést az Európai Unió és a Törökország közti menekültügyi egyezménynek. Valójában inkább már csak hullagyalázásnak néz ki, ami megy.

Tovább

Nem fogja elhinni, amit ebben a cikkben olvashat!

augusztus 14., 14:25 Módosítva: 2016-08-14 20:20:16
52
Legalábbis ha hinni lehet annak, amit ebben a cikkben olvashat: nagyon bizalmatlanok vagyunk a médiával szemben.

A magyarok az európai átlaghoz képest nagyon résen vannak, ha a médiából értesülnek valamiről. Az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) összesítése alapján a tévének, a rádiónak, az internetes oldalaknak és a közösségi hálózatoknak sem hiszünk, de a televíziónak a legkevésbé megtépázott a renoméja.

Mi az az Európai Műsorsugárzók Uniója?

A szervezet 73 közszolgálati adót fog össze 53 országból. Főleg európai tagjai vannak, de akad köztük észak-afrikai és közel-keleti is. Ők szervezik az Eurovíziót, illetve az eredeti Játék határok nélkül mögött is ők álltak 1999-ig.

Tovább

Blöff, hogy veszteséggel jár a magyar EU-tagság

augusztus 10., 13:01 Módosítva: 2016-08-10 17:55:47
1845
A kormány saját számai is cáfolják, hogy az uniós tagság gazdasági egyenlege negatív Magyarországnak. Nagyon úgy tűnik, hogy nem végeztek teljes körű számítást a Miniszterelnökségen.

Emlékeznek még, amikor Lázár János kijelentette, hogy az Európai Unió nettó befizetői vagyunk és a helyettese, Csepreghy Nándor is ezt pedzegette, annak ellenére, hogy szinte minden tudományos tanulmány az ellenkezőjét mutatta ki? A Miniszterelnökség két dologra hivatkozott: a kiesett vámbevételre és a külföldi cégek által adómentesen kivitt jövedelemre.

Konkrét számokat egyikőjük sem mondott, ezért utánanéztünk, és több ponton sántított az állítás. Megkérdeztük Lázár Jánost és a Miniszterelnökséget is, hogy milyen számítások vezettek a  mindenki mással szembemenő eredményre, de nem kaptunk konkrét adatokat.

Tovább

Orbánnak egy dologban igaza volt Tusnádfürdőn

augusztus 9., 12:11 Módosítva: 2016-08-09 12:11:56
85
Akkor lenne igazán nagy baj, ha teljesülne Orbán jövőképe az EU-ról.

Ahogy azt Orbán Viktor Tusnádfürdőn megállapította, az Európai Unió egyre inkább hasonlít egy regionális politikai képződményre, mint a világpolitika globális szereplőjére. Eddig az igazság, amelyből Orbán téves és veszélyes következtetéseket von le. Magyarországnak ugyanis éppen az az érdeke, hogy az Európai Unió – benne hazánkkal – erős legyen.

Tovább

Vajon hol sajnálják a legtöbben a brexitet?

augusztus 5., 08:21 Módosítva: 2016-08-05 15:24:28
84
Segítünk: ahol megszavazták. A franciák nem annyira szomorkodnak, a magyarok gondolják legnagyobb arányban, hogy a brit kilépéssel gyengül az EU.

Összesen 16 ország lakóit kérdezte meg az Ipsos-Mori, mi a véleményük arról, hogy az Egyesült Királyság népszavazással az EU-ból való kilépés mellett döntött. A felmérés alapján tényleg sokan megbánhatták, mire voksoltak, mert

a legnagyobb, 49 százalékos arányban maguk a britek szomorúak, miközben csak 29 százalék örül.

51 százalék szerint hibás döntést hoztak, és csak 38 százalék látja ellenkezőleg. (A népszavazáson 52-48 százalékra nyertek a kilépéspártiak.)

Tovább

Nem izgatja az Európai Bizottságot Szijjártó kritikája

augusztus 3., 17:45 Módosítva: 2016-08-04 08:42:01
85
Szerintük ők dolgoztak rajta, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU-ban.

Meg kellene vizsgálni azt, hogy az Európai Bizottság elnöke és az általa vezetett testület tevékenysége mennyire járult hozzá a brexit-döntéshez, mondta Szijjártó Péter az Indexnek adott nagyinterjújában. Szerinte a helyzetért az uniós testület is felelős, és le kellene vonni a „személyi konzekvenciákat”. Nem ez volt az első eset, hogy a magyar külügyminiszter azt pedzegette, ott is személyi felelőst kellene keresni, amiért a britek többsége az EU-ból való kilépés mellett szavazott.

Tovább

Orbánt is feketelistázhatta Juncker

augusztus 2., 08:14 Módosítva: 2016-08-02 19:00:29
174
Harminc éve egy füzetbe vezeti azok nevét, akik keresztbe tettek neki. Orbán Viktor előkelő helyen lehet a felsorolásban.

Három évtizede felírja, kik okoztak neki csalódást, árulta el a belgiumi Le Soirnak adott hosszú interjújában Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke „A kis Maurice”-nak hívja a füzetet. „Nem nagyon van teleírva, mert nagyon ritkán csalódok. Tehát nem vagyok bosszúálló, viszont szép emlékeim vannak” – mondta. Mindenkit nyugtatgatott, hogy soha nem vesz revansot rajtuk, mert annak nincs értelme, bár elővigyázatos velük, és odafigyel rá, mit mond el nekik.

Tovább

A skótok menthetik meg a magyarok brit munkavállalási jogát

július 26., 12:09 Módosítva: 2016-07-26 21:12:39
33
A brit sajtóban is elterjedt, hogy uniós engedményért cserébe a brit kormány megtartaná a szabad munkaerő-áramlást az EU-ból. Ha nem, a skótok megint függetlenségi népszavazást tarthatnak, bár van egy aligha teljesíthető követelésük is.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn Skóciába és Észak-Írországba utazott, hogy megnyugtassa a két országrészt, amelyek az Egyesült Királyság egészével szemben az uniós tagságra voksoltak az egy hónappal ezelőtti népszavazáson, és emiatt többen feldobták a függetlenedés gondolatát.

Tovább

Megindult a verseny az EU-elnökséget dobó britek miatt

július 20., 12:56 Módosítva: 2016-07-20 20:07:58
25
Bár kedden a magyar kormány is bejelentkezett az EU-elnökségre a soros britek helyére, úgy tűnik, Észtország viszi el a posztot arra a fél évre.

A brit kormány nem kívánja betöltetni az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét – közölte szerdán a Downing Street az MTI beszámolója szerint. Nagy-Britannia az eredeti menetrend szerint 2017 második felében látta volna el a fél évre szóló tisztséget, de Theresa May miniszterelnök hivatalosan értesítette Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy a kormány lemondja az EU-elnökséget.

Úgy tűnik, a britek 2017 második félévében esedékes soros uniós elnökségét Észtország viheti el – írta névtelen EU-s forrásokra hivatkozva az MTI. A balti ország fél évvel később töltötte volna be a soros elnöki tisztséget.

Az Európai Unió Tanácsában a tagállamok szakminiszterei ülnek össze. Az ő beleegyezésük nélkül semmilyen jogszabály nem születhet az EU-ban. A döntéseiket Brüsszelbe kiküldött diplomaták, és a minisztériumokból havi-kétheti rendszerességgel kiutazó szakemberek készítik elő munkacsoport-üléseken és nagyköveti találkozókon. A soros elnökséget adó tagállam diplomatája vezeti ezeket az üléseket, és az ő politikusaik elnöklik a miniszteri megbeszéléseket. Az elnökség állítja össze a féléves napirendet, ők határozzák meg, melyik témának szentelnek több, melyiknek kevesebb időt. Az elnökség diplomáciai erőfeszítéseik kellenek ahhoz, hogy vitatott ügyekben megállapodás szülessen a tagállamok között, illetve a tagállamok és az Európai Parlament között. A Tanács jelenlegi elnöke Szlovákia.

Tovább

Mit meg nem tesz a kormány egy jó kis kínai hitelért!

július 18., 17:53 Módosítva: 2016-07-19 07:18:50
50
A külügy szeretné, ha Kína még többet fektetne be Magyarországon, viszont úgy látszik, cserébe nem árt Brüsszelben védeni az agresszívan terjeszkedő kínaikat.

A magyar külügyminiszter bár nem mondja ki, hogy üzleti érdekek diktálják Magyarország Kína melletti kiállását Brüsszelben, az azért elég feltűnő, hogy ugyanaznap hangsúlyozza a hazai kínai befektetések fontosságát, amikor kijelenti, hogy az Európai Uniónak nem szabad beleszólnia a Kína és a Fülöp-szigetek közötti területi vitába.

Peking a Dél-kínai-tengeren mesterséges támaszpontokat hoz létre, hogy rátehesse a kezét a víz alatt sejtett nyersanyagokra és ellenőrzése alá vehesse a tengerszakaszon át húzódó kereskedelmi útvonalat. Ez utóbbi az egyik legfontosabb a világon, ez köti össze Európát Kelet-Ázsiával.

 

 A Fülöp-szigetek egy hágai választottbíróságon támadta meg a nemzetközi jogilag kétes kínai akciót, és megnyerte a pert. A bíróság kimondta, hogy Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását, amikor ottani zátonyokon terjeszkedett. Kína nem ismeri el a döntést, az Európai Uniónak viszont ebben a helyzetben a nemzetközi jog szigorú betartása mellett kellene föllépnie. 

Tovább

David Cameron, a hős

július 17., 13:08 Módosítva: 2016-07-18 08:54:41
153
Miért olyan vidám David Cameron, és miért tapsolta állva a frakciója a búcsúbeszéde után? Mert ő a toryk hőse.

David Cameront állva tapsolta a konzervatív frakció a brit parlament alsóházában, miután megtartotta az utolsó beszédét szerdán. Vidáman köszönt el, viccelődött. „Egykor én voltam a jövő” – mondta mosolyogva, lehuppant a padra és a tory képviselők mind felpattantak és ovációban törtek ki. Két nappal előtte dúdolva vonult be a Downing Street 10-be, miután megtartotta egyik utolsó sajtótájékoztatóját. 

Mire fel a nagy vidámság és az ünneplés? Éppen elvesztett egy népszavazást, és le kellett mondania! A megoldás, hogy David Cameron személye másodlagos a játékban, amit játszott. A csapat számít, és a csapat, a konzervatív párt 2010 óta nyerésben van. 

David Cameron a konzervatív párt hőse, nem a brit népé. 2010-ben, 13 ellenzékben töltött év után, a párt történetének legmélyebb válságából hozta vissza kormányba a torykat: ez három zsinórban elvesztett választást jelent. Már uniós témával lett pártelnök is: 2005-ben azzal az ígérettel nyert, hogy a pártnak nagyobb hangot ad az Európai Parlamentben, és kilépteti a brit delegációt a német-francia irányítás alatt álló Európai Néppártból.

 

Tovább

Kínának behajolva trollkodjuk szét az EU külpolitikáját

július 17., 08:19 Módosítva: 2016-07-18 07:57:48
136
A szélsőbaloldali görögökkel kézenfogva gáncsolgatta a magyar kormány az EU közös fellépését az illegálisnak minősített kínai terjeszkedés ellen.

Magyarország két másik tagállammal együtt majdnem megtorpedózta, hogy az Európai Unió állást foglaljon a Kína és a Fülöp-szigetek közötti tengeri vitában. Peking a Dél-kínai-tengeren sziklákat, zátonyokat és szigetecskéket homokkal kibővítve támaszpontokat hoz létre, hogy rátehesse a kezét a víz alatt sejtett nyersanyagokra.

Csakhogy a kiemelkedések többségére más országok is igényt tartanának, köztük a Fülöp-szigetek. Manila egy hágai bíróság elé terelte az ügyet, és neki adtak igazat. (A konfliktusról bővebben itt, az ítéletről itt lehet olvasni.) Kína már a kezdetektől vitatta a törvényszék joghatóságát, és előre hadihajókat vezényelt a környékre.

Tovább

Brexit: kőkemény tárgyalófelet kapott Brüsszel

július 15., 10:37 Módosítva: 2016-07-20 21:19:34
24
Boris Johnsonnal talán még jobban járt volna az EU, de idén valószínűleg nem kezdődnek el az egyeztetések.

Belemenős tárgyalásokat ígér az új brit kormány összetétele. Theresa May miniszterelnök sokak meglepetésére a brit népszavazási kampány kilépéspárti hangadóját, Boris Johnsont tette külügyminiszterré. A diplomatikus viselkedésre nem sokat adó politikus kinevezését az USA-ban például röhögéssel fogadták, és több uniós tisztviselőt kiakasztott Boris megjelenése. „A brit humor nem ismer határokat” – reagált az európai parlamenti liberálisok vezetője, Guy Verhofstadt. Az Európai Bizottság kettes számú embere, Frans Timmermans nagyjából a kinevezéssel egy időben tett ki egy blogbejegyzést, amiben kilépéspártiak szemére vetette, hogy „a rasszizmus határán” billegő megjegyzésekkel kampányoltak. Boris Johnsonra gondolt, aki Barack Obamáról azt mondta: „félig kenyai” származása folytán „őseiből fakadó ellenszenvet” érez a Brit Birodalom iránt, amelynek Kenya is a gyarmata volt.

Az elefántot kinevezték a porcelánbolt eladójává

A volt londoni polgármester viselkedése időnként olyan, mint a frizurája. Az még talán a kisebbik baj, hogy nem szabad sporteszköz közelébe engedni, mert akkor német politikusokat fejel nekifutásból tökön, japán gyerekeket gyalul a földbe, brit csemetéket rúg fel vagy épp fennakad egy drótkötélpályán. A nagyobbik, hogy hajlamos félresikerült jópofáskodásra és hülye megjegyzésekre, amelyek miatt rasszizmust szoktak kiáltani. Hillary Clintont „szadista nővérhez” hasonlította, de nyert már a török elnököt sértegető versíróversenyen is, lepöcsverőzve őt, és a kínaiaknak azt dörgölte az orra alá, hogy a népsportjuknak számító pingpong brit eredetű.

Tovább

Ennyire érdekli az Európai Bizottságot a magyar népszavazás

július 13., 14:07 Módosítva: 2016-07-13 20:07:09
53
Ha majd szükség lesz rá, állást foglalunk, mondta a migrációért felelős uniós biztos. Előtte bejelentette, hogy egységes menekültfogadási szabályokat vezetnének be az unióban, nemzeti mozgástér nélkül.

„Hadd ismételjem meg, amit korábban mondtam: ez egy belpolitikai ügy” – mondta a kvótanépszavazásról az EU migráció- és menekültügyi biztosa, amikor szerdán erről kérdezték. Dimitrisz Avramopulosz elismerte, hogy a referendumnak „van köze ahhoz, amit együtt Európában eldöntöttünk”, de arra figyelmeztetett, hogy ennek a döntésnek Magyarország is része. „Ha a pillanat eljön és úgy ítéljük meg, hogy erre szükség van, az Európai Bizottság majd állást foglal” – pöccintette le a kérdést.

Tovább

Uniós balhé készül a Közgép kizárásából

július 12., 11:04 Módosítva: 2016-07-13 07:22:14
146
Nagy bírság lehet belőle, hogy Simicska Lajos cége egy ideig nem indulhatott közbeszerzéseken.

Óriási büntetés lehet abból, hogy a Közgépet korábban kizárták az összes magyarországi közbeszerzésből – írja a Világgazdaság.

A céget hivatalosan azért büntették ilyen keményen tavaly júliusban, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint hamis adatokat szolgáltatott egy kikötőépítési projektnél. Az ügynek így bár formálisan semmi köze sincs ahhoz, hogy a vállalat tulajdonosa, Simicska Lajos elég emlékezetes módon összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel, de a cég kizárásának időzítése azért eléggé árulkodó.

Tovább

Most akkor hátba szúrta a baloldal Magyarországot?

július 11., 17:05 Módosítva: 2016-07-12 10:21:20
261
A Fidesz elutasította az egyik betelepítést emlegető jelentést, a másikat ugyanaznap megszavazta. Nehéz ügy a szavazási matek az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlamentben (EP) a baloldali magyar képviselők megszavaztak egy olyan javaslatot, amely új adót irányoz elő a migránsválság kezelésére és pénzbüntetést azoknak az államoknak, amelyek elutasítják migránsok kényszerbetelepítését – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján szombaton.

Dömötör Csaba , a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felháborítónak tartotta, hogy a magyar baloldal egy olyan állásfoglalást támogatott az EP-ben, amely alapján pénzbüntetéssel sújtanák Magyarországot akkor, ha nem fogadja el a kényszerbetelepítést, idézte tőle az MTI.

A költségvetésről szólt a jelentés

Nem egészen erről volt szó a múlt szerdai szavazáson. A saját kezdeményezésű jelentés, ami nem kötelező az unióra nézve, csak az EP véleményét tartalmazza, nem irányozott elő új adót és nem a kényszerbetelepítésről szólt.

 

Tovább

Brüsszel: Négy hét után be kell engedni a menedékkérőket

július 11., 14:33 Módosítva: 2016-07-12 00:04:32
35
Nem ütközik uniós jogba a magyar napi limit a menedékkérelmek leadására, de egy hónapnál tovább nem lehet kint tartani az embereket.

A kedd éjfél óta hatályos új magyar menedékjogi szabályozás értelmében naponta csak harmincan adhatják be Magyarországra a kérelmüket. Ez azzal jár, hogy a többi menedékkérő hetekig várakozik a határon, a tranzitzóna szerb oldalán.

Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud emlékeztette az EUrologust, hogy Magyarország ellen már most is zajlik egy kötelezettségszegési eljárás, amiért a menedékjogi szabályok egyes elemei ellentmondanak az uniós jognak.

A tranzit zónák kezelésére azonban szabad kezet ad a tagállamoknak az EU-s jog: Magyarország dönthet arról, hogy milyen eljárás keretében vizsgálja meg a kérelmek tartalmát. A kikötés annyi, hogy a magyar hatóságoknak kötelező megvizsgálni minden kérelmet, amit leadnak a határon. „Ha négy héten belül nem születik döntés, a menedékkérőt be kell engedni a tagállam területére, hogy feldolgozhassák a kérelmét” – írta az Európai Bizottság.

Mivel a kerítés mindkét oldala a magyar határon belül van, a tagállam területére való beengedés sem feltétlenül jelenti azt, hogy a határőrök a kerítésen is átengedik az embereket.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szerbiai képviselete pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szerb-magyar határon várakozó migránsok száma két nap alatt megduplázódott. Többen arról számoltak be, hogy a magyar határrendészek „visszazavarták” őket Szerbiába. A szerbiai ENSZ képviselet 120 olyan emberről tud, aki hiába próbálkozott, nem tudta átadni a menedékkérelmét a magyar hatóságoknak.

Ausztria februárban vezetett be limitet: ott legfeljebb 80 kérelmet fogadnak be naponta.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !  

Tovább

Balog-Navracsics csörtét hozott a kormány romakonferenciája

július 8., 17:01 Módosítva: 2016-07-09 00:42:46
112
Balog Zoltán miniszter és Navracsics Tibor magyar EU-biztos összeakasztották a bajszukat, Farkas Flórián lemondta a szereplést, és kötekedő cetlik is előkerültek a roma stratégia évfordulójára rendezett budapesti konferencián.

Öt éve javasolta a 2011-es magyar EU Tanács-elnökség, hogy az Európai Unió külön stratégiával próbálja javítani a romák helyzetét. Az évforduló alkalmából rendezett pénteki konferencián számos hazai eredményt sorolt fel Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyarországi romáknál egy kivétellel (a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt a középfokú oktatási részvétel terén) minden téren javultak a statisztikák, a relatív jövedelmi szegénység például közel öt százalékkal csökkent. Egy év alatt megduplázták a hátrányos helyzetű gyerekeknek segítő, uniós forrásból épült Biztos Kezdet Gyerekházak számát, emellett tanodákat, képzéseket, ösztöndíjakat hoztak létre.

Mik azok a Biztos Kezdet Gyerekházak?

A Biztos Kezdet Házakban a hátrányos helyzetű családokból a szülők közösen, szakemberekkel együtt foglalkozhatnak a 3 évnél fiatalabb gyerekeikkel, és minden segítséget megkaphatnak. Ezt tényleg szinte szó szerint kell venni – egyikük például annak örült egy, a programot bemutató kisfilmben, hogy az épületben moshat, amíg a kicsik elvannak, mert erre otthon nem lenne lehetőség. A korai neveléssel meg lehet akadályozni, hogy már az elején lemaradjanak a gyerekek, és ez Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint nagyon jó befektetés, mert egy kutatás alapján később több mint kétszeres hasznot hajt.

A Biztos Kezdet Házak 2003-ban civil kezdeményezésként indultak, a létrehozásuk 2007-2013-ban kezdett felpörögni európai uniós támogatással, 2015-től az összeset az állam tartja fenn. Csak Magyarországon van ilyen program az EU-ban, állítja az EMMI.

Egy tehénre is több pénz ad az EU

Az Európai Bizottság élből kikötötte, hogy a roma keretstratégia egy fityinggel sem adhat többet a közös költségvetésből, mint ami egyébként járna, ezért a kezdeményezés a már meglévő forrásokat próbálja hatékonyabban felhasználni. A cél, hogy a tagállamok nemzeti stratégiákat kidolgozva külön foglalkozzanak a helyzettel, és közösen, egymástól is tanulva próbáljanak cselekedni, összehangoltabban elköltve a meglévő pénzt.

Több civil szervezet sem ájult be az eredményektől, amikor június végén értékelték a programot, szerintük az EU egy tehénre is többet költ, mint a romákra, és a tagállamok minden évben nagyjából ugyanazt írják a beszámolóikba, már ha egyáltalán leadják.

Tovább

A mestertroll máris bejelentkezett Nigel Farage helyére

július 6., 14:17 Módosítva: 2016-07-06 18:52:55
21
EU-baráttá változtatná a brexitért kampányoló brit UKIP-et a pókermilliomos litván képviselő.

Nehéz lesz az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) olyan szórakoztató trollt találnia vezetőnek, mint a nemrég lemondott Nigel Farage. Aggodalomra viszont semmi ok, mert máris bejelentkezett egy méltó utód: a pókerasztaltól az Európai Parlamentbe átülő Antanas Guoga.

A nagyszájú litván liberális eddigi munkásságát már korábban is bemutattuk kemény EP-képviselő rovatunkban, és ennek ismeretében nem is nagyon csodálkozunk a mostani húzásán.

Tovább

A brexit üzenet volt, csak nem tudják megfejteni

július 6., 12:00 Módosítva: 2016-07-06 16:03:48
51
A jobb- és a baloldal is a saját régi politikájában látja a megoldást az Európai Unió újragondolásában. Ezek viszont pont ellentmondanak egymásnak.

Ha egyvalamiért megérte megtartani az uniós tagságról szóló brit népszavazást, az az, hogy a kilépéspártiak váratlan győzelme után az Európai Unió politikusai elkezdtek gondolkodni rajta, hogyan képzelik az európai közösség jövőjét. Érik a felismerés, hogy nem lehet a napi rutinmunkát folytatni világos cél nélkül, hogy mire szeretnénk használni az Európai Uniót a következő évtizedekben.

Az első megoldás, amire rátaláltak az Európai Parlament eheti strasbourgi vitáján, azok a saját pártjaik régi üzenetei, amelyek új erővel törtek a felszínre. A jobboldal hangosabb része beállt a „nemzetállamok Európája” retorika mögé, a baloldal és a liberálisok pedig éppen hogy felgyorsítanák az integrációt.

Tovább

A néma gyereket az anyja is leszavazza

július 5., 13:01 Módosítva: 2016-07-05 17:28:09
45
Az Európai Bizottság szánalmas kommunikációja is hibás, hogy a brit választók elhitték az unióról terjesztett hazugságokat. Jean-Claude Junckernek vállalnia kellene a felelősséget.

A német kormány nyomás alatt tartja az Európai Bizottság fejét, Jean-Claude Junckert, hogy mondjon le – írta vasárnap a Sunday Times. Valószínűleg arra számítottak Berlinben, hogy a luxemburgi politikus magától is felismeri a felelősségét abban, hogy tizenhétmillió brit uniós állampolgár könnyedén nemet mondott az európai közösségre, amelynek ő elnökli a vezető intézményét. Azt az intézményt, amely a kilépési kampány fő célpontja volt, és amelyik hagyta, hogy az európai országok feje fölött döntéseket hozó antidemokratikus testületként állítsák be. 

A brit szavazók persze nem az Európai Bizottságról mondtak ítéletet elsősorban, de az EU-ról élő általános tudatlanság tette lehetővé, hogy a nemmel szavazók beleképzeljenek bármit, amit a kampány és előtte az euroszkeptikus brit bulvármédia évtizedeken keresztül belehazudott.

És hogy a választók nem tudnak semmit arról, hogy valójában hogy működik egy intézmény, aminek nem sokkal több a feladata, mint hogy előkészítse és betartassa az európai gazdaság szabályait, az

hatvan év fennállás és évente kommunikációra költött eurómilliók után egyszerűen szégyen.

Az Európai Bizottság elhibázott kommunikációja segített benne, hogy a brüsszeli uniós intézmények sötét felhőbe burkolózó képe kialakuljon a köztudatban, nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az egész kontinensen. A Bizottság kommunikációs stratégiája ugyanis a hárítás: „minél kevesebbet mondunk, annál kisebb baj érhet minket”. Igaz, hogy épp a brit EU-képviselet volt, amelyik külön oldalon cáfolta a gombaként szaporodó tévhiteket, de ez olvasottságban nyilván a nagy lapok közelébe se érhetett.

Miután pedig Jean-Claude Juncker két évvel ezelőtt átszervezte és központi irányítás alá vette a Bizottság kommunikációs szolgálatát, még a korábbinál is kevesebb magyarázatot hajlandóak kipréselni magukból az intézmény vezetői arról, hogy mi a tervük, mit gondolnak az európai eseményekről, és néha arról is, hogy bizonyos ügyek hogyan működnek a Bizottságon belül.

 

Tovább

A brexit felélesztette az ősrégi uniós vitát

július 4., 16:51 Módosítva: 2016-07-05 10:21:17
22
Az EU jövőéért folytatott csata múlt héten kezdődött meg, amikor David Cameron brit kormanyfő elköltötte utolsó vacsoráját a meglehetősen fagyos hangulatú EU-csúcson és távozott.

Az Egyesült Királyság kilépése a klasszikus, évtizedek óta csócsált uniós vitát élesítette ki, és tette kézzelfoghatóvá: hogyan tehetik az európai projekt támogatói hatékonyabbá, demokratikusabbá az EU-t? Ha beindul a szorosabb integráció, vagy ha a nemzetállamok kerülnek előtérbe, és lebontanak néhány uniós kompetenciát.

Tovább

Két ügyben is elmeszelte a magyar kormányt az EU bizottsága

július 4., 13:31 Módosítva: 2016-07-04 18:07:08
277
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó sérti az uniós szabályokat az Európai Bizottság szerint.

Az Európai Bizottság arra jutott, hogy a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó szembe megy az uniós előírásokkal. Az ok, hogy az egyre emelkedő sávos (progresszív) díjszerkezet előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozásoknak a versenytársaikkal szemben.

Tovább

Villámjelentés Brüsszelből

július 1., 23:34 Módosítva: 2016-07-02 08:42:29
22

Hideg van. És esik.

Nem kevesebb, több feladatot adnánk az EU-nak

július 1., 15:53 Módosítva: 2016-07-01 20:31:42
247
A magyarok 82 százaléka úgy gondolja, hogy ami összeköti a különböző tagállamok állampolgárait, az fontosabb, mint ami elválasztja őket.

Az EU harcoljon a terrorizmus ellen, csökkentse a munkanélküliséget, lépjen föl az adócsalás ellen, és oldja meg a migrációs válságot – az európaiak többsége szerint ezekre kellene elsősorban koncentrálnia az Európai Uniónak, derült ki egy pénteken közzétett Eurobarométer közvélemény-kutatásból.

Az Európai Parlament megrendelésére 27 969 ember részvételével készített felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleginél nagyobb vagy kisebb szerepet vállaljon az EU bizonyos területeken a tagállamok állampolgárai szerint.

 

Tovább

A brexittel jönne a Jobbik európai áttörése?

július 1., 10:21 Módosítva: 2016-07-01 12:16:03
7
Átrendezi az európai parlamenti erőviszonyokat a britek kilépése, az euroszkeptikusoknál és EU-elleneseknél lesz nagy kavarodás.

Alaposan átrendezi az Európai Parlamentet a brexit. A briteknek jelenleg 73 képviselőjük van: bár ők szinte biztosan maradhatnak, amíg hivatalosan nem sikerül lezárni a tárgyalásokat a brit kilépésről, de utána távozniuk kell. Ez valószínűleg a következő, 2019-es EP-választás előtt történne.

Tovább

Egy lépéssel közelebb, hogy a törököket az EU-ba beengedjük

június 30., 17:38 Módosítva: 2016-07-01 07:49:50
15
A pénzügyi és költségvetési politika összehangolásáról kezdtek tárgyalásokat Ankarával. Az EU-Törökország együttműködés éles viták tárgya.

Törökország közel harminc éve húzódó európai uniós csatlakozása jelentősen felgyorsult az elmúlt hónapokban, miután Ankara beleegyezett, hogy visszatartja az EU felé tartó bevándorlókat és menedékkérőket.

A török-uniós alku értelmében már idén eltörölhetik a turistavízumot a török állampolgároknak a Schengen-zónába való beutazásra, összesen hatmilliárd eurós támogatást kapnak az ott élő menekültek életkörülményeinek javítására, és egy újabb fejezetet nyitnak meg a török uniós csatlakozási tárgyalásokban. Erre került most sor: a 33-as, pénzügyi és költségvetési politikára vonatkozó fejezetnek csapják föl a fedelét.

Összesen 35 fejezet van. Öt másiknak is felgyorsították az előkészítését: az energiapolitikáról, az alapjogokról, az igazságügyről, az oktatásról és kultúráról, kül- és biztonságpolitikáról szóló fejezeteknek, derül ki az Európai Bizottság júniusi jelentéséből

A soha véget nem érő török csatlakozás

Törökország 1987-ben jelentkezett teljes jogú tagságra, 1999 óta tagjelölt, 2005-ben kezdték meg a tárgyalásokat az uniós joganyag átvételéről. Eddig 16 fejezetet nyitottak meg, és csak egyet, a tudományos és kutatási együttműködésről szólót zárták le.

A csatlakozási folyamat részben a nem szűnő görög-török feszültség, elsősorban a megosztott Ciprus problémája miatt halad rendkívül lassan. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, a török országrész nem tagja az uniónak, és csak Ankara ismeri el önálló államként.

 

Tovább

Soros: A brit kilépés mégsem végzetes

június 30., 12:26 Módosítva: 2016-06-30 17:32:56
146
Évente legalább 30 milliárd eurót kellene elköltenie az EU-nak közös menekültpolitikára a magyar származású üzletember szerint, mert ennél is többet veszíthetünk, ha nem teszünk semmit.

Közgazdasági alapozó kurzust tartott Soros György az Európai Parlamentben csütörtök délelőtt John Keynes tanításának szellemében. A költségvetési, külügyi, emberi jogi és fejlesztési szakbizottság ülésén arról beszélt, hogy alapvetően elhibázott az unió megszorításokra alapuló költségvetési politikája, és óriási kihagyott ziccer, hogy az EU nem használja az első osztályú (AAA) hitelminősítését arra, hogy hitelből növekedést generáló beruházásokat finanszírozzon.

„Nem tudják magukat kispórolni az eladósodottságból. Csak kinőni lehet belőle” – mondta, az eurózóna lemaradására utalva, ami a gazdasági válságból való kigyógyulást illeti. Nem lehet egy háztartás mintájára irányítani nemzeti költségvetéseket, és az EU költségvetését sem. Növekedésre van szükség, ehhez pedig a lekötetlen munkaerőt kell aktiválni és a cégek elcsalt adóbefizetéseit visszanyerni, később pedig összeurópai adók kivetésére is sor kerülhet, de legelőször kormányzati beruházások kellenek, hogy beindítsák a növekedést. Ehhez hitelt kell fölvenni, és teljesen természetes, hogy ha nem tudunk mindent visszafizetni. Soros kritizálta a német nemzeti banknak az uniós pénzügypolitikát uraló hozzáállását, miszerint egyedül az infláció jelent veszélyt a gazdaságra. Ehhez képest most deflációs válsággal nézünk szembe.

Tovább