Tizenegy ember védi Európát az orosz propagandától

tegnap, 07:31 Módosítva: 2017-02-25 19:30:36
650
Egy alulfizetett kamikaze osztag áll köztünk és Putyin kommunikációs arzenálja között.

Kijevben kilövetik a kóbor kutyákat a májusi Eurovízió előtt, Törökország új kalifátust épít Dél-Ukrajnában, a német Luftwaffe síelni viszi az arab menekülteket, a világ milliomosai, élükön Soros Györggyel meleg politikusokat ültetnek pozíciókba Európában, akik arra kényszerítik a gyerekeket, hogy nemet váltsanak

– ez a múlt heti termés azoknak a tévécsatornáknak és hírújságoknak a kínálatából, amelyek akarva-akaratlanul az orosz propagandába illő tartalmakat terjesztenek Európában. 

Többször írtunk róla az elmúlt hetekben, hogy Oroszország a katonai stratégiájába illesztette „a kommunikációs hadviselést”. Ennek az a legfeltűnőbb következménye, hogy korábban soha nem látott mennyiségben terjednek az álhírek, ferdítések, összeesküvés-elméletek. Egyrészt az orosz állam által ellenőrzött médiában, másrészt oroszbarát külföldi híroldalakon, blogokon, online újságokban jelennek meg az ilyen hírek, amelyek aztán a közösségi hálón több millió emberhez eljutnak. 

A cél, hogy bizonytalanságot, ellenségeskedést, elégedetlenséget szítsanak Európában és Észak-Amerikában, ami például oda vezethet, hogy Moszkvának kedves politikusok kerülnek hatalomra, Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Csak Magyarországon bőven százezres nagyságrendű a kamuhírek törzsközönsége.

 

Tovább

A paksi bővítés utolsó akadályát bontaná Lázár Brüsszelben

február 21., 12:13 Módosítva: 2017-02-21 16:11:18
3
Ismét Brüsszelbe utazik Lázár János, hogy az uniós kvázi-kormány, az Európai Bizottság tagjaival egyeztessen.

Várhatóan a paksi bővítést akadályozó utolsó uniós eljárás lezárása lesz a legfontosabb téma a Miniszterelnökség vezetőjének február 21-i látogatásán. Az Európai Bizottság már csak azt vizsgálja, van-e állami támogatás a beruházás mögött.

Tovább

Nagyon tévednek, akik a Nyugat halálhírét keltik

február 20., 13:15 Módosítva: 2017-02-20 15:59:58
196
Az Európai Tanács vezetője találkozott az amerikai alelnökkel, és láthatóan megkönnyebbült.

„Nagyon kellett már ez a találkozó – mondta hétfő délben Donald Tusk, az EU politikai irányító testületének a vezetője, miután hosszan beszélgetett a Brüsszelbe látogató Mike Pence-szel, az Egyesült Államok alelnökével. – Túl sok minden történt mostanában ahhoz, hogy úgy tegyünk, mintha minden úgy folytatódna, ahogy eddig volt.” 

Brüsszeli politikai körökben ijedtséget és bizonytalanságot keltett, hogy tavaly novemberben Donald Trumpot választották meg amerikai elnöknek. Trump rögtön az első nyilatkozataiban nekiment azoknak a politikai elveknek, amelyeket Európában megkérdőjelezhetetlennek tartottak: mindenekelőtt, hogy az Egyesült Államok kérdés nélkül garantálja Európa katonai biztonságát. Az új elnök ezzel szemben az észak-atlanti katonai szervezetet (NATO) idejétmúltnak nevezte, és utalt rá, hogy az európai szövetségeseknek fizetniük kell az amerikai védelemért. Az Európai Unió szétesését is megjósolta.

Az EU kormányának, az Európai Bizottságnak a vezetőségében valószínűleg egészen mostanáig nem tudták biztosan, hogy mire számíthatnak az új amerikai kormánytól. A testület elnökéről, a veterán luxemburgi politikus Jean-Claude Junckerről az a hír járja, hogy egészen kétségbe esett, mert Donald Trump az egyetlen fontos politikus a világon, akivel harminc éves miniszteri-miniszterelnöki karrierje során még soha nem találkozott.

Trump nem is személyesen utazott Brüsszelbe, az alelnökét küldte maga helyett, akinek viszont ez az első tengerentúli útja. Jean-Claude Juncker meg is köszönte neki, hogy hozzánk látogatott el először.

 

Tovább

Megvennének minket a britek az EU elleni harcukra

február 20., 07:04 Módosítva: 2017-02-21 18:48:43
1019
A londoni kormány ázsiai és afrikai országoknak szánt segélyből csoportosítana át kelet-európai országokba, a segítségükért cserébe a brit kilépésről szóló tárgyalásokon.

A Sunday Times úgy tudja, hogy a brit kormány tisztviselőinek és magas rangú minisztereinek egy része fejlesztési segélyekkel olajozná meg a kilépési tárgyalásokat az Európai Unióból. Az évi 12 milliárd fontos (több mint 4,3 ezer milliárd forintos) költségvetés egy részét pazarlónak ítélt ázsiai és afrikai projektekről olyan szövetségesekhez irányítanák át, mint Magyarország, Lengyelország és a balti államok. Ez már nem játék: 4 ezer milliárd forint a magyar éves költségvetés negyede.

Tovább

Ezer európai terrorelhárítót képeztek ki Budapesten

február 16., 14:13 Módosítva: 2017-02-16 18:25:19
16

Tudják, hogy melyik az egyetlen európai uniós ügynökség, amelyik Budapesten van? Amelyiknek még a vezetője is magyar? A helyes megfejtés: az európai rendőrakadémia! A hivatalos neve az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL), de ez olyan hosszú, hogy senki nem hívja így.

Tovább

Brüsszel két kötelezettségszegési eljárásban is lépett Magyarország ellen

február 15., 15:51 Módosítva: 2017-02-16 00:49:41
76
Az Európai Bizottság szerint az uniós piac egyik alapkövét sérti, ahogy a külföldi termékeket hátrányba próbálja hozni a kormány. Zajtérképekkel és cselekvési tervekkel is lógunk.

Az EU kvázi-kormánya, az Európai Bizottság felszólítást küldött Magyarországnak (és Romániának), mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelméről szóló nemzeti jogszabályaik ellentétesek az uniós joggal.

Tovább

Még nem lefutott ügy a metróbotrány

február 14., 10:20 Módosítva: 2017-02-14 14:58:19
160
Nyilvános a beruházás hibáiról szóló brüsszeli jelentés, nagyjából kiderült, kik a hunyók, hogy mi nem tetszik az Európai Csalás Elleni Hivatalnak. Lebegtetik a milliárdokat, amiket vissza kell fizetnünk. De pontosan miért? És mi jön most? Az összes uniós támogatást visszakérik? Elkölthetjük másra? Perelünk?

Ki mondja, hogy fizessünk?

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (Office de Lutte Anti-Fraude, OLAF) az Európai Unió csalásokkal foglalkozó nyomozóirodája. Ellenőrzi, hogy mire és hogyan szórják el az EU pénzét, és igyekszik felderíteni a szabálytalanságokat. A négyes metró ügyében öt évig nyomoztak, 2012. január végén nyitották meg az aktát, mert több forrásból is gyanúsnak tűnt, ahogy az építkezés zajlik. Az OLAF nemcsak a kormányoknak néz a körmére, hogy elsíbolják-e az uniós pénzeket, az EU saját intézményeiben is nekik kell  kigyomlálni a korrupciót.

Egy belső botrány miatt jött létre a szervezet: akkor váltak függetlenné az unió kormányaként működő Európai Bizottságtól, miután a Bizottság komplett politikai vezetése – a luxemburgi Jacques Santerrel az élen – belebukott egy korrupciós ügybe 1999-ben.

Az OLAF nem valódi ügyészség: nem tehet feljelentést, nem indíthat büntetőeljárást. Azt csak az állami ügyészség teheti meg. Ha telefont szeretne lehallgatni Magyarországon, csak a magyar hatóságtól kaphat rá engedélyt. Viszont joga van betekinteni uniós pénzek elköltéséről szóló dokumentumokba, és interjút kérhet az érintettektől.

Tovább

EU: Teljes gőzre kapcsol a magyar gazdaság

február 13., 13:23 Módosítva: 2017-02-16 11:54:41
26
A tavalyi középmezőnybeli eredmény után a magyar gazdaság 2017-ben és 2018-ban is hasítani fog az Európai Bizottság szerint.

Az Európai Bizottság bemutatta a téli gazdasági előrejelzését. A számítások szerint Magyarország bruttó nemzeti összterméke (GDP) tavaly 1,9 százalékkal nőtt, amivel az uniós középmezőnybe esett a 2015-ös 3,1 százalék után. Idén és jövőre viszont újra teljes gőzre kapcsol, 3,5, illetve 3,2 százalékkal fog nőni.

2017-re a magyar adat a negyedik legjobb Romániáé, Luxemburgé és Máltáé után,
és a 2018-as is az élmezőnyben van.
Tovább

Brüsszelből is látszanak bajok a magyar egészségüggyel

február 10., 15:37 Módosítva: 2017-02-22 08:59:39
40
Az uniós biztos szerint viszont ezek a problémák nem egyediek, és van, ahol jól teljesítünk.

Hatásos helyszínt találtak a „Párbeszéd a polgárokkal” sorozat szervezői az uniós egészségügyi biztos fogadására. Eddig is a Markó utcai mentőközponttal szembeni Budapesti Gazdasági Főiskolára hívták meg az Európai Bizottság egy-egy tagját. Csütörtökön viszont a Vytenis Andriukaitis látogatására érkező polgároknak rögtön a mentősök épületére aggatott táblaerdő verte a fejébe, hogy nem kevés uniós támogatást kapunk egészségügyi célra.

Tovább

Tiszteletben kell tartanunk a menedékkérelmi szabályokat

február 8., 18:37 Módosítva: 2017-02-08 20:38:17
1
Az Európai Bizottság várja a magyar terveket a menedékkérők őrizetbe vételéről. Az uniós szabályok szerint csak kivételes esetben korlátozhatják a menedékkérőket a szabad mozgásukban, a magyar kormány minden esetben őrizetben tartaná őket.

„Minden tagállamtól megköveteljük, hogy tartsa tiszteletben a közösen elfogadott szabályokat, és be fogjuk tartatni a nemzetközi előírásokat is” – mondta az EUrologusnak Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Arra kértük, hogy reagáljon a magyar kormány terveire, amelyek szigorítanák a menedékkérők fogadására vonatkozó szabályokat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn Londonban egy magyar és brit újságírókkal tartott beszélgetésen említette, hogy nem engednék szabadon mozogni a Magyarországra érkezett menedékkérőket.

„A jövőben azok a migránsok sem mozoghatnak korlátozás nélkül Magyarország területén, akik hivatalos menedékjogi kérvényt nyújtanak be, egészen addig, amíg döntés nem születik arról, hogy jogosultak-e politikai menedékjogra vagy menekültstátusra. Korábban ugyanis visszaélések történtek az elbírálási rendszerrel, sokan még folyamodványuk megvizsgálása előtt Németországba, Nagy-Britanniába vagy az észak-európai országokba utaztak tovább, kihasználva a schengeni övezet nyújtotta lehetőségeket” – idézte a kormányszóvivőt az MTI.

A menedékkérelmek elbírálását és a menedékkérőkkel való bánásmódot nemzetközi és európai uniós normák is szabályozzák, egy ilyen változtatást a többi EU-s országgal egyetértésben lehet csak életbe léptetni.

„Várjuk, hogy elkészüljenek a magyar tervek, akkor fogunk csak válaszolni, ha látjuk magát a javaslatot”  –  mondta  Frans   Timmermans.

 

Tovább

Egyre ferdébbeket ferdít a kormány az Oroszország elleni szankciókról

február 6., 11:26 Módosítva: 2017-02-06 18:50:55
313
Már mással magyarázzák, hogyan jött ki az elmaradt orosz export miatti veszteség, de ezzel is gondok vannak. Orbán Viktor egy olyan gázmegállapodásról beszélt úgy, mintha nem lenne, amit épp Budapesten kötöttek és Szijjártó Péter is dicsért.

Már Vlagyimir Putyin budapesti látogatása előtt sem volt világos, hogy a külügyminisztérium szerint mennyire károsítják hazánkat az Oroszország elleni uniós kereskedelmi szankciók. A tárca 6,5 milliárd dolláros veszteségről beszélt, és ezt visszhangozta Orbán Viktor is az orosz elnök látogatásakor.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor budapesti találkozója február 2-án
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor budapesti találkozója február 2-án
Fotó: Ajpek Orsi
Tovább

Épül a Tusk Tower: Trump egyesítheti Európát

február 3., 20:51 Módosítva: 2017-02-04 15:28:06
193
„Európának a saját lábára kell állnia” – ez volt az összegzése az EU állam-, és kormányfőinek, akik pénteken Máltán vitatták meg, hogyan befolyásolják Donald Trump amerikai elnök EU-, és NATO-ellenes kirohanásai Európa jövőjét és biztonságát.

A héten nagy felháborodás váltott ki EU-s körökben Trumpnak a muszlim országrokra kivetett beutazási tilalma. Brüsszelt az is megrengette, hogy Trump rendszeresen beszél az EU széthullásáról, támogatja a Brexitet, és az észak-atlanti katonai szövetséget, a NATO-t idejét múltnak tartja. 

Európában ez azért verte ki a biztosítékot, mert úgy tűnik, az új amerikai elnök felrúgja azt a hetven éve működő transzatlanti rendszert, ami az európai béke és jólét alapja volt.  

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke erről írt, amikor a héten Európára leselkedő „kockázatként” írta le Trumpot az EU vezetőinek küldött levelében. 

 

Tovább

Orbánt meglepték a Trumpra adott neurotikus reakciók

február 3., 12:16 Módosítva: 2017-02-03 21:34:54
606
Az USA egy független állam, és joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is.

Orbán Viktor az európai kormányfők és államfők máltai, nem hivatalos csúcstalálkozóján nyilatkozott a közmédiának csütörtökön. Egy kérdésre válaszolva beszélt Donald Trump amerikai elnök azon rendeletéről is, amellyel hét muszlim többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki.

Azt mondta, meglepetéssel figyeli azokat „a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését” – írta az MTI. „Az Egyesült Államok nem tagja az EU-nak, egy független állam, és mint független államnak joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is” – jelentette ki.

Az amerikai vezetés úgy döntött, bizonyos államok polgárainak nem ad vízumot, „az Egyesült Államoknak ehhez joga van. Teljesen mindegy, hogy mi erről mit gondolunk, ez nem az európaiak ügye”. 

Az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletére érkező Orbán Viktor a közmédia stábjának nyilatkozik.
Az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletére érkező Orbán Viktor a közmédia stábjának nyilatkozik.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs / MTI

„Nekünk magunkra kell összpontosítani, a saját ügyeinkkel kell foglalkozni, és nem az Egyesült Államokat kell minősítgetni” – mondta a miniszterelnök.

Az Európai Tanács állandó vezetője, a lengyel Donald Tusk más véleményen van. Emelkedett hangulatú levélben hívta össze a tanácskozást a hét elején, melyben azt írta: az Amerikai Egyesült Államok új külpolitikája fenyegeti az Európai Unió értékeit. Kijelentette, hogy Európa a világ legjobb helye, és büszkének kell lennünk rá.

 

Tovább

Elhalasztották a brüsszeli olimpiás rendezvényt, miután rászervezett a Momentum

február 1., 20:16 Módosítva: 2017-02-07 15:35:39
1148
Deutsch Tamás és Schmitt Pál beszélt volna az olimpiai pályázat esélyeiről. A Momentum bejelentkezett, a rendezvényt elhalasztották.

A Momentum Mozgalom aláírásgyűjtést hirdetett meg az olimpia megrendezéséről szóló népszavazáshoz szerda estére Brüsszelben. A magyar nagykövetség kulturális szolgálata, a Balassi Intézet elé várták a brüsszeli magyarokat. Az Intézet este hét órától adott volna otthont egy rendezvénynek, ahol Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a 2024-es olimpiai pályázat esélyeiről beszélgettek volna.

Egy nappal azután, hogy a Momentum bejelentette az aláírásgyűjtést a belga rendőrségen, a kerekasztal-beszélgetést törölték a Facebookon. Hétfőn azt posztolták: „az esemény technikai okok miatt egy későbbi időpontban kerül megrendezésre”. A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság jegyzi az eseményt, ők a Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciójával közösen szoktak magyar programokat szervezni Brüsszelben. 

A Magyar Hullám azt mondta az EUrologusnak: „Schmitt Pál elnök úr nem tudott kiutazni otthoni elfoglaltságai miatt, nem tudta vállalni a szereplést. Egy későbbi időpontban szeretnénk megtartani az eseményt, még nem tudjuk, hogy mikor kerülhet rá sor.”

Úgy tudjuk azonban, hogy a Momentum felhívása döntő szerepet játszott benne, hogy a kerekasztal-beszélgetést elhalasztják.

„Nem tudjuk mi van pontosan a háttérben, de a BOM (Budapesti Olimpiáért Mozgalom) és a Budapest 2024 már többször is megfutamodott: a BP2024 képviselői a Sport TV-n tervezett, míg a BOM képviselői az RTL Magyarul Balóval című műsorába tervezett vitát mondták vissza, miután egyszer már elfogadták a meghívást” – válaszolta megkeresésünkre Papp Gergő, a Momentum sajtóreferense.

„Őket és a budapesti olimpiarendezés melletti érveket minősíti, ha valóban amiatt mondták le ezt a hasznos vitának helyt adó brüsszeli eseményt, mert félnek az eltérő vélemények megfogalmazásától” – tette hozzá.

Tovább

Európa a világ legjobb helye, merjünk már büszkék lenni rá

február 1., 00:28 Módosítva: 2017-02-01 11:12:12
657
Csodálatos levélben szól az európaiakhoz Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője.

Pénteken összeül huszonhét európai uniós ország vezetője Máltán, hogy megtárgyalják az unió jövőjét. A brit miniszterelnök erre a csúcstalálkozóra nem kapott meghívót, mert a brit választók tavaly nyáron úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból. Nem kis részben pontosan ezért kell újragondolni az európai együttműködést, amiről azt mondják, a britek nélkül könnyebb lesz szorosabbra húzni, például ami egy közös európai hadsereg létrehozását vagy a közös határvédelmet illeti.

 

Tovább

Elindulnak a britek az EU kijárata felé

január 31., 16:54 Módosítva: 2017-02-08 22:56:35
33
Megkezdték a vitát a jogszabályról, amivel hivatalosan is bejelentik a kilépésüket az Európai Unióból.

A londoni parlament alsóházában elindult annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amellyel a britek hivatalosan is kérnék a kilépést az EU-ból. A kormány ezt eredetileg el akarta kerülni, de a brit legfelsőbb bíróság kötelezte rá.

Tovább

9 millióan vettek részt az Erasmuson 30 év alatt

január 26., 20:19 Módosítva: 2017-01-26 23:08:06
26
Az EU oktatási csereprogramjában a megalapítása óta majdnem tízmillióan vettek részt, 2015-ben rekordsokan tanultak és dolgoztak vele külföldön.

2015-ben az Erasmus+ 678 ezer európainak tette lehetővé, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, vegyen részt képzésben, illetve végezzen fizetett vagy önkéntes munkát. Ez minden korábbi év eredményét felülmúlja, jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság frissen közzétett statisztikák alapján. 

Az EU 2,1 milliárd eurót ruházott be több mint 19 600 projektbe, melyekben összesen 69 ezer szervezet vett részt 2015-ben.

 

Tovább

Orbán: Újra naggyá lehet tenni az Európai Uniót

január 26., 14:51 Módosítva: 2017-01-26 18:20:06
643
Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz – mondta Brüsszelben a miniszterelnök.

A kormányfő a német konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont közös szervezésében tartott zártkörű rendezvényen szólalt föl csütörtökön, amelyre a magyar sajtóból csak a közmédia volt hivatalos. Európa 2017 című angol nyelvű előadásában emlékeztetett arra, hogy Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán Viktor példaként említette a közös európai-ázsiai gazdasági térség létrehozásának vagy a független európai biztonságpolitikának a tervét, amelyek kudarcot vallottak.

Tovább

Orbán Viktor exkluzív napot tart Brüsszelben

január 26., 12:21 Módosítva: 2017-01-26 14:56:41
17
A kormányfő nem nyilvános látogatáson értekezik Európa és a világ jövőjéről csütörtökön.

Orbán Viktor Brüsszelben tölti a csütörtököt, és konzervatív–kereszténydemokrata szervezetek programjain vesz részt.

Fél kettőkor beszédet mond a német konzervatív pártalapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Antall József Tudásközpont ebéddel egybekötött kerekasztal-beszélgetésén. A téma: „Európa 2017-ben”. Az eseményen meghívóval lehet csak részt venni. Az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájában kedvesen megköszönték az érdeklődést, hogy tudósíthatunk-e a magyar olvasók számára érdekesnek ígérkező beszédről, de elmondták, hogy a rendezvény zártkörű, és a helyek megteltek. Felajánlották ugyanakkor, hogy figyelemmel lehet majd kísérni a közvetítést a magyar közmédiában.

A miniszterelnök délután a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén vesz részt. A világ kereszténydemokrata pártjait tömörítő nemzetközi szervezetnek Orbán Viktor az egyik alelnöke. A CDI elnöke Andrés Pastrana volt kolumbiai államfő. A vezetőségben ül többek között a São Tomé és Príncipe-i miniszterelnök Patrice Trovoada, a volt libanoni elnök Amin Dzsemajel, a legnagyobb angolai ellenzéki párt vezetője Isaías Samakuva és a volt panamai kancelláriaminiszter Milton Henríquez.

A kormany.hu honlapja csütörtökre nem számol be kiemelt eseményről. A Konrad–Adenauer–Stiftung, az Antall József Tudásközpont és a CDI honlapján sem tüntették föl a rendezvényeket.  A tévéműsorban nem találtuk meg, hogy mikor lesz a közvetítés, az MTI naptárában sem volt nyoma a programnak.

A kereszténydemokraták keményen elítélik a populizmust

A Kereszténydemokrata Internacionálé vezetősége évi rendszerességgel összeül, és megvitatja, hogy milyen politikai iránymutatást adjanak a hetvennégy tagpártjuknak, és tizenkét megfigyelő tagjuknak. A tavaly áprilisi lisszaboni ülésükön foglalkoztak a terror elleni harccal, a vallás- és lelkiismereti szabadság védelmével, migrációval, offshore cégekkel, és elfogadtak egy kőkemény határozatot a populizmus ellen.

A Kereszténydemokrata Internacionálé figyelmeztetett rá, hogy a történelem legszomorúbb fejezeteit a populizmus írta. Felhívta a világ országainak figyelmét, hogy harcoljanak a populizmussal, méghozzá úgy, hogy garantálják a népeiknek a szabadságot, az oktatást, és hogy a valóságnak megfelelő tájékoztatást nyújtanak nekik. Vissza kell állítani a felelősségteljes politikai hatalom méltóságát, és a politika presztízsét, azáltal, hogy erősítik és átláthatóbbá teszik a közintézményeket, írták. Újjá kell éleszteni a demokratikus politikai kultúrát, és olyan eljárásokat kell bevezetni, amelyek minden országban figyelik, hogy erőre kapott-e a populizmus.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Tovább

A brit parlament beleegyezése is kell a brexithez

január 24., 11:00 Módosítva: 2017-01-24 20:24:49
133

A brit legfelső bíróság úgy döntött, a parlament beleegyezése is kell hozzá, hogy beadják a kérelmet a kilépésre az Európai Unióból. A testület 8-3 arányban  egyetértett a korábbi, alsóbb fokú ítélettel.

A brit kormány a kilépési tárgyalások megkezdéséről nem akarta kikérni a parlament véleményét, úgy gondolták, a kilépés mellett döntő népszavazás elég felhatalmazást ad nekik erre. Csak a kilépés feltételeiről szóló megegyezést terjesztették volna be a parlament elé, az évekig tartó tárgyalások végén.

Tovább

Theresa May beolvas Trumpnak, ha kell

január 22., 17:39 Módosítva: 2017-01-24 16:04:43
11
A brit miniszterelnök jövő hét végén találkozik az új amerikai elnökkel. Azt is elmondta: előnytelen kereskedelmi szerződést nem fog aláírni az Európai Unióval.

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy „nagyon jó” kereskedelmi megállapodásra számít az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után. Megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy a jövő hét végén Washingtonban találkozik Donald Trumppal, írta az MTI.

Az USA–UK kapcsolat sokkal nagyobb, mint két ember

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában megkérdezték kormányfőt, hogy miként vélekedik azokról a kijelentésekről, amelyeket Donald Trump amerikai elnök korábban a nőkről tett. Theresa May közölte: „félelem nélkül” meg fogja mondani az amerikai elnöknek, ha valamit elfogadhatatlannak talál. Erre éppen a két ország különleges kapcsolatrendszere ad lehetőséget, emlékeztetett.

Múlt héten is szembesítették már a brit kormányfőt Donald Trump hírhedt kijelentésével a Sky News-on. A szeme sem rebbent, amikor felolvasták neki a nőket lealacsonyító „you can grab them by the pussy” idézetet, és azt mondta: „Nézze, szerintem ez elfogadhatatlan, ezt maga Donald Trump is beismerte, és bocsánatot kért. A Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti kapcsolat sokkal fontosabb, mint a kapcsolat két ember, az elnök és a miniszterelnök között.”

Trump beiktatási beszédéről, amelynek visszatérő eleme volt az „America first” – Amerika mindenekelőtt – jelszó, a brit kormányfő azt mondta: a világ bármely kormánya, így a brit kormány is arra törekszik, hogy politikájában saját országának érdekeit helyezze előtérbe.

Tovább

Miért nem nyilvános a jelentés a 4-es metróról?

január 21., 11:01 Módosítva: 2017-01-22 10:28:22
79

Elég nagy a kommunikációs káosz az uniós csalásellenes szervezet (OLAF) jelentése körül. December végén derült ki a Politico cikkéből, hogy az OLAF „súlyos szabálytalanságokat: „csalást és lehetséges korrupciót” állapított meg a 4-es metró finanszírozásánál. A cikk szerint emiatt összesen 283 millió euró (mostani árfolyamon nagyjából 87,5 milliárd forint) visszafizetését javasolta, és javaslatokat tett a magyar, valamint a brit hatóságoknak.

Tovább

A magyar EU-s nagykövet bevállalta a mannequin challenge-et

január 20., 15:38 Módosítva: 2017-01-21 09:04:01
200
A brüsszeli diplomaták értik a tréfát!

A Brüsszelbe kiküldött európai diplomaták beleálltak a mannequin challenge-be a múlt heti értekezletükön, és felvettek egy pár perces videót, ahol belefagynak az utolsó mozdulatukba, és kitartják addig, amíg forog a kamera.

A magyar képviselet helyettes vezetője, Stelbaczky Tibor 1:16-tól látszik, ahogy ő és a lengyel kollégája, Sebastian Barkowski vizespohárral készülnek éppen koccintani. Az ő helyettese, Gergely Balázs pedig lapogatja a vállát, mert nagyon akar neki mondani valamit.

A brüsszeli képviseletek második emberei ezeken az üléseken vitatkoznak mezőgazdaságról, egészségügyről, környezetvédelemről, energiáról és egy csomó más dologról. A legtöbb ügyben ők meg is egyeznek róla, hogy mi legyen az új törvények szövege. Amikor túl kényes egy kérdés, akkor a miniszterekre bízzák a döntést, akik havonta-kéthavonta jönnek össze Brüsszelben.

Hillary Clinton és a stábja is lőtt egy mannequin challenge videót a kampánygépükön az amerikai elnökválasztás napján, amikor Jon Bon Jovi is velük volt.

Helyesbítés: a cikk korábbi verziójában azt írtam, hogy a belga nagykövet, Jan Hoogmartens ül Stelbaczky Tibor balján. Elnézést, hátulról nehéz beazonosítani a szereplőket!

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Tovább

Brexit: a britek nem akarnak „részleges tagságot”

január 17., 14:08 Módosítva: 2017-01-18 07:27:36
535
A brit miniszterelnök szerint nyitottabbá válik Nagy-Britannia a brexittel, de azért ne jöhessenek szabadon az EU-munkavállalók.

Kedden végre egy beszédben tisztázta Theresa May brit miniszterelnök, mit akarnak a kilépési tárgyalásokon az EU-tól. A brexitről még tavaly nyáron döntöttek, de hiába kérték uniós politikusok a folyamat melőbbi elkezdését, csak idén március végéig adnák be a kérelmet, ráadásul a kiszivárgott információkból és elejtett mondatokból sem volt világos, egyáltalán milyen feltételeket akarnak kicsikarni.

Tovább

Indul a brexites hullarablás

január 15., 11:32 Módosítva: 2017-01-17 15:36:50
3
Még ki se léptek a britek, a tagállamok sorra jelentkeznek, hogy átvennék a Nagy-Britanniában székelő uniós ügynökségeket. Magyarország is köztük van, de a kormány korábbi szemfülessége miatt indulhat hátrányból.

A britek még be sem adták a hivatalos kérelmüket, amivel megkezdenék a kilépési tárgyalásaikat a Európai Unióból, több tagállam már rámozdult a brexitből lepattanó lehetőségekre. Jónéhányuk szemezik az Angliában található két uniós ügynökséggel, amelyektől a britek az EU-val együtt búcsút kell, hogy vegyenek, így új székhelyet kell majd keresni az intézményeknek.

Tovább

Eddig 750 millió eurót költött az EU a török menekültekre

január 13., 10:01 Módosítva: 2017-01-13 11:20:46
2
A menekültek törökországi segítésére összeszedett pénz felét lekötötték. Az összeg konkrét projektekre megy, nem csak úgy Ankarának adják.

Közel 750 millió eurót átutalt már az Európai Unió abból a nagyjából 1,45 milliárdból, amelyet eddig jóváhagytak a Törökország területén tartózkodó menekültek ellátására - közölte csütörtökön az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint ezt a pénzt egyebek mellett oktatási, egészségügyi és infrastruktúra-fejlesztési projektekre fordítják, írja az MTI. Az Európai Unió eddig összesen 2,2 milliárd eurót különített el a 2016-2017-re Törökországnak felajánlott hárommilliárdból.

Tovább

Egyre kevesebben kérnek menedéket Magyarországon

január 3., 13:39 Módosítva: 2017-01-03 14:41:00
141
Németországban viszont több kérelmet adtak be, mint a többi tagállamban összesen.

Németország több menedékkérelmet dolgozott fel 2016 első kilenc hónapjában, mint a többi tagállam összesen az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint. Az adatok alapján nagyjából 756 ezer emberrel volt dolga a tagállami hatóságoknak, ebből 55 százaléknyival, nagyjából 420 ezerrel Németországban. A beadott kérelmek száma még magasabb volt: 988 ezer az EU-ban és 612 ezer (a német belügyminisztérium szerint 658 ezer) Németországban.

Tovább

Szétesni nem fog, de az EU-nak 2017 se lesz könnyű

január 2., 11:25 Módosítva: 2017-02-06 23:32:19
148
Szokás szerint kemény év áll az EU előtt 2017-ben. Brexit, migráció, közös védelempolitika és Trump várható a terítéken.

Fergeteges bulira készülhetnek az uniós tagállamok állam- és kormányfői: hatvan éves az Európai Unió egyik alapdokumentuma. Az 1957-es római szerződéssel hozták létre az EU közvetlen elődjét, az Európai Gazdaság Közösséget.

A jeles alkalomból márciusban Rómában csaphatják a fejükre a particsákókat. A nagy zsúrozásban épp csak annyit kell kitalálniuk, hogyan maradjon bármi ünnepelnivaló a 61. évfordulóra.

Tovább

Málta a soros elnök, nehéz pakkot kap

2016. december 31., 12:04 Módosítva: 2016-12-31 16:16:27
2

Január elsejétől fél éven át Málta tölti be az Európai Unió soros elnökségét, Szlovákiától veszik át, júliusban Észtországnak adják tovább a tisztséget, írja az MTI. Málta 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, első alkalommal lesz soros elnök.

Már véglegesítették az elnökség programját: elsősorban a migráció, a biztonság, az egységes piac, a társadalmi integráció, a szomszédságpolitika és a tengerek lesznek a középpontban.

Tovább

Nagyon féltjük a bevándorlástól az EU-t

2016. december 23., 13:32 Módosítva: 2016-12-23 22:19:45
13
Már a berlini támadás előtt is a bevándorlás és a terrorizmus volt, ami az uniós állampolgárok szerint a két fő kihívás az EU előtt.

Továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legjelentősebb kihívást jelenti az Európai Uniónak, derült ki a legutóbbi európai uniós Eurobarometer közvélemény-kutatásból. Előbbit 45, utóbbit 32 százalék mondta be, amikor az EU előtt álló két fő problémára kérdeztek rá. Bár mindkét arány alacsonyabb, mint az előző, fél évvel korábbi felmérésben, az adatokat még a berlini terrortámadás előtt vették fel.

Tovább