Európai Bizottság: Éberség, felkészültség, koordináció

2020.07.15. 13:57

A koronavírus-járvány jövőbeni kitöréseire való felkészülés jegyében az Európai Bizottság feladatokat határozott meg a nemzeti hatóságok, az uniós ügynökségek és a saját maga számára. Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök erről a következőket mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján:

A vírussal kapcsolatos ismereteink bővültek, de továbbra is ébernek kell maradnunk, és a megelőzésre kell koncentrálnunk. A ma bemutatott intézkedések célja a Covid-19 további lehetséges kitöréseinek megfékezése.

Szkínász szerint az elmúlt hónapok tanulságaira alapozva előre kell tervezni ahhoz, hogy fenntartható legyen az egységes piac és az azzal összefüggő alapvető szabadságok, és könnyebbé váljon a a gazdasági és társadalmi helyreállítás folyamata szerte az EU-ban.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos azt mondta:

A Covid-19-világjárvány csúcspontját már magunk mögött hagytuk, de a vírus továbbra is terjed. Az általános járványkitörések megelőzéséhez elengedhetetlen az éberség, a felkészültség és a koordináció.

A Bizottság a következő feladatokat szabta meg:

  • Növelni kell a tesztelési lefedettséget, javítani a kontaktkövetést, valamint a népegészségügyi szervek által a gócpontok feltérképezéséhez végzett felügyeletet ki kell terjeszteni.
  • Az egyéni védőeszközökkel, gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel a zökkenőmentes ellátást biztosítani kell olyan mechanizmusok révén, mint a sürgősségi közös közbeszerzések és az uniós stratégiai készletek.
  • A népegészségügyi gyorsreagálási kapacitásokhoz a gyors hozzáférést fenn kell tartani anélkül, hogy elhanyagolnánk az egészségügyi ellátás egyéb területeit. Ide tartozik többek között az egészségügyi személyzet és a betegek tagállamok közötti szállításának pénzügyi támogatása, valamint a sürgősségi orvosi csoportok és felszerelések eljuttatása a kérelmező országokba és ennek koordinálása az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.
  • Kutatáson és bizonyítékokon alapuló célzott és helyi nem gyógyszeres intézkedéseket kell végrehajtani, valamint időben információkat kell cserélni az újból bevezetett intézkedések hatékonyságáról.
  • A veszélyeztetett csoportokat, például az időseket, a krónikus betegségben szenvedőket és a társadalom perifériáján élőket támogatni kell a teszteléssel, az ellátással és a kezeléssel összefüggő bevált gyakorlatok megosztása révén, ideértve a mentális egészséghez fűződő és a pszichoszociális támogatást is.
  • A szezonális influenza okozta teher csökkentése is szükséges a már egyébként is a teljesítőképességük határán működő egészségügyi rendszerekre nehezedő további nyomás elkerüléséhez az átoltottság növelésével és egyéb módon, például az influenza elleni vakcinák további nemzeti beszerzései révén.

Ezt a listát a Bizottság folyamatosan felülvizsgálja és módosítja, ha szükséges.  • Tippek
  • Árfolyam