Ha a britek közös piacot akarnak, el kell fogadniuk a bevándorlókat

4 órája Módosítva: 2016-06-29 18:37:48
157
A britek akkor sem fogják tudni kint tartani az uniós munkavállalókat, hogyha kilépnek az EU-ból. Még az is lehet, többe kerül majd nekik a közös piaci tagság, mintha bent maradtak volna.

Nincs „à la carte” választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból való kilépésről döntő Nagy-Britannia esetében sem – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után.

Azt mondta: a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia, számolt be az MTI.

Tusk kifejtette:

ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Orbán Viktor is arról beszélt a találkozó után, hogy a visegrádi országokkal közösen azért fog kiállni, hogy azok a magyarok, csehek, szlovákok és lengyelek, akik a briteknél akarnak tanulni vagy dolgozni, ezután is megtehessék.

 

Tovább

Nagy-Britannia (ki)lép. De hova is?

10 órája Módosítva: 2016-06-29 18:43:12
81
A brit választók a referendum eredményével olyan homályba lökték bele országukat, ami legfeljebb távolról látszik rózsaszínben. A kilépés mellett szavazók egy elharapózó közhangulatnak adtak hangot, a jövővel aligha vetettek számot.

A szabad érvényesülés meséje

Az ómódi közgazdaságtani mese szerint Nagy-Britannia üdve és jóléte termelékenységétől és kereskedelmétől függ. A Brexit legendáriumában ez a mese él tovább. A szabadjára engedett szabályozatlan országban a vállalkozó nép tevékenyebb, munkája eredményesebb. Az Európai Unióból való kilépés felszabadítja a brit gazdaságot, és új társadalmi lendület veszi kezdetét.

A valóságban hol vagyunk ettől a mesétől? A nemzeti jövedelem nem más, mint alig áttekinthető szabályozások terméke. Szabályrendszerek szükség esetén erőszakos betartatása élteti a pénzügyi szektort, a közoktatást, az egészségügyi ellátó rendszert, a szellemi tulajdon kereskedelmét, a bonyolult technológiai termékek gyártását és a környezetvédelmi ipart egyaránt.

futurologus banner

Az Európai Unióhoz való tartozás egy sor ilyen jövedelemtermelő kötöttségbe való befizetés. Ezeket csak más hasonló megállapodás, szabály- és erőszakrendszerekkel lehet helyettesíteni.

Ennek a liberális európai szabályrendszernek része a munkaerő szabad beáramlása is, amely a munka árának leszorításával a fenti nagy szabályrendszerek minden haszonélvezőjének további hasznot hoz. Felfelé hajtja az ingatlanárakat, lenyomja az élelmiszer és a közszükségleti cikkekét. Ezekért jó brit polgárnak lenni, alsó középtől felfelé. Hivatalban dolgozónak, menedzsernek, tulajdonosnak, örökösnek egyaránt.

Tovább

Zengett a brüsszeli kocsmában a Ria, ria, Hungária!

június 27., 12:32 Módosítva: 2016-06-28 00:58:17
118
Öröm volt a belga szurkolók között a magyar válogatottnak drukkolni.

Tömve volt a brüsszeli söröző belgákkal, vörös-fekete szerelésben, ördögszarvas hajpánttal, fekete-sárga-piros mikrofonfej parókákkal, és a hely kellős közepén szurkoltunk mi: hét vagy nyolc magyar, a vasárnapi magyar-belga Eb-nyolcaddöntőn. Hogy ne lehessen minket eltéveszteni, volt nálunk magyar zászló Puskás Ferenc arcával, és nagyon hangosan eresztettük a biztatást a csapatnak.

Egy belga tenger közepén fújtuk, hogy Király Gabi a legnagyobb király, és elfértünk! Nem néztek le minket, nem kötöttek belénk, sőt örültek, hogy ott vagyunk, ettől lett valódi a játék. Tiszteletet parancsolt, hogy ilyen lelkesen drukkolunk az esélytelenebb csapatnak.

Annyira nem volt lefutott a meccs, hogy amikor a második félidő elején a magyar válogatott beszorította a belgákat a saját térfelükre, húsz percre kicsit megfagyott a levegő. Csak mi örültünk, és fogadtuk a berezelt pillantásokat. A belgáknak egyébként sem kenyere a nagyképűsködés, és itt sem fölényeskedve szurkoltak, hanem izgultak, hogy mi lesz a vége. Brüsszelben is nézték az előző három magyar meccset, és féltek, hogy lehet meglepetés. 

Nem lett, de már azért bőven megérte végignézni a játékot, hogy ilyen emelt fővel szurkolhattunk. Pár magyar, nem is ismertük egymást, az örömünnepet ülő belgák között. Akik a meccs végén sorban odajöttek hozzánk gratulálni, hogy szépen játszottunk. Köszönjük a csapatnak ezt az élményt!

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán  !

Szerdán már a britek nélkül ülnek össze a tagállamok

június 27., 08:43 Módosítva: 2016-06-27 15:51:28
21
Kedden és szerdán EU-csúcstalákozó lesz Brüsszelben. Nem számítanak arra, hogy David Cameron most nyújtja be a kilépési kérvényt.

Kedden csúcstalálkozóra gyűlnek össze az uniós állami vezetők Brüsszelben. David Cameron brit miniszterelnök az aznapi munkavacsora alatt számol be a terveiről.

 

Tovább

A brüsszeli magyar nagykövet videón üzent a belgáknak a meccs előtt

június 26., 11:00 Módosítva: 2016-06-26 17:46:04
53
Megtiszteltetés számunkra, hogy Magyarország Belgium ellen játszik a nyolcaddöntőben, mondja Nagy Zoltán.

Hollandul és franciául is üzent a belgáknak Nagy Zoltán, a brüsszeli magyar nagykövet a vasárnapi belga-magyar meccs előtt egy videóban a Facebookon.

„Kedves Belga Barátaink!
Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy Magyarország Belgium ellen játszik majd a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcad döntőjében most vasárnap Toulouse-ban. A Vörös Ördögöknek kiemelkedő játékosai vannak, akikre Belgium minden polgára büszke lehet. De mi magyarok is büszkék vagyunk a csapatunkra, amely – fantasztikus csapatszellemének köszönhetően – első helyen jutott tovább csoportjából. Szurkoljunk csapatainkért sportszerűen most vasárnap és győzzön a jobbik!”

Jogi agyrém a brit kilépés

június 25., 13:45 Módosítva: 2016-06-26 09:54:37
60
Mi lesz például a hétéves költségvetéssel, a 2017-es soros brit EU-elnökséggel, a náluk található uniós ügynökségekkel?

Iszonyatosan bonyolult aprómunka vár azokra, akiknek majd szét kell szálaznia az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolatát. Túl azon, hogy például el kellene dönteni, egyáltalán milyen lesz a jogi viszonyuk a jövőben, olyan kevésbé szem előtt lévő apróságok is vannak, amik miatt rengeteget kell majd vakarnia a fejét mindkét félnek. Még az Európai Bizottság szakértői is csak szűkszavúan válaszolgattak az újságíróknak tartott brüsszeli techikai eligazításon, amikor a részletekről kérdezték őket.

Tovább

De Gaulle-nak igaza volt: a britek mindig kilógtak

június 25., 09:53 Módosítva: 2016-06-25 17:35:33
442
Mire rájöttek, hogy mégis beszállnának az európai integrációba, már késő volt. A kilépés mai okai közül sokat maguknak köszönhetnek.

Anglia valójában elszigetelt. Kapcsolatai, piacai, ellátási vonalai a legkülönbözőbb és sokszor a legmesszebbi országokhoz kötik. Minden tekintetben nagyon jellegzetes és nagyon eredeti szokásai és hagyományai vannak.

Ezek Charles de Gaulle több mint ötven évvel ezelőtti szavai, a francia államférfi a legendás brit egyediség hangsúlyozásával ahhoz igyekezett diplomatikus érveket felhozni, hogy miért nem támogatta 1963-ban Nagy-Britannia felvételét az EU elődjeként működő Közös Piacba. A brit euroszkeptikusok most teljes egyetértésben idézik ezt: lám, de Gaulle-nak igaza volt, az Egyesült Királyság történelmi különállása miatt soha nem volt, nem lehetett integráns része az „európai projektnek”.

De Gaulle valóban hevesen ellenezte és 1969-es lemondásáig teljes sikerrel akadályozta is az emiatt aztán csak 1973-ban megvalósult brit csatlakozást. Az európai integráció akkori élharcosának számító Franciaországnak több oka is volt rá, hogy ne lelkesedjen a brit csatlakozásért.

Mindenekelőtt féltették a saját vezető szerepüket, de az angolszászokkal szemben gyanakvó de Gaulle attól is tartott, hogy az Egyesült Királyság az USA „trójai falova” lenne a Közös Piacban. (Ezen egyébként érdemes elgondolkodni például az Edward Snowden által leleplezett információgyűjtési programban játszott szerepük után.) A mostani kilépési döntés tükrében azonban a francia elnök legfontosabb, és utólag is bőven megalapozottnak tűnő félelme az volt, hogy a túl hamar beengedett britek hátráltatni fogják a még szorosabb integrációt, az erőteljesebb páneurópai politikát.

Tovább

Szétszakadhat az Egyesült Királyság, és csak maguknak köszönhetik

június 24., 20:58 Módosítva: 2016-06-25 11:24:14
2172
A skót és az északír nemzeti párt már bejelentette, hogy népszavazásra készülnek az Egyesült Királyságból való elszakadásról. Londonban petíció indult, hogy kiváljanak az országból. Földrengés indulhat a Brexit után.

Maga alatt vághatta a fát az Egyesült Királyság. Azzal, hogy kilép az EU-ból, egyben Angliától is leválaszthatja a többi országrészét – sőt, akár fővárosát is –, mert ők köszönik, de jól megvoltak uniós tagokként.

Az Egyesült Királyság négy fő nemzetből jön össze: Angliából, Wales-ből, Skóciából (ezek együtt adják Nagy-Britanniát) és Észak-Írországból. Az utóbbi kettőben az a közös, hogy a tegnapi népszavazáson mindegyikben uniópárti többség volt, úgyhogy sokan lehetnek zabosak, amiért az akaratuk ellenére kivonszolhatják őket az angol falusiak az EU-ból. Wales-ben is csak kis különbséggel győzött a kilépés.

Ehhez jön hozzá, hogy alapból sem mindenki boldog az Egyesült Királyság részeként, főleg az utóbbi időben egyre öntudatosabb skótok és a protestánsok ellen évtizedekig gyakran terrormódszerekkel polgárháborút vívó északír katolikusok.

Tovább

Semmitmondó levélben nyugtatja Juncker a Brüsszelben dolgozó briteket

június 24., 13:45 Módosítva: 2016-06-25 08:46:24
42
Szabály szerint csak uniós állampolgárok dolgozhatnak az európai uniós intézményekben. Több ezer brit van állásban az Európai Bizottságban, Juncker kora délután emailben nyugtatta őket, hogy segít nekik. Azt nem írta egyértelműen, hogy maradhatnak, viszont a levélből kitűnik, hogy aggódik a következő hetek eseményei miatt.
Tovább

Eldőlt: a britek kilépnek az Európai Unióból

június 24., 07:58 Módosítva: 2016-06-25 17:08:14
7704
Valóra vált az EU rémálma: a brit szavazók szoros eredménnyel, de leszavazták az uniós tagságot. Újra kell gondolni az európai integrációt, de Nagy-Britannia jövője is bizonytalanná vált. A csütörtöki népszavazás után óriási a bizonytalanság, a font 31 éves mélypontra zuhant.

Magyar idő szerint csütörtök éjjel 11-kor véget ért a mindent eldöntő népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról.  Már több korai eredményből is az látszott, hogy a kilépéspártiak az előrejelzéseknél erősebbek lehetnek, és eldőlt, hogy a britek kilépnek az EU-ból. A népszavazás napjának alakulását és az eredmények beérkezését itt olvashatja vissza percről percre>>>

51,9-48,1 lett a vége

Az elmúlt hetekben volt, hogy megerősödtek a kilépést támogatók, azonban az utolsó felmérésekből úgy tűnt, hogy a végén a maradást támogatók lehetnek kis többségben, és a fogadási oldalakon is a tagság fenntartását valószínűsítették. A piacokon is az látszott, hogy nem gondolják igazán reális lehetőségnek a Brexitet.

Exit poll ugyan nem volt, de a YouGov napközben készített felmérése is azt jósolta, hogy győznek az EU-pártiak, és hasonlóan gondolta Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP és így a Brexit-kampány vezetője is. Később azonban nem győzött egyre finomítani álláspontján, míg reggelre eljutott egy győzelmi beszédig is.

Ugyanis már több korai eredményből is az látszott, hogy a kilépéspártiak az előrejelzéseknél erősebbek lehetnek. A kérdés a végletekig megosztotta a briteket, ami abból is kitűnt, hogy a kilépéspárti területeken a vártnál nagyobbat nyertek a brexitesek, míg London és több nagyváros viszont erősebb bástyája maradt az EU-pártiaknak. Azonban szinte végig a kilépés hívei vezettek, és végül 51,9-48,1-re döntöttek Nagy-Britannia EU-tagságának megszüntetéséről.

A Brexit győzelme után Cameront 80 kilépéspárti párttársa nyílt levélben arról próbálta meggyőzni, hogy maradjon miniszterelnök, és próbálja megőrizni a stabilitást. Nem véletlenül lenne ennyire sietős a pártegyesítés a toryknak, a kampány ugyanis a végletekig megosztotta a kormányzó Konzervatív Pártot. Cameron bejelentette, hogy a népszavazás eredménye miatt lemond, de a kormány októberig, a toryk országos kongresszusáig hivatalban marad. Utódjának kell majd megkezdeni a tárgyalásokat a kilépésről az EU-val.

Tovább

Úgysem küldenek haza senkit, nem maradna, aki dolgozzon

június 23., 14:12 Módosítva: 2016-06-24 10:24:33
330
Nagy-Britanniában élő magyar olvasóink nem esnek kétségbe a brit kilépés gondolatától. A gazdasági realitás más, mint a politikai: szükség van a kelet-európai munkavállalókra.

Nagy-britanniai olvasóinkat kérdeztük, hogy milyen változásokra számítanak, ha az Egyesült Királyság kilépne az Európai Unióból. Van, aki úgy gondolja, hogy nem fog sokminden változni, más biztosan állítja, hogy a kilépés után nem maradhatna Nagy-Britanniában. (A magyarok helyzetéről itt írtunk bővebben.) A helyzet az, hogy egyelőre még jósolni sem lehet, mik lennének a kint élő és kiutazni vágyó magyarokra vonatkozó új szabályok, mert Brüsszelben még abban sem egyeztek meg, ki fog tárgyalni a britekkel a kilépésről. A népszavazás napjának eseményeiről itt olvashat percről percre>>>  

Tovább

Miért kellett a felcsúti kisvasútra EU-s pénz?

június 21., 16:34 Módosítva: 2016-06-22 07:27:16
171
Az EU miért adott rá pénzt egyáltalán?

Nehéz megmondani, kit vonjon felelősségre az ember jobban az Orbán Viktor háza felé kanyargó felcsúti kisvasút miatt: az uniós pénzeket álmaik beteljesítésére használó magyar politikusokat, vagy magát az EU-s támogatási rendszert, amelyik hagyja, hogy sokszor marhaságokra költsék a lemaradt tagállamoknak küldött forrásokat.

 

Tovább

Az EU betiltja a tejeskancsókat!

június 21., 11:23 Módosítva: 2016-06-23 17:51:39
283
És azt tudta, hogy Brüsszel miatt nem vehet majd tucatjával tojást vagy ihat napi négynél több kávét?

Ha meg akarjuk találni az egyik jó okot, miért tették ki a britek félig a lábukat az Európai Unióból, elég kinyitni valamelyik bulvárlapot. A legolvasottabb Sun, a második helyen álló Mail (ebben kampányolt a magyar kormány az EU-tagság mellett), a trashbulvárba hajló Express, a konzervatív politikusok blogjainak helyet adó Telegraph és a Times hosszú évek óta ipari méretekben termeli a híreket a hülye és felesleges brüsszeli szabályokról.

Tovább

Befuccsolt a magyar kormány ellen indított polgári kezdeményezés

június 20., 15:51 Módosítva: 2016-06-21 00:31:47
98
A szervezők rájöttek, hogy nem ez a megfelelő eszköz a populista mozgalmak elleni küzdelemre. Novemberig gyűjthették volna az aláírásokat, de már most berekesztik a gyűjtést.

Tavaly októberben indult az aláírásgyűjtés Európa-szerte „a magyar kormány egyre önkényesebb politikája miatt, melynek megfékezése érdekében az Európai Unió nem tudott megfelelő intézkedésekkel válaszolni, számos emberi jogokat védelmező szervezet elmarasztaló jelentései ellenére”. Az „Ébredj, Európa!” című uniós polgári kezdeményezés azt kérte volna az Európai Bizottságtól, hogy indítsa el a „hetes cikk” szerinti jogállamisági vizsgálatot a magyar kormány ellen.

 

Tovább

Válasszuk meg Európa turisztikai fővárosát

június 20., 15:43 Módosítva: 2016-06-20 18:02:45
2
Évente három turisztikai fővárost választana az Európai Uniónak egy magyar-francia európai parlamenti kezdeményezés.

Az Európa Kulturális Főváros címhez hasonlóan hozzák létre az „Európa Turisztikai Fővárosa” címet is, javasolta hétfőn az Európai Bizottságnak a magyar szocialista EP-képviselő Ujhelyi István és a francia néppárti Renaud Muselier.

Minden évben legfeljebb három tagállami város, illetve régió részesülhetne az elismerésben. A címmel akár másfél millió eurós uniós támogatás is együtt járhatna, ha bekerül az Európai Unió hivatalos programjai közé.

Tovább

Fogadjunk 300 millió forintba, hogy pofára esel!

június 20., 14:16 Módosítva: 2016-06-21 07:33:06
13
A litván pókerkirály háromszáz millió forintra hívta ki az EU-ellenes brit párt vezetőjét.

A pókermilliomos kemény EP-képviselő, Antanas Guoga egymillió euróra (közel 314 millió forintra) hívta ki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának elnökét, Nigel Farage-t, hogy a britek az unióban maradásra szavaznak csütörtökön. Az EU-ellenes brit politikus korábban ezer fontot (több mint 400 ezer forintot) tolt fel rá egy fogadóirodánál, hogy a szigetország szavazói úgy döntenek, kilépnek az Európai Unióból.

Tovább

Bénázó vezető alatt rogyadozik az EU

június 16., 13:16 Módosítva: 2016-06-16 17:05:28
59
Többek között a keleti tagállamokat is hanyagolja, rója fel a Politico az Európai Bizottság elnökének.

Mérsékelten hízelgő képet fest a Politico európai kiadása az Európai Bizottság elnökéről, Jean-Claude Junckerről. „Alig látjuk őt” – panaszkodott egy nagy uniós ország diplomatája a több mint negyven megkérdezett bennfentes közül – igaz, néha észre se veszik a hiányát. A diplomaták szerint egyre inkább a helyettese, Frans Timmermans és kabinetfőnöke, Martin Selmayr veszi át a helyét, miközben az állam- és kormányfők üléseit vezető Donald Tusk is háttérbe szorítja.

Tovább

Mi vagyunk az EU lyukas vödre?

június 15., 09:14 Módosítva: 2016-06-15 13:43:48
145
Hiába jön a pénz, ha nincs igazán látszatja. Amíg ilyen a politikai intézményrendszer, nem is valószínű, hogy lesz.

Elég lesújtó képet festett a vissza nem térítendő támogatásokról a Millennium Intézet konferenciája. Pedig vannak jó példák a felzárkózásra, amelyeken kimutatható a fejlesztési források hatékonysága, például Írország vagy Portugália, mondta Andor László. Nem is kell ennyire messzire menni, az egykori magyar EU-biztos szerint Lengyelországban sokkal kevesebb az olyan típusú panasz a forrásfelhasználásra, mint nálunk. A cseheknél viszont egy időben minden támogatást felfüggesztettek, és a románoknál, szlovákoknál szintén vannak gondok, sőt, még olyan régi tagállamokban is, mint Olaszország.

Tovább

Navracsicsék szerint toleranciát kellene tanítani az osztályfőnöki órán

június 14., 15:31 Módosítva: 2016-06-14 16:27:01
56
Iskolákhoz és ifjúságsegítő szakemberekhez fordul az Európai Bizottság, hogy megállítsák a radikális eszmék terjedését.

„Európai fiatalok egy halált és pusztítást propagáló ideológia csapdájába estek” – mondta kedden az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, és uniós segítséget ígért a radikális mozgalmak bűvkörébe került fiataloknak. A párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat olyanok követték el, akiket a radikális eszmék elszakítottak a családjuktól és barátaiktól, és az egész társadalom ellen fordították őket, tette hozzá.

 

Tovább

Indulhat a tervezés a britek nélküli unióra

június 14., 11:03 Módosítva: 2016-06-15 06:28:45
311
Rendkívüli találkozók kilátásban a jövő pénteki brit népszavazás után. Felmérések alapján valószínű a kilépés.

A brit kilépés az Európai Unióból egyre inkább valós lehetőségnek tűnik. Eddig brüsszeli és londoni köztisztviselők rémálmaiban került csak elő, a YouGov hétfői közvéleménykutatása viszont 46 százalékra mérte a kilépő tábort, 39-re a maradókét és 11 százalékra a bizonytalanokat. Szinte mindegyik, az elmúlt két hétben végzett kutatás a kilépők győzelmét valószínűsíti, csak az arányokban mérnek eltérést.

Az EU vezetői rendkívüli találkozókkal készülnek a jövő csütörtöki népszavazás utáni hétvégére, ahol minden jel szerint először foglalkoznának szélesebb körben a kilépéssel járó teendőkkel. Egyelőre a legmagasabb politikai szinten, nagy titkolózás közepette latolgatják csak a brit szakítás utáni forgatókönyveket, attól tartva, hogy akármilyen kiszivárgott információ csak még több embert állítana a kilépés pártjára.

 

Tovább

Kovács: Európa védtelen, de mi tudjuk a megoldást

június 13., 23:37 Módosítva: 2016-06-14 08:21:19
16
A nyugat-balkáni útvonalon nem az EU-török megállapodásnak köszönhetően, hanem a térség államainak határzárai miatt állt meg a migránsok bevándorlása, állította Kovács Zoltán kormányszóvivő brüsszeli újságíróknak hétfőn.

Szerinte nem az európai megoldások, hanem a tagállamok erőfeszítései állították meg a menekültek áradatát az útvonalon, amelyen eddig több mint egymillió migráns érkezett az EU-ba.

„Ez a biztonság és a normalitás hamis érzését kelti” – mondta Kovács, figyelmeztetve, hogy a migrációs nyomás még mindig nagy az unión. „Az európai migrációs politika csak a következményekre irányul. Nem elég kezelni, meg kell állítani a migrációt”.

 

Tovább

Mi szeretnénk eldönteni, kit engedünk Angliába, ahogy Orbán teszi

június 10., 12:56 Módosítva: 2016-06-26 04:05:11
1601
A brit kilépéspárti Janice Atkinson nagyon szereti Orbán Viktort, és hamar megegyezne vele a brit-magyar együttműködésről az unión kívül.

Komoly politikai játszma megy a brit EU-referendum körül. Az EU-párti és -ellenes erők készenlétben várják a június 23-i eredményt: arra számítanak, hogy a kilépési vagy maradási kedv más országokra is átragad.

A brit maradáspártiak a bizonytalansággal kampányolnak. A konzervatív európai parlamenti (EP) képviselő Timothy Kirkhope azt válaszolta az olvasóink kérdéseire, hogy a sötétbe ugranánk a kilépéssel. Lehetetlen megjósolni, mi lesz az Egyesült Királyságban élő magyarok státusza, a brit gazdaságot megrázná a külföldi munkavállalók kiesése, és az ország nem tudna olyan jó feltételekkel visszatérni a nemzetközi kereskedelembe, mint amilyeneket EU-tagként élvez.

A kilépés mellett kampányoló Janice Atkinson azonban, aki a brit függetlenségi pártból (UKIP) a francia nemzeti frontos Marine Le Pen frakciójába lépett át az EP-ben, magabiztosan beszélt a kilépés utáni helyzetről.

Tovább

Remélem, hogy most beszélek itt utoljára

június 8., 15:27 Módosítva: 2016-06-08 18:29:11
136
Remélem, hogy most beszélek itt utoljára, mondta a kilépéspárti brit politikus Strasbourgban, és öles léptekkel kisétált a teremből.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője szerda délelőtti felszólalásában elbúcsúzott az Európai Parlamenttől. „Remélem, hogy egy tagállam nevében most beszélek utoljára ebben a Parlamentben. Remélem, hogy elhagyjuk ezt az uniót június 23-án. Szóval most kimegyek, lehet, hogy egy darabig nem jövök vissza.”

Nigel Farage kivonul az Európai Parlamentből
Tovább

Határnál kígyózó sorokkal küzd Románia a Schengen-tagságért

június 8., 13:40 Módosítva: 2016-06-08 17:08:44
16
Senki sem épít állandó határátkelőket az elmúlt években épült román-magyar útszakaszokon.

Sem a magyar, sem a román kormány nem szeretne határátkelőhelyeket építeni azon a tíz, Magyarországot és Romániát összekötő úton, amelyek a 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban épültek meg uniós támogatásból, derült ki az Európai Bizottság és a román kormány közötti levelezésből.

 

Tovább

Hitlerezéssel és arcon veréssel dübörög a brit EU-népszavazás kampánya

június 7., 12:39 Módosítva: 2016-06-15 11:35:14
91
Majomverés, hazudozás, túlzás és riogatás – így dönt az Egyesült Királyság az uniós tagságáról.

Akármelyik oldal fog nyerni alig több mint hét múlva az Egyesült Királyság EU-tagságáról rendezett referendumon, egyik sem lehet büszke magára. A kiélezett versenyben – ahol legutóbb a kilépéspártiak voltak előnyben – egyik fél sem fogja vissza magát.

Tovább

Ölre mehetünk még az osztrákokkal a menekülteken

június 7., 06:03 Módosítva: 2016-06-07 10:43:09
191
Osztrák miniszteri delegáció vizsgálja meg, hogy Magyarországon hogyan bánnak a menedékkérőkkel, mert szeretnének visszaküldeni magyar területen regisztrált migránsokat. Kovács Zoltán Bécsben kijelentette: senkit nem veszünk vissza.

Érik az újabb konfliktus a magyar és az osztrák kormány között, írta a Die presse.com hétfő délután, miután Kovács Zoltán kormányszóvivő Bécsben kijelentette: „Magyarország senkit nem fog visszavenni” azokból a menedékkérőkből, akiket magyar területen regisztráltak, és a Dublin-rendelet értelmében a magyar hatóságok feladata az ellátásuk és a menedékkérelmük lefolytatása, mégis Ausztriában kötöttek ki.

Tovább

Tényleg megéri az EU-tagság?

június 2., 15:16 Módosítva: 2016-06-03 10:19:03
1979
A kormány tagjai szerint Magyarország többet fizet a közös uniós kasszába, mint amennyi onnan érkezik. Utánaszámoltunk: szerencsére ez óriási tévedés.

Magyarország az uniós költségvetés nettó haszonélvezője. Ha a 2007-2013-as időszakot nézzük, nagyjából 8600 milliárd forintot kapunk, 3000-et befizetünk – marad árfolyamtól függően körülbelül 5600 milliárd.

Az utóbbi hetekben a Miniszterelnökség elkezdte vitatni, hogy ezek a számok megállják a helyüket. „Érdemes kiszámolni, valójában mekkora is volt ez az egyenleg: 2004 után, a tőke szabad áramlása szabályainak bevezetését követően mekkora volt az a vámbevétel, amelytől a magyarországi cégek elestek, illetve adómentesen mekkora tőkét vontak ki a nyugat-európai cégek magyar leányvállalataikból” – mondta Csepreghy Nándor államtitkár egy interjúban. Lázár János egyenesen arról beszélt, hogy valójában nettó befizetők vagyunk, mert „a külföldi vállalatok nagy nyertesei voltak eddig az uniós forrásoknak”.

Tovább

Brüsszeli dádá Orbán lengyel szövetségesének

június 1., 14:56 Módosítva: 2016-06-04 19:41:11
107
Az Európai Bizottság szerint veszélyes lehet a jogállamiságra, amit a lengyel kormány az alkotmánybírósággal művel.

Némi huzavona után továbbléptette a lengyel kormány elleni eljárást az Európai Bizottság. Még januárban kezdett el vizsgálódni az uniós testület a „jogállamisági keretben”, mert a tavaly megválasztott kormány gyanúsan nekiállt átfaragni a lengyel jogállamot.

Tovább

Ujhelyi lemondásra szólította fel Tuskot, mert dicsérte Orbánt

május 31., 14:52 Módosítva: 2016-05-31 18:32:22
121
Múlt hónapban még beszólt az illiberálisoknak Donald Tusk, most pedig büszke Orbán Viktorra. Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, mélyponton van a Fidesz és az európai jobbközép kapcsolata.
Szörnyen büszke vagyok rá, hogy egy pártban vagyok Angela Merkellel és Orbán Viktorral

– jelentette ki Donald Tusk, aki az EU legmagasabb rangú politikai testületének elnöke. Az Európai Tanács vezetőjének mondata egy politikai hullámvasút tetején érhette a Fidesz és uniós pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) kapcsolatát. Múlt hónapban ugyanis úgy tűnt, Donald Tusk burkoltan épp Orbán Viktort támadta a Néppárt egy brüsszeli rendezvényén.

Az olyan vezetőket ostorozta, akik „a saját soraikban” ülnek, és „a válságot csak érvként akarják használni a demokrácia egy alternatív, illiberális változata mellett. Jól megértik egymást olyan külső hatalmakkal, amelyek megvetnek minket, európaiakat. És egyáltalán nem törődnek vele, hogy Európa globális gazdasági vezetővé válik-e, mert irritálja őket, hogy Európa politikai entitásként létezik” – mondta.

Közben menekültügyben Orbán Viktor brüsszeli visszhangjaként állt a színpadra. Márciusban például felszólította az EU-ba igyekvőket, hogy ne jöjjenek, és ne kockáztassák életüket és pénzüket a semmiért.

Tovább

Paks2 mégis állami támogatással üzemel majd?

május 27., 18:03 Módosítva: 2016-05-28 10:23:25
133
Lassan körvonalazódik az alku Paks ügyben Brüsszellel. Az is kiderült, hogy mégsem olyan jó az orosz hitel, mert Lázár más hitelezők után is érdeklődne.

Több brüsszeli forrásból is úgy értesültünk, hogy alakul a megegyezés a magyar kormány és az Európai Bizottság között Paks2 állami támogatásáról. Úgy tudjuk, ha a kormány feladja az eddigi álláspontját, miszerint állami támogatás nélkül is fenntartható, sőt nyereséges lesz az atomerőmű bővítése, a következő hónapokban zöld utat kaphat a projekt az Európai Unió ellenőrző testületétől.

 

Tovább