Alakul az uniós-török szakítás, mi lesz így a menekültekkel?

6 órája Módosítva: 2016-05-26 16:51:37
41
Angela Merkel aggódik a török demokrácia állapota miatt, az új török miniszterelnök az EU-Törökország megállapodás felrúgásával fenyegetőzött.

Ha van valami, amiben szinte minden európai politikus egyetért, az az, hogy a mostani migrációs hullámra nem elsősorban az EU-n belül kellene választ találni. Húzhatnak hármas kerítést a több száz görög sziget köré, szétosztogathatják az érkezőket valamilyen képlettel, de ez nem változtat az alapvető okokon, ami miatt Európába tartanak az emberek.

Ezeket próbálták megoldani hétfőn és kedden Isztambulban az ENSZ konferenciáján, ahol a világszervezet kijelentette: sosem volt ennyi, 125 millió humanitárius segítségre szoruló ember a világon. Ez volt az első alkalom, hogy világraszóló humanitárius csúcstalálkozót hívtak össze. Németország vette az egészet a legkomolyabban, Angela Merkel kancellár személyesen utazott Isztambulba, a világ más vezető hatalmai közül azonban egyik sem képviseltette magát ilyen magas szinten.

Tovább

Nem sikerült hülyére venni Brüsszelt a földtörvénnyel

10 órája Módosítva: 2016-05-26 19:51:52
550
A magyar kormány úgy próbálta kizárni a külföldieket a földvásárlásból, hogy elvileg nem zárta ki őket. Nem jött be.

Hivatalos felszólító levelet küldött az Európai Bizottság (EB) a földforgalmi törvény miatt a magyar kormánynak csütörtökön. Brüsszelnek nem tetszik, hogy a jogszabállyal külföldi uniós állampolgár szinte sehogy sem juthat magyar földhöz, holott a tőke és a letelepedés szabadsága az EU közös piacának az alapjai.

Tovább

Magyarország szüntesse meg a roma gyermekek megkülönböztetését az oktatásban

10 órája Módosítva: 2016-05-26 15:43:36
176
Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a romákat érő iskolai szegregáció miatt. A cigány gyerekek tömeges és indokolatlan fogyatékossá nyilvánítását és a huszártelepihez hasonló egyházi szegregált iskolák létét kifogásolják.

„A Bizottság több szempontból is aggályosnak találja a magyar jogszabályokat és igazgatási gyakorlatot, melyek következtében a roma gyermekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül” – áll az EB csütörtöki közleményében.  

A brüsszeli testület több mint egy éve vizsgálja az ügyet, decemberben zárult le az eljárás előszobájának számító információgyűjtő szakasz. A kormány azóta intenzíven tárgyalt az illetékes brüsszeli főigazgatósággal, múlt héten Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is Brüsszelbe utazott, és javasolt egy törvénymódosítást, amellyel azonban a Bizottságban nem voltak elégedettek.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium kész átfogalmazni az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályt. Az is szóba került, hogy szigorúbban szabályoznák az iskolai felvételiket: nemzetközi sztenderdeket követő kérdőíveket vezetnének be, és előírnák, hogy a felvételi bizottságokban mindig üljön gyermekpszichológus. Az Európai Bizottságot megkérnék, hogy segítsen közös programokkal, támogatott tanárképzéssel.

 

Tovább

Veszélyben a Rubik-kocka formája

tegnap, 15:18 Módosítva: 2016-05-26 09:27:18
173
Mitől forog a Rubik-kocka? Ezen rágódik évek óta az Európai Unió Bírósága.

Nem illeti meg uniós védjegy a Rubik-kocka formáját, mondta ki az EU-s Bíróság főtanácsnoka szerdán. A döntés egy tíz éve tartó jogi vita újabb állomása, amely azonban még mindig nem biztos, hogy lezárja az ügyet.

  • A Rubik-kockát nem védi sem magyar, sem nemzetközi szabadalom, elvileg szabadon felhasználható a technika és a dizájn.
  • A Rubik-kocka brit jogtulajdonosa, a Seven Towns vállalat mégis szeretné kisajátítani, ezért védjegyként jegyeztette be a formát, erre hivatkozva perelhet, ha mások használják.
  • Egy német játékgyártó cég, a Simba Toys szerint nem jogos, hogy védjeggyel sajátítják ki a kockát, és bíróságra ment az ügyben.
  • Az uniós Törvényszék első fokon a brit cégnek adott igazat.
  • A másodfokú döntést előkészítő főtanácsnok viszont a németeknek.
  • A nyár előtt, de legkésőbb októberig várható végleges döntés.
Tovább

Hét országban szeretnék kiutálni az EU-s biztost Brüsszelből

május 22., 17:12 Módosítva: 2016-05-23 08:00:32
36
Az uniós biztosokat öt évre nevezik ki, és ha közben kormányváltásra kerül sor, az új vezetés nem hívhatja haza az ellenzék emberét Brüsszelből. Hét tagállamban jártak így 2014 ősze óta.

2014. november elsején állt munkába a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság (EB). Ekkor minden uniós ország küldött egy tagot a biztosok kollégiumába, a Bizottság politikai irányító testületébe. A megbízatásukat azonban nem a saját kormányuktól, hanem az összes uniós állami vezetőtől kapták, akik közösen döntöttek róla, hogy Junckert nevezik ki bizottsági elnöknek. A nemzeti kormányok és Juncker személyi döntéseit aztán az Európai Parlament is szemügyre vette: a szlovén versenyzőt hazaküldték, és Navracsics Tibor parlamenti meghallgatásán is rezgett a léc.

Tovább

Behúzhatják a vészféket a török vízummentességre

május 20., 17:49 Módosítva: 2016-05-20 22:08:46
8
Októbertől jöhetnek vízum nélkül a török turisták, de csak akkor, ha Ankara elég EU-ba igyekvő bevándorlót tart vissza.

Az uniós tagállamok nem tesznek keresztbe Törökországnak azzal, hogy lelassítják a törököknek beígért vízummentes belépést az Európai Unióba, viszont biztosítékot kérnek, hogy bármikor vissza lehessen vonni a vízummentességet, ha Ankara úgy döntene, mégsem fogadja vissza az EU-ba igyekvő bevándorlókat.

 

Tovább

Brüsszel üzeni: harcoljon a kormány a korrupcióval

május 18., 16:59 Módosítva: 2016-05-19 17:28:56
215
Az oktatással, a szociális ellátással és a közmunkaprogrammal is gondok vannak, írta az Európai Bizottság a magyar kormánynak.

Megjelentek az Európai Bizottság szokásos országspecifikus ajánlásai, amelyekkel a következő egy-másfél évre gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt a tagállamoknak.

Tovább

Többet tud az EU-ról, mint egy hátrányos helyzetű iskolás?

május 14., 11:32 Módosítva: 2016-05-14 15:17:52
56

Ha van valami, ami elég unalmasnak, cserébe legalább jó bonyolultnak tűnik ahhoz, hogy iskolásokkal megértessék, akkor az az Európai Unió. A középiskolás történelem tantervbe ugyan bekerült, de a végzősök általában csak az utolsó év legvégén jutnak el idáig, ha egyáltalán. Addigra a túlzsúfolt anyag miatt a tanároknak már gyakran rohannia kell, és nem sok idő marad az EU-ra, pláne nem arra, hogy a gyakorlatban hogy működik, és mire jó vagy nem jó, így aztán a politikusok továbbra is nyugodtan halászhatnak a Brüsszelt övező zavarosban. A legutóbbi Eurobarometer közvélemény-kutatás alapján épp azok ítélik meg rosszabbul az EU-n belüli demokráciát, akik semmit vagy csak keveset tudnak a működéséről.

Tovább

Politico: Orbán miatt páriák a brüsszeli magyarok

május 13., 14:40 Módosítva: 2016-05-14 16:17:41
245
A Politico szerint Orbán Viktor rossz megítélése miatt szenvednek a brüsszeli magyarok. Messze nem mindenki érez így.

A magyarok Brüsszel páriái címmel hozott le címlapos cikket a Politico európai kiadása csütörtökön. Arról szól, hogy Orbán Viktor lázító nacionalizmusa és kemény bevándorlásellenessége azoknak a magyaroknak az életét keseríti meg, akik Brüsszelben uniós körökben dolgoznak.

 

Tovább

Ki fizet majd a menekültekért?

május 13., 07:25 Módosítva: 2016-05-13 13:12:50
341
Annyiba kerülne elutasítani egy menedékkérőt, mint kiadni egy Matolcsy-könyvet.

Egymilliónál is több menedékkérő érkezett az Európai Unióba tavaly nyár óta, és világossá vált, hogy az uniós bevándorláspolitika nem működik. Az úgynevezett dublini rendszernek az a lényege, hogy arra a tagállamra hárul a felelősség, ahol a menedékkérő először belép az EU területére. Vagyis túlnyomó részben a csőd szélén táncoló, politikai krízistől politikai krízisig bukdácsoló Görögországra. Talán nem nehéz belátni, hogy egy 28 tagú klubban ez nem a legigazságosabb felosztás.

Nem meglepetés, hogy a dublini rendszer igazságtalan és működésképtelen. Csak eddig nem volt ekkora menekülthullám, hogy megroppantsa a rendszert, bár az olaszok már évek óta lobbiztak Dublin reformjáért. Amíg viszont máshol nem bukkantak fel menedékkérők, addig ez senkit sem zavart. 

 

Tovább

Az EU Törvényszéke adott egy pofont a nemzeti kisebbségeknek

május 12., 07:47 Módosítva: 2016-05-12 11:27:58
240
A kohéziós támogatásokat nem arra találták ki, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradását segítsék, tette világossá egy keddi ítélet.

Az Európai Unió és elődei hivatalos krédója hatvan év fennállás után is a nemzetállamok Európája, akármilyen gyakran beszélnek a szorosabb integráció hívei arról, hogy föderális berendezkedésre van szükség, és akármilyen hevesen tiltakoznak az euroszkeptikusok az Európai Egyesült Államok ötlete ellen.

Az EU Törvényszéke egy keddi határozatában ezt a nézetet öntötte hivatalos formába, amikor kimondta, hogy nem vehető nyilvántartásba olyan európai polgári kezdeményezés, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek fejlődésének előmozdítására irányul. Az ítélet leszögezte, hogy a kohéziós támogatásokat a gazdasági fejlődésben lemaradt területek fölzárkóztására találták ki, és a nemzeti kisebbségek által lakott régiók nem feltétlenül ilyenek.

Tovább

Görögország adósságkönnyítésre számíthat

május 10., 15:25 Módosítva: 2016-05-10 16:33:52
12
Engedtek az euróövezeti pénzügyminiszterek, május 24-én jöhet a megváltás a görögöknek.

Adott ünnepelnivalót a május 9-i Európa-naphoz az euróövezeti pénzügyminiszterek ülése: dűlőre jutottak, hogyan kezeljék a görög válságot a következő pár hónapban.

Tovább

Jól járunk az EU-val, mégse szeretjük

május 10., 15:02 Módosítva: 2016-05-10 19:06:59
1223
Ahhoz képest, hogy mennyit profitál Magyarország az EU-ból, mi utáljuk a legjobban – ezt hozta ki egy nemzetközi think tank felmérése.

Mi ez az ECFR?

A European Council on Foreign Relationst 2007-ben alapította többek között Joschka Fischer volt német külügyminiszter és Martti Ahtisaari Nobel-békedíjas finn ex-elnök. Több mint húsz országból nagyjából ötven alkalmazottuk van, akik számos kutatást tettek már le az asztalra nemzetközi kapcsolatok témában.

Magyarország nagyobb hasznot húz az Európai Unióból, mint a többi tagállam zöme, de a lakói ezt az egyik legkisebb mértékben értékelik, állítja egy tanulmány. A dokumentumot a European Council on Foreign Relations nevű think-tank szerdán hozza nyilvánosságra, de a Politico már beletekinthetett.

Tovább

Erdoğan bekeményít, bukhat az EU-török megállapodás

május 9., 16:52 Módosítva: 2016-05-14 16:19:47
217
A török államfő kirúgta túl népszerű miniszterelnökét, akivel Brüsszelben is szerettek tárgyalni. Hajszálon függ a bevándorlók visszatartásáról szóló alku.

Egy autoriter rendszerben talán nem meglepő, hogy az egyik legbefolyásosabb politikust egyik napról a másikra félreállítják, ha kényelmetlenné válik a vezetőnek. Mégis, Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök viszonylag váratlan, múlt heti távozása kisebb sokkot okozott Brüsszelben.

Davutoğlu a migránsok visszaküldéséről szóló EU-török megállapodás egyik fő tervezője. Emellett pedig brüsszeli vélemények szerint racionálisabb, higgadtabb, megbízhatóbb tárgyalópartner, mint főnöke, a török elnök Recep Tayyip Erdoğan. 

Korábban kiszivárogtatott feljegyzések alapján Erdoğan a tavalyi tárgyalások során nyíltan megfenyegette európai tárgyalópartnereit, hogy buszokra ülteti azt a 2,7 millió szíriai menekültet, akik Törökországban vannak, ha nem kapja meg azt, amit akar.

És mit fognak csinálni a menekültekkel, ha nem jön össze a megállapodás? Megölik őket?

kérdezte az Európai Bizottság elnökétől, Jean-Claude Junckertől, és az Európai Tanács fejétől, Donald Tusktól. 

Tovább

Így dob ki a kormány 45 milliárdot az ablakon

május 6., 13:20 Módosítva: 2016-05-06 19:02:13
64
És az ajtón, a tetőn meg a falakon át. Össze-vissza magyarázzák, miért pazaroljuk el a vissza nem térítendő energiahatékonysági EU-támogatás felét.

Többször írtunk már róla, hogy az állam magára költené a valódi rezsicsökkentő uniós támogatást. Tavaly októberben jelentette be Lázár János, hogy középületek ráncfelvarrására fordítják a pénzt, amit lakóépületek energiahatékonysági felújítására címkézett az uniós operatív program.

Ez drágább, mintha az eredeti tervet követnék: a kormány saját Nemzeti Épületenergetikai Stratégiája szerint kevesebb, mint feleannyiba kerülne egy egységnyi energia megspórolása a lakóépületek felújításánál, vagyis

a 90 milliárd forintos összeg felét gyakorlatilag kidobjuk.

Pedig ez valódi rezsicsökkentés lenne, ellentétben azzal, hogy az állami kézbe vett közműszolgáltatók mesterségesen alacsony, önköltség alatti áron adják az energiát, hogy aztán a veszteségeket a végén mégiscsak az adófizetők pengessék ki.

Tovább

A menekültügyi népszavazásnak nem lesz tétje

május 6., 10:21 Módosítva: 2016-05-06 14:27:31
32
A népszavazásunknak nincs sok hatása az uniós döntéshozatalra, a nemzeti kormányok egymás között fognak róla dönteni, hogy lesz-e menekültelosztás az EU-ban. Egyébként olyan meredek az új javaslat, hogy tőlünk függetlenül sincs sok esély a megvalósulására.

„Diktátum” – értékelte az Európai Bizottság új menekültelosztási javaslatát csütörtökön Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint már az előző, a menedékkérők átmeneti áthelyezéséről szóló uniós döntésnél is megkerülték a nemzeti kormányokat. Ez nem igaz, mert  arról éppen a tagállami kormányokat képviselő, miniszterekből álló Tanács határozott, és az új rendszert is ők hagyhatják jóvá, az Európai Parlamenttel közösen.

 

Tovább

A Fidesz kigolyózta a baloldal jelöltjeit az Európai Parlament díjára

május 5., 08:30 Módosítva: 2016-05-05 13:05:49
776
A fideszes többségű magyar zsűri kiszórta Iványi Gábort és a Menedék Egyesületet az Európai Polgári Díj jelöltjei közül.

Magyar európai parlamenti képviselőkből álló zsűri terjesztett föl Európai Polgári Díjra öt hazai jelöltet április végén. A héttagú zsűri négy fideszes tagja kizárta a versenyből Iványi Gábor lelkészt, és nem adott le szavazatot a Menedék Egyesületre, így ők már nem esélyesek a díjra. Iványit Szanyi Tibor MSZP-s, a Menedéket Niedermüller Péter DK-s képviselő javasolta az Európai Parlament elismerésére. Az öt versenyben maradt jelöltet fideszes képviselők ajánlották.

Tovább

Megint nekiront a falnak Brüsszel a kvótákkal

május 4., 15:44 Módosítva: 2016-05-05 10:47:42
125
Az Európai Bizottság szétosztaná a túlterhelt tagállamokból a menedékkérőket.

Új menekültügyi szabályokat javasolt az Európai Bizottság május 4-én. A reformmal az eddigi dublini rendszert próbálják gatyába rázni, ami tavaly összeomlott a migrációs nyomás súlya alatt.

„Az egyszerű igazság az, hogy ha a tagállamok nem találnak közös megközelítést, hogy megosszák a felelősséget a menekültválság kezelésére, végül egyetlen tagállam sem lesz képes rá önmagában. Vagy együtt nézünk szembe ezzel a kihívással, vagy feladjuk – végzetes következményekkel” – indokolta a reformtervet Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Tovább

Jöhet a vízummentes belépés a törököknek az EU-ba

május 4., 13:07 Módosítva: 2016-05-04 19:23:58
153
Azt javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy töröljék el a vízumkényszert Törökországgal szemben.

Meggyőzték az Európai Bizottságot (EB) az elmúlt hetekben Törökországban életbe léptetett reformok, és az ígéretek, amelyeket a török kormány tett, hogy júniusig megkaphassák a jogot a schengeni zónába való vízummentes beutazásra.

„Az előző hetekben Törökország meggyőzően haladt előre a vízummentesség feltételeinek teljesítésében – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerda délben Brüsszelben. – Ha Törökország fenntartja ezt az ütemet, júniusig teljesíthetik a fennmaradó kritériumokat is.”

Az EB szerdán azt javasolta, hogy ha Törökország minden feltételt teljesít, az uniós országok töröljék el vele szemben a vízumkényszert. Írország és Nagy-Britannia kivételével az összes uniós államba, plusz Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba lesznek jogosultak belépni, de csak legfeljebb 90 napra. A vízummentességgel nem jár munkavállalási engedély a beutazó törököknek.

A döntést az Európai Parlament és a kormányokból álló miniszterek Tanácsa közösen fogja meghozni.

„A vízummentesség nem azt jelenti, hogy kontrollálatlanul be lehetne utazni az EU-ba – hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz, a belügyekért felelős uniós biztos. – csak olyanok léphetnek majd be, akiknek van biometrikus útlevelük.” Egyelőre senkinek nincs ilyen, ujjlenyomat-adatokat is tartalmazó útlevele Törökországban. A Bizottság információi szerint június elején fogják elkezdeni gyártani őket, és naponta maximum tízezret tudnak előállítani.

Tovább

Lázár János Brüsszelben kilincselt Paks II-ért

május 4., 11:42 Módosítva: 2016-05-04 15:14:17
42
Az Európai Bizottság vizsgálatai csak vánszorognak, de az oroszoknak pont az lehet az érdeke, hogy még ne kelljen belefogni az építkezésbe.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Brüsszelben tárgyalt a paksi atomerőmű bővítéséről két uniós biztossal, és beugrott Navracsics Tiborhoz is egy kávéra.

Tovább

Nem is arról népszavazunk, amit Orbán mondott?

május 3., 19:48 Módosítva: 2016-05-14 16:04:04
231
A Kúria döntése alapján olyan, mintha a már elfogadott, 120 ezres kvótáról lenne szó. Orbán Viktor korábban azt állította, nem erről döntenénk.

Miről is szavazunk? A kormány népszavazási kezdeményezése, amelyet a Kúria kedden átengedett, így szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A megfogalmazás talányos, mert több dologra is vonatkozhat.

  1. az EU kormányaiból álló EU-s Tanács már elfogadta, hogy 120 ezer Olaszországba és Görögországba érkezett menedékkérőt osszanak szét a többi tagállam között 2017-ig. Ebből majdnem 1300 ember jutna Magyarországra. Erről a Tanács egyedül döntött.
  2. az uniós jogszabályokra javaslatokat tevő Európai Bizottság egy hosszú távú elosztási mechanizmusra is nyújtott be javaslatokat, amely szerint minden alkalommal, ha sok bevándorló érkezik az EU-ba, a tagállamoknak közösen kell fogadniuk és ellátniuk őket. Itt a Tanács és az Európai Parlament közösen határoz majd.

 

Tovább

Közmédia helyett kormánymédia van Magyarországon

május 2., 18:50 Módosítva: 2016-05-03 12:36:44
4315
„Megbízható” szerkesztők felső utasításra alakították a brüsszeli híreket, mondta a távirati iroda volt munkatársa.

A közmédia hatékonyan propagálja a kormány üzeneteit Magyarországon, mondta  Kárpáti János, a Magyar Távirati Iroda idén elbocsátott EU-s tudósítója egy öncenzúráról szóló brüsszeli konferencián. Az MTVA-ban dolgozóknak ajánlatos a feletteseikkel előre egyeztetni arról, hogy milyen kérdéseket tesznek föl a kormány tagjainak.

Az MTI tavaly szakította meg mindkét brüsszeli tudósítójának a kiküldetését. Kárpáti 1981 óta dolgozott az MTI-nek; korábban Prágából és Washingtonból tudósított, nyolc évig élt Brüsszelben. Néhány hónappal azután, hogy visszahívták a posztjáról, elbocsájtották az MTVA-tól. Az átszervezéssel egy időben Magyarország európai uniós képviseletén is több személyi változás történt.

 

Tovább

Német frakcióvezető: az orosz gázvezeték biztonsági kockázat

május 2., 17:51 Módosítva: 2016-05-02 19:37:31
4
Az Északi Áramlat 2 még inkább függővé teszi az EU-t az orosz gáztól, és tönkreteszi Kelet- és Közép Európát, írta Manfred Weber.

Ki kellene zárni az uniós támogatásból az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, írta levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, a Fidesz európai pártcsaládjának európai parlamenti frakcióvezetője.

Az energiaügyi biztosnak és a német gazdasági miniszternek címzett üzenetében a bajor politikus világossá teszi, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő gázvezeték kapacitásának megduplázása ellentmond az Európai Unió energiabiztonsági stratégiájának. A projekt csak még jobban növelné Európa energiafüggését Oroszországtól, és ha megvalósul, az EU azt kockáztatja, hogy nagy károkat okoz Közép- és Kelet-Európa gázellátásának.

 

Tovább

Szíriai menekülteket törökökre cserélne az EU?

április 29., 08:13 Módosítva: 2016-04-29 14:00:49
25
Az uniós-török alku júniusban összedőlhet, és nem a bevándorlók, hanem a török vízummentesség miatt.

A márciusi EU-csúcs után, ahol erős német nyomásra az uniós tagállamok megegyeztek Törökországgal abban, hogyan és miért segít Ankara megállítani az Európa felé tartó menekülteket és migránsokat, egy uniós vezető szkeptikusan megjegyezte az EUrologusnak, hogy 

a megállapodás bármikor összeomolhat. Méghozzá nem a menekültkérdés, hanem a törököknek ígért vízummentesség miatt. 

Akkor károgásnak tűnt a megjegyzés, de egyre világosabb, a török-EU megállapodás neuralgikus pontja – az egész megállapodást érő emberi jogi kifogásokon túl – a vízumkérdés.

Tovább

Nukleáris támadástól tart a belga kormány

április 28., 16:36 Módosítva: 2016-04-29 10:46:38
196
Megelőző jelleggel jódtablettát szedetnének a lakossággal, ami radioaktivitás ellen védi a pajzsmirigyet.

A Belgium egész területén élő lakosság jódtablettákat fog kapni a közeljövőben, megelőző jelleggel, jelentette be a belga szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Maggie De Block a belga parlamentben szerdán, írta a La Libre Belgique. Az újság hangsúlyozza, hogy a kormány nem azért rendeli el a gyógyszerek kiosztását, mert baleset történt volna.

A kormány a belga Szövetségei Nukleáris Ellenőrző Ügynökség (AFCN) javaslatára vezeti be a fokozott készültséget, és jelezték, hogy nincs összefüggés a Brüsszelt ért márciusi terrortámadásokkal. Úgy értesültünk, hogy a tablettákat jövőre osztanák ki a lakosok között.

Az atomerőművek 100 kilométeres körzetében fogják a lakók rendelkezésére bocsátani a tablettákat, ami tulajdonképpen az ország egész területét lefedi. Öt nukleáris erőmű működik Belgiumban, egy pedig a határ közelében, Hollandiában. Az erőművek körüli 20 kilométer sugarú körben már most is ez az eljárás, ezt terjesztik ki most nagyobb területre.

A magas népsűrűség és a nukleáris energiával járó kockázatok miatt mindenképpen szükség volt rá, hogy sor kerüljön erre az intézkedésre – [a belga áramszolgáltató vállalat], az Electrabel költségére – nyilatkozta a lapnak Jean-Marc Nollet, az Ecolo nevű belga zöldpárt szövetségi parlamenti képviselője.

Tovább

Magyarország Brüsszelben: a legerősebbek között

április 28., 11:22 Módosítva: 2016-04-29 07:39:31
244
A Politico uniós erőrangsorában előkelő helyen áll Orbán Viktor és a brüsszeli magyar állandó képviselő.

Az elmúlt egy évben kézi irányításra váltották az Európai Uniót a tagállamok vezetői: havonta–kéthavonta csúcstalálkozót tartanak a miniszterelnökök és a köztársasági elnökök, mert olyan kényes politikai döntéseket kell meghozni, amelyeket a kormányok csak a legmagasabb szinten mernek bevállalni. Amióta a görög „adósságválság” és a „menekültválság” uralja a napirendet, a döntéshozatali hierarchia kerek szemekkel bámul a kormányfőkre: jöjjenek már Brüsszelbe, és döntsék el, hogy mi legyen.

A csúcstalálkozók között a tagországok uniós nagykövetei tartják a frontot Brüsszelben, az állandó képviseleteken. Hetente összeülnek, puhítják egymást, szövetségekbe verődnek, taktikáznak, és főleg: a saját kormányuk és a többi ország elvárásai között egyensúlyoznak.

Kik az éllovasai a hatalmi játéknak? Az amerikai érdekeltségű portál, a Politico európai kiadása szerint kilenc országnak erős a vezetése és a brüsszeli képviselete is: Magyarország olyan nagyágyúkkal került egy kategóriába, mint Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország. 

„Orbán Viktornak hosszútávú stratégiája van, és ő az, aki a legmagasabban a saját súlycsoportja fölött versenyez. Néha a nagykövete értesül erről utoljára” – írják az országokról szóló tömör véleményükben.

Tovább

Azt hitte, minden rendben a görögökkel?

április 27., 17:08 Módosítva: 2016-04-28 11:49:28
42
Bedőltek a tárgyalások a hitelezőkkel, lázadnak a migránsok, a kormánytöbbség egy hajszálon múlik, és magyarázkodniuk kell az elégtelen határvédelem miatt. Görögország egyik napról a másikra működik.

Kedden fél óra alatt megszakadtak a tárgyalások a görögök és a mentőcsomagot nyújtó hitelezők, a „kvartett” között. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Stabilitási Mechanizmus és a Nemzetközi Valutaalap azért állt fel az asztaltól, mert egyeztetnie kell, mondta Euklidész Cakalotosz görög pénzügyminiszter.

Tovább

Lemaradunk a következő gazdasági forradalomról

április 26., 11:13 Módosítva: 2016-04-26 18:17:09
897
Ha nem fogadjuk el a változásokat, akkor az informatikai forradalom harmadik hullámáról is lecsúszik Európa. Kaja Kallas észt EP-képviselővel beszélgettünk, aki januárban azt üzente a taxisoknak: ne tüntessenek, mert saját magukkal szúrnak ki.

Budapesten épp több száz taxis tüntet, mert a sofőrök úgy látják: a kormány ígéretei ellenére változatlanul működnek olyan vállalkozások az országban, amelyek nem tartják be a jelenlegi személyszállítási törvényt, és kiszorítják a hagyományos taxikat a piacról. A legismertebb ezek közül az Uber, amely ellen nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte tiltakoznak a fuvarozók.

„Azt üzenném a magyar sofőröknek, hogy ne csinálják, mert amikor a londoni taxisok tüntettek, még többen kezdtek Ubert használni, olyanok, akik korábban nem ismerték a céget. Szóval valójában önmaguknak ártanak vele” – mondta a januári taxistüntetés alatt Kaja Kallas, az Európai Parlament észt képviselője, aki az egységes digitális piacról adott be jelentést a strasbourgi testületnek. Szerinte átalakulóban van a gazdaság, ami egy természetes folyamat, viszont ha Európa nem harap rá időben az internetes újításokra, le fog maradni a világszintű üzleti versenyben.

Kaja Kallas észt EP-képviselőnő.
Kaja Kallas észt EP-képviselőnő.
Fotó: Wikimedia Commons
Tovább

Most vagy talán soha: bajban az EU-USA megabiznisz

április 25., 13:22 Módosítva: 2016-04-25 18:25:13
165
Obama próbálja elfogadhatóbbá tenni az EU és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezményt, de az utódjától függ a megállapodás sorsa.

Rég nem volt ekkora a tétje Európában az Egyesült Államok elnökválasztási kampányának. A világ legnagyobb értékű szerződése, az EU és USA közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) sorsáról dönthet, ki költözik be a Fehér Házba. Uniós becslés alapján akár évi 119 milliárd eurót (mostani árfolyamon nagyjából 37 ezer milliárd forintot) hozhat a megegyezés az uniós gazdaságnak, amely nem igazán pörgött fel a válság óta.

Tovább

Megakadtak a kvóták a tagállamok torkán

április 22., 07:34 Módosítva: 2016-04-28 11:51:08
7
Nem igazán haladtak az uniós menekült-áthelyezési javaslatokkal, de legalább a közös határőrséggel igen. Arról nem beszéltek, hogy tegnap óta a finnek felfüggesztették egy uniós jogszabály alkalmazását Magyarországgal szemben.

Először tárgyalhattak a a miniszterek azóta, hogy az Európai Bizottság bemutatta, hogyan reformálná meg az uniós menekültügyi rendszert. Amiben mind egyetértettek, hogy a mostani nem működik és nem térhetnek vissza hozzá, mondta Klaas Dijkhoff holland migráció- és igazságügyi államtitkár. Dimitrisz Avramopoulosz migrációért felelős biztos is örömmel hallotta, hogy mindenki hatékonyabbá akarja tenni az egész „dublini” rendszert.

Tovább