Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést

8 órája Módosítva: 2019.05.23 19:19
161
Magyar kutatók mutatták meg, hogy hogyan dolgoznak az elektromos autók szabványain és a kocsik légszennyezésén az Európai Bizottság saját laboratóriumában.

Olyan gyorsan fejlődnek mostanában a járművek, hogy jó előre kell gondolkodni rajta, milyen bonyodalmakat okozhatnak a jövőbeli fejlesztések. A közlekedés látványosan át fog alakulni a következő 5-10 évben, és az Európai Bizottság saját laboratóriumában magyar kutatók is foglalkoznak azzal, hogy erre felkészítsék az Európai Uniót.

Pekár Ferenc és Kriston Ákos megmutatták, hogyan tesztelik az elektromos autók sugárzását, hogy a kocsi ne zavarjon más eszközöket, és együtt tudjon működni az elektromos hálózattal. A hagyományos meghajtású autókon pedig azt vizsgálják, hogy hogyan lehet az egészséges határérték alatt tartani a káros kipufogógázaikat.

Ezeknek a kutatásoknak az eredményeit használja föl az Európai Bizottság, amikor javaslatot tesz rá, hogy milyen szabványok szerint kell gyártani az autókat, és mennyi környezetszennyező anyagot bocsáthatnak ki az utakon.

Ez a videó a Citizens for Europe és az EUrologus együttműködésének keretében készült.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán  !

A magyarok többsége az integráció erősítését ellenző pártokra szavaz, de bízik az EU-ban

tegnap, 14:05 Módosítva: 2019.05.22 15:55
13
Csökken az olló a két legnagyobb párt között, szoros választási eredményre és azt követően bonyolult tárgyalásokra lehet számítani. Mivel a britek is választani fognak – ha csak átmenetileg is –, az eddig vártnál több EU-szkeptikus politikus lesz az EP-ben. Egy kutatócsoport nemrég rendkívüli alapossággal elemezte azt, hogy az Európai Unióban kik és miért szavaznak az integráció elmélyítése ellen. Európai szinten kiderült az is, hogy a populisták népszerűsége nem függ a migrációs helyzettől.

A Politico legújabb mandátumbecslése alapján – amely már azzal kalkulál, hogy a britek is választani fognak – változatlanul az Európai Néppárt számíthat a legtöbb mandátumra, előnyük azonban csökken. Április elején még 45 mandátummal vezettek a Szociáldemokraták előtt, mostanra ez 17-re apadt, 168 képviselői szék juthat a Néppártnak és 151 baloldali riválisuknak. Ugyanakkor, ez a becslés úgy számol, hogy a Fidesz 14 képviselője a Néppárt frakciójának lesz a tagja, ha ezt mégsem így számoljuk, akkor már csak hárommal vezet a jobbközép párt.

Viszont semmiféle olyan kombináció nem létezik, amelyben a populista, euroszkeptikus pártoknak esélyük lehetne a döntések befolyásolására. Az is nagyon valószínűnek látszik, hogy a Néppártnak és a Szociáldemokratáknak szükségük van egymás támogatására. A legkényelmesebb számukra az lenne, ha a Liberálisokkal és a Zöldekkel összeállva a 751 képviselői helyből 420-at megszerezve tudnák irányítani az Európai Parlamentet a legfontosabb kérdésekben.

Közen a Liberties nevű civil szervezet aszerint készített egy magyar nyelven is elérhető kalkulációt, hogy milyen arányban lehetnek az új EP-ben olyan képviselők, akik az uniós értékekkel szembemenő politikát vallanak. Ez annyiban másabb a hagyományos felosztásnál, hogy itt az EU-ellenes pártok közé tartozik például a román, vagy a szlovák kormánypárt és mások is, akikkel szemben határozott kritikákat fogalmazott már meg az EU, a politikusaik azonban valamelyik pro-európai platformhoz tartoznak.

Ez a becslés is beleszámította azt, hogy a britek is szavazni fognak, és az eredmények azt mutatják, hogy Nagy-Britannia jelenléte az uniós értékekkel szembemenők táborát növeli. Egy ilyen számítás alapján utóbbiaknak potenciálisan 311 képviselőjük lehetne az EP-ben, ami 65-tel kevesebb, mint amennyi a többséghez kell. Ez a számítás azonban nem veszi figyelembe azt, hogy olyan politikai erőknek kellene közös nevezőre jutniuk, amelyek közül többen ezt eddig kizárták. Hiszen az EU-kritikus pártok rendkívül megosztottak, nemcsak a hagyományos irányzattal, hanem egymással is bőven van gondjuk.

 

Tovább

Ne terheljük vitákkal a kampányt, mondta az államtikár

tegnap, 04:51 Módosítva: 2019.05.22 13:48
187
A magyar EU-ügyi államtitkár elsősorban a bevándorlással foglalkozott az uniós tanácsülés után, bár az nem volt napirenden. Takács Szabolcs szerint felesleges újabb jogállamisági mechanizmust megalkotni, mert az csak arra lenne jó, hogy Magyarországot megbüntessék, holott mi vagyunk a legjogkövetőbb tagállamok egyike.

Alig 28 perc alatt 29 alkalommal mondta ki Magyarország EU-ügyi államtitkára a bűvös kifejezések egyikét: bevándorlás vagy migráns. Takács Szabolcs az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsán vett részt Brüsszelben, azt követően tartott sajtótájékoztatót, ami az imént említett mérleget hozta. Különösen szép teljesítmény ez, ha tudjuk, hogy a tanácsülés napirendjén nem szerepelt a migráció, de a meghozott döntések között sem volt olyan, ami ezzel függene össze.

Takács Szabolcs a tárgyalást néhány jól ismert panellel foglalta össze: az Európai Bizottságot az a Frans Timmermans képviselte, aki a bevándorláspárti erők csúcsjelöltje, a Bizottság különben is kudarcot vallott, mert a briteket nem tudták bent, a migránsokat pedig nem akarták kint tartani.

Tovább

Uniós forrásokat veszíthet Magyarország

tegnap, 00:26 Módosítva: 2019.05.22 10:47
331
Alkudozik a kormány Brüsszellel annak érdekében, hogy az uniós források elköltése körüli visszásságok miatt minél kevesebb EU-s pénz vesszen oda. Sajtóhírek szerint magyar küldöttség utazott a belga fővárosba azért, hogy a korábban már feltárt hiányosságokat, pénzügyi visszaéléseket minél kisebb büntetéssel ússza meg Magyarország. Akár 1000 milliárd forint is lehet a tét.

Magyar kormányzati delegáció érkezett Brüsszelbe, hogy tárgyaljon az Európai Bizottsággal a Magyarországot érintő támogatásmegvonások mértékéről – értesült a 24.hu. A cikk szerint azért volt erre szükség, mert a magyar közbeszerzési rendszerrel kapcsolatos visszatérő kifogások miatt a brüsszeli testület “halmazati büntetésként” jelentős mértékű forrásmegvonásra készül. Az Európai Bizottság régóta kifogásolja az uniós pénzek felhasználásának intézményesített kereteit, ezzel kapcsolatban folyamatos vitában (más szóval: tárgyalásban) állnak a magyar kormánnyal.

Tovább

EU-pénzek: mi jól jártunk, Dél-Európa lemaradt

május 20., 16:52 Módosítva: 2019.05.21 09:08
218
Az uniós csatlakozás óta 57 százalékkal nőtt a magyar GDP, ez azonban a visegrádi és a balti országok közül a legkisebb adat, a litvánok például 70 százalékkal nagyobb növekedést értek el. Az elmúlt öt évben az összes magyar beruházás közel fele uniós pénzből valósul meg. Közben azonban Dél-Európa bizonyos régiói úgy leszakadtak, hogy a következő költségvetési ciklusban emiatt jóval kevesebb pénzre számíthatunk.

Az Európai Unió 2004-es bővítésének 15. évfordulójára az Európai Bizottság közzétette, hogy az egyes tagállamokban milyen gazdasági eredményeket hoztak az uniós források. 15 évvel ezelőtt a visegrádi és a balti országok mellett Szlovénia, Málta és Ciprus vált az EU tagjává.

A brüsszeli gyorsjelentés szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP 2003 és 2017 között 57 százalékkal nőtt, ez 7 százalékkal van az uniós növekedés átlaga felett.

Meg kell jegyezni, hogy a balti és a visegrádi országok közül ezzel Magyarország az utolsó helyen áll, Lengyelországban például 100 százalékos, Litvániában pedig a magyar adatnál 70 százalékponttal magasabb, 127 százalékos volt a növekedés.

Tovább

Az EU elítéli a homofóbiát

május 17., 18:52 Módosítva: 2019.05.18 07:05
819
Az Európai Bizottság a tagállamok segítségét kéri a homofóbia elleni küzdelemben. Az EU-s tagállamok pedig közös nyilatkozatban ítélték el az LMBTI-személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetést.

Az Európai Bizottság nem akarta kommentálni Kövér László a melegek egyenlőségére és az örökbefogadásra vonatkozó kijelentéseit, ugyanakkor az illetékes szóvivő figyelmünkbe ajánlotta a témával kapcsolatos hivatalos álláspontot. Eszerint az Európai Bizottság határozottan elítéli a szexuális irányultságon alapuló, mindennemű hátrányos megkülönböztetést, erőszakot, zaklatást gyűlöletbeszédet, ugyanis a társadalom minden tagja egyenlő. Vera Jourova, jogérvényesülésért felelős biztos azt mondta, hogy gyakorta érzékelhető az LMBTI-személyek diszkriminációja a munkavállalás, a szociális biztonság, az egészségügy vagy az oktatás terén. Jourova azt is elmondta, hogy a nemi identitás nyilvános kifejezése, például a kézen fogva sétálás az utcán, rendszeresen vált ki elfogult és gyűlölködő megjegyzéseket, de ezekkel a közösségi médiában is lépten-nyomon találkozhatunk. Bár az EU is hozott ezzel kapcsolatos intézkedéseket, de azt kérte a tagállamoktól, hogy valamennyien legyenek aktívak és saját kezdeményezésekkel is küzdjenek a homofóbiával szemben.

Tovább

Az EU széthullása, háború, megbénuló uniós igazgatás

május 16., 13:57 Módosítva: 2019.05.16 17:28
275
Széthullás, háború – egy felmérés szerint ilyen képek élnek azon országok polgáraiban, akik a következő Európai Parlament képviselőinek 80 százalékát küldik. Az emberek Franciaországban, Szlovákiában és Lengyelországban a legborúlátóbbak. Előkerült Orbán Viktor is.

Az EU polgárainak több mint fele tartja reális lehetőségnek, hogy az Unió a következő 10-20 évben felbomlik, de 30 százalékuk azt is el tudja képzelni, hogy háború tör ki a tagállamok között – ez derült ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) felméréséből, amelyet a Guardian ismertetett.

Az adatok 14 országból származnak, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, Görögországban, Csehországban és Lengyelországban az emberek nagyobb része szerint fog megszűnni az EU a következő évtizedekben. Csak a svédek, a dánok és a spanyolok esetében került kisebbségbe ez a vélemény. A legtöbben, 66 százalék arányban Szlovákiában tartják nagyon, vagy meglehetősen valószínűnek az EU széthullását. Ugyancsak magas ez a szám Franciaországban, itt az emberek 58 százaléka vélekedik hasonlóan.

Tovább

Kvótaper: a kormány szerint az EU bírósága sem szólhat bele, hogyan védjék a közrendet

május 15., 16:39 Módosítva: 2019.05.16 05:25
184
Azért nem vett át Magyarország menedékkérőket Olaszországtól és Görögországtól, mert biztonsági kockázatot jelentettek volna, uniós intézmények pedig nem kifogásolhatják, hogy hogyan tartja fönn a közrendet egy ország – érvelt a magyar kormány a „kvótaper” szerdai tárgyalásán.

Megtagadhatja-e egy uniós ország menedékkérők átvételét Olaszországtól és Görögországtól a közrend és a belső biztonság fenntartására hivatkozva? Főleg ezt a kérdést járták körül a „kvótaper” tárgyalásán az Európai Unió bírái a magyar, a lengyel, a cseh kormány és az Európai Bizottság ügyvédeivel szerda délelőtt. 

Egy 2015-ös uniós határozat kötelezte Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot arra, hogy vállalják át menedékkérelmek elbírálását a két dél-európai államtól. Abban az időszakban történt ez, amikor a legnagyobb volt a Földközi-tenger felől érkező bevándorlási nyomás, és szerette volna a görögökre és olaszokra nehezedő terheket csökkenteni az Európai Unió.

Tovább

Olcsóbb lesz a belga sör a belgáknak

május 15., 14:04 Módosítva: 2019.05.15 15:37
9
Brüsszel elintézte: csökken a sör ára Belgiumban és ezzel együtt kevesebb pénzt kell befizetni a tagállamoknak a közös kasszába. Az ügy hátterében egy trösztellenes intézkedés van, az Európai Bizottság több mint 200 millió eurót fizettet meg a világ legnagyobb sörgyárával, amely a belgák hátrányára manipulált a sörárakkal.

Az AB InBev.-vel szemben közel három éve folytat vizsgálatot az Európai Bizottság, mégpedig azért, mert a belgák kedvenc sörét, a Jupilert különböző trükkökkel drágábban adták el a belga piacon. A Jupiler a belga sörfogyasztás 40 százalékát fedi le, a gyártó cég nemcsak Belgiumban, hanem Hollandiában és Franciaországban is értékesíti.

Azonban ez a sör kevesebb pénzbe kerül Hollandiában, amiből logikusan következne, hogy a belga kis- és nagykereskedők onnan szerették volna beszerezni a Jupilert. Az uniós testület ugyanakkor megállapította, hogy az AB InBev. különböző módszerekkel elérte, hogy ez lehetetlenné váljon.

Például megváltoztatták a sör csomagolását, lehagyták például a kötelező információk francia nyelvű változatát, így nehezebbé vált a belgiumi értékesítés. Aztán korlátozták a holland nagykereskedők által rendelhető mennyiséget, így nem maradt már értékesíthető termék a belga piacra. A kiskereskedőknek pedig azt mondták, hogy más termékeikből csak akkor vásárolhatnak, ha az olcsóbb holland Jupilerből kevesebbet szállítanak Belgiumba. Végül azt is kikötötték a hollandiai ügyfeleiknek, hogy a meghirdetett promóciókat nem ajánlhatják a belga vásárlóknak.

Tovább

Szerdától csökkennek a nemzetközi perc- és SMS-díjak az EU-ban

május 13., 15:14 Módosítva: 2019.05.13 20:08
316
A tagállamok közti telefonhívások percdíja legfeljebb 19 eurócent, az SMS-eké legfeljebb 6 eurócent lehet.

Szerdától érvénybe lép a megállapodás, miszerint az Európai Unió tagállamai között indított hívások percenként legfeljebb körülbelül 62 forintba, az SMS-ek pedig maximum 19 forintba kerülhetnek.

Az új Eurobarometer-felmérés szerint az elmúlt hónapban az európaiak 42 százaléka lépett kapcsolatba valakivel egy másik uniós országban. Ennek ellenére a résztvevők 26 százaléka indított csak telefonhívást vagy küldött SMS-t unión belül.

Tovább

Európánkért díjjal tüntették ki az EUrologus újságíróit

május 10., 17:05 Módosítva: 2019.05.10 21:24
753
Egy maroknyi csapat tudott megmaradni független és Európáért szinte Don Quijote-i harcot vívó újságírónak, a társadalom élő lelkiismeretének – írta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének alelnöke az EUrologus munkájáról.

„Európánkért” díjjal tüntették ki az EUrologus újságíróit, Kugyela Tamást és Márton Balázst pénteken.

A díjat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) hozta létre, azoknak az újságíróknak az elismerésére, akik nagyon sokat tesznek az Európai Unió, az európai eszmék, értékek, folyamatok megismertetéséért és ez által hozzájárulnak a népek közeledéséhez, együttműködéséhez.

Tovább

Apad a Fidesz határon túli bázisa

május 10., 09:27 Módosítva: 2019.05.11 00:00
1287
A mostaninál biztosan kevesebb erdélyi vagy felvidéki magyar politikus jut be a következő Európai Parlamentbe. Ez érvágás a romániai és szlovákiai magyarságnak, és a Fidesznek is, mert a magyar kormánypárt ezekkel a mandátumokkal is zsarolja az Európai Néppártot.

Nem teljesen normális, hogy egy európai pártszövetségi rendszerben azt kell mérlegelni, hogy ki mivel tudja zsarolni a másikat. Márpedig a Fidesz és az Európai Néppárt “se veled, se nélküled” típusú románcában éppen ilyesmi a helyzet.

A magyar kormánypárt sosem titkolta, hogy a Néppárt többségéhez a következő Európai Parlamentben szükség lesz az általuk biztosított 13-15 mandátumra. Hosszú hónapok adok-kapokja után a Néppárt, illetve annak csúcsjelöltje, Manfred Weber mostanra jutott el odáig, hogy “bármi áron” erre nincs szükség. Ugyanakkor a Fidesznek van még egy ütőkártyája: az a 13-15 mandátum ennél lényegesen több is lehet, hiszen vannak szövetségesei, amelyek velük együtt hagyják majd ott a Néppártot.

Ezek főként a határon túli magyar pártok, illetve a Fidesz által is erősen támogatott szlovén ellenzék. Így összességében akár több mint 20 képviselő is állhat Orbán mögött - szólt a vélekedés. Megnéztük, hogy állnak most ezek pártok.

Tovább

Ausztria tovább ellenőriz a magyar határon

május 9., 19:38 Módosítva: 2019.05.10 11:11
332

Újabb fél évvel, november 12-ig hosszabbította meg Ausztria a magyar és a szlovén határ ellenőrzését, amely (hivatalosan) csak ideiglenes, hiszen mindegyik ország a schengeni övezet tagja. Norvégia, Svédország, Dánia, Németország és Franciaország szintén fenntartotta a hasonló intézkedéseit.

Tovább

Orbán vs. Weber – egy titkos favorit a háttérben?

május 9., 11:14 Módosítva: 2019.05.09 19:01
381

„Michel Barnier brexitfőtárgyaló lehet a titkos favorit az Európai Bizottság elnöki posztjára” – dobta be szerda reggel a kormánybarát Magyar Hírlap, miután Orbán Viktor miniszterelnök némi meglepetésre hétfőn megvonta a támogatását a mostani néppárti csúcsjelölttől, Manfred Webertől.

Azért számít meglepőnek, hogy Orbán hétfőn nyíltan alkalmatlannak nevezte Manfred Webert, mert korábban még dicsérte és támogatásáról biztosította. Majd most, több héttel azután szakított Weberrel, hogy a bajor politikus kijelentette, nem a Fidesz és Orbán Viktor (vagy ahogy azt a miniszterelnök tévesen idézte, a „magyarok”) szavazataival akarja vezetni az uniós kvázikormányt.

Tovább

Orbán: Tisztelünk téged, te, nagyszerű, magyarokat sértegető, alkalmatlan ember!

május 8., 07:26 Módosítva: 2019.05.09 17:35
972
Hatalmas léptekkel távolodik az európai középtől Orbán Viktor és a Fidesz, a Néppártban alig van már támogatottsága, de úgy tűnik, erre nincs is szüksége. Ugyanakkor a szélsőjobb tárt karokkal várja, ami azonban nem kecsegtet túl sok sikerrel és befolyással az európai színtéren.
  • Orbán és a Fidesz nevében 2018. október 18-án Rogán Antal közölte, hogy a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségére.
  • Orbán Viktor 2019. március elején azt mondta egy német lapnak, hogy ő világossá tette: végig támogatni fogják Manfred Webert. 
  • Orbán Viktor 2019. május 6-án hétfőn kijelentette, alkalmatlannak tartja Manfred Webert, éppen ezért ő és pártja nem támogatja a Néppárt csúcsjelöltjét.

De mi történt ez alatt a fél év alatt?

A Fidesz és az Európai Néppárt távolodása egymástól többéves folyamat. 2015 decemberében az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amelyben felszólítják az Európai Bizottságot, hogy kezdjék meg a magyarországi jogállamiság mélyreható vizsgálatát, de ekkor a parlamenti matematika alapján az Európai Néppárt többsége még kiállt a Fidesz mellett. Két év múlva azonban elkezdtek fogyatkozni a néppárti támogatók, mindez a Sargentini-jelentéssel összefüggésben követhető végig.

A Néppárt jóváhagyása nélkül maga a vizsgálat sem indult volna meg: a szükséges többség úgy jött össze, hogy a néppárti képviselők jó része tartózkodott vagy támogatta az eljárás megindítását. Ekkor fordult elő először, hogy a Néppárt többsége nem úgy szavazott, hogy az a Fidesz érdekeit szolgálja. 2018. szeptember 12-én, a Sargentini-jelentés 2/3-os megszavazásánál pedig már egyértelmű volt, hogy a Néppárt valamit másképpen akar Magyarországon, az események pedig néhány hónap alatt úgy felgyorsultak, hogy a Fidesz–Néppárt-szövetség gyakorlatilag felbomlott, jelenleg úgy beszélnek egymásról, mint ellenfélről.

Tovább

Juncker: Örülök, hogy Orbán szerint jó a személyes kapcsolatunk, én is így érzem

május 7., 15:57 Módosítva: 2019.05.08 06:40
161
Az elmúlt öt évét értékelte az Európai Bizottság elnöke kedden. Büszke rá, hogy Görögországot bent tudta tartani az eurózónában, és sajnálja, hogy nem reagált azonnal a Luxleaks botrányra, és hogy hallgatott a brit kormányra, amikor arra kérték: ne avatkozzon be a brexit-népszavazási kampányba.

Az egység és a remény üzenetét kell sugároznunk, meggyőzni az embereket, hogy a mi közös európai projektünkről szavaznak május 26-án, mondta az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egy keddi sajtótájékoztatóján. Annak apropóján állt a kamerák elé, hogy csütörtökön az Európai Unió jövőjéről fognak tárgyalni az EU-s országok vezetői egy csúcstalálkozón a romániai Nagyszebenben.

„Mindenkinek azon kell elgondolkodnia, hogy milyen lenne az Európai Unió a választás utáni napon, hogyha például mindenki a szélsőségesekre szavazna – buzdított szavazásra az elnök. – Mindenkinek azt kell mondogatnia magának: 

Ma én vagyok Európa."

Az Európai Uniót ért kritikákról megjegyezte: nem tartja fairnek, hogy teljes egészében az EU-nak róják föl, hogy sok választópolgár csalódott az európai projektben. „A nemzeti politika is kiábrándítja az embereket. Ha az EU-t tesszük meg mindenért bűnbaknak, akkor a nemzeti valóságokat vetítjük az európai valóságra.”

Tovább

Nincs sok alapja, amiért Szijjártó az EU cselén kiakadt

május 7., 11:50 Módosítva: 2019.05.08 00:10
148

Politikailag és eljárásilag is elfogadhatatlan – jelentette ki Szijjártó Péter, miután Magyarország vétója ellenére közös uniós álláspontot emlegettek az ENSZ-ben Izraelről. Az EUobserver uniós hírportál szerint közvetlenül a hétfői ülés előtt a kormány az utolsó pillanatokban elutasította az EU tervezett - Izraelt elítélő - nyilatkozatát, de a finn nagykövet mégis felolvasta.

Hiába kezdett azzal, hogy huszonhét uniós tagállam nevében beszél – Magyarországot kihagyva –, utána olyanokat mondott, hogy „az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki a kétállami megoldást veszélyeztető jelenlegi trendek miatt”, illetve az EU álláspontját ismertette az izraeli telepek és a palesztin tüntetők halála ügyében.

Tovább

Fiatal tüntetők lopták el a show-t az EU-s intézmények nyílt napján

május 4., 21:32 Módosítva: 2019.05.05 13:37
737
Lefeküdtek a földre és énekelni kezdtek arról, hogy mind meghalunk, ha a politikusok nem változtatnak a helyzeten.

Az európai uniós intézmények nyílt napján a szervezők törekedtek arra, hogy tollak és matricák osztogatása mellett minél szélesebb körben megismertessék a látogatókkal, mivel foglalkoznak. Az Európai Bizottság sajtónak kialakított szárnya szombaton kifejezetten környezetvédelmi PR-termékké és gyerekprogramok helyszínévé vált, így az épületben ez a téma kapta a legnagyobb teret.

Amire senki nem számított, hogy délután körülbelül tizenöt fiatal fogja énekelni az Örömóda, az Európai Unió himnuszának radikális feldolgozását. A földre feküdve a tüntetők több programot el is zártak a látogatók elől, majd alig öt percnyi éneklés után a biztonsági őrök elbarikádozták őket a közönség elől. A belga Extinction Rebellion csoport tüntetői ezután még legalább fél óráig folytatták a demonstrációt. Álló hirdetőtáblákkal takarták el őket, ezután csak hallani lehetett kulcsmondataikat, az eseményeket Instagram-oldalunkon közvetítettük.

Tovább

Brüsszelt érdekli a fideszes médiabirodalom

május 3., 16:08 Módosítva: 2019.05.09 08:47
1574
Hivatalos vizsgálatot is indíthat az Európai Bizottság, ha versenyjogi szempontból kifogásolható a magyar kormánypárti sajtó működtetése. Brüsszelben arra kíváncsiak, van-e tiltott állami támogatási vonzata a médiumok összevonásának és működtetésének.

Múlt héten a Bruxinfónak, tegnap pedig a Politiconak is megerősítette az Európai Bizottság, hogy egy panasz alapján vizsgálódik a Magyarországon létrehozott kormányközeli médiakonglomerátum ügyében. A Bruxinfó című magyar nyelvű lapnak Margrete Vestager versenypolitikai biztos kijelentette: arra kíváncsiak, van-e állami támogatási vonzata a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) tömörített több száz lap működtetésének. Ugyanakkor a biztos azt is hozzátette, hogy korai még bármilyen részletről beszámolni.

Tovább

Szijjártó ezért szokott vétózni

május 2., 17:07 Módosítva: 2019.05.02 23:38
367
Szijjártó Péter szerint az EU olyan nyilatkozatot akart elfogadtatni a magyar kormánnyal, amely nem segíti a közel-keleti megbékélést, ezért vétózott Magyarország, újabb diplomáciai feszültségeket okozva. A külügyminiszter beszélt arról is, hogy "barátaink és szövetségeseink" állnak annak az útjában, hogy az orosz gáztól függetlenedni tudjunk.

“Izrael vonatkozásában következetesen kiállunk amellett, hogy Izraellel szemben egy fair, tisztességes és kiegyensúlyozott nemzetközi álláspontra van szükség” – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben, hozzátéve, hogy az ezzel ellentétes nyilatkozatok nem segítenek megoldani a közel-keleti válságot.

Mindezt azzal kapcsolatban mondta külgazdasági és külügyminiszter, hogy tegnap – az Euobserver nyomán mi is megírtuk – bejárta a hír a sajtót, miszerint Magyarország az utolsó pillanatban megvétózott egy olyan, Izraelt elítélő EU-s dokumentumot, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szeretett volna az Unió közös álláspontként előadni.

Ehelyett a finn uniós nagykövet 27 EU-tagállam nyilatkozataként olvasta fel a dokumentumot – nem említve az aláírók között Magyarországot. Szijjártó Péter szerint

eddig sem, és ezután sem járul hozzá Magyarország olyan nyilatkozatokhoz, amelyek inkább mélyítik, semmint megoldják a problémát.

Szijjártó Péter szerint olyan nincs, hogy az EU27-eknek van egy álláspontja, mert vagy van a 28 tagállamnak egységes véleménye, vagy pedig nincs. A miniszter elmondta azt is, hogy a magyar fél kért változtatásokat a szövegben, ezek egy részének eleget is tettek a tagállamok, másoknak viszont nem ezért is vétózott a magyar kormány.

Tovább

A szavazás miért nem megy az interneten, ha az adóbevallás igen?

május 2., 05:08 Módosítva: 2019.05.02 17:18
992
A digitális korban a választások kultúrája is átalakulóban van. A politikusok a közösségi médián keresztül kommunikálnak a szavazókkal, Észtországban pedig már online is lehet voksolni, de mi a garancia a választások tisztaságára? Ha minden információ átköltözik a netre, akkor mi lesz azokkal, akik nincsenek online?
Az 1999-es Helsinki EP választás szavazatszámlálói urnát ürítenek.
Az 1999-es Helsinki EP választás szavazatszámlálói urnát ürítenek.
Fotó: MARJA SEPPAENEN-HELIN / LEHTIKUVA / AFP

A közösségi média hatalmas előnye, hogy elősegíti és egyszerűsíti az információáramlást, és a részvételről szól, akárcsak a politika. A képviselők közvetlenül kaphatnak visszajelzést, a választók pedig közvetlenül információt. Az Európai Parlament is már minden közösségi platformon jelen van, és kampányol a májusi választásokon való részvétel fellendítéséért, például a #thistimeimvoting mozgalommal. Amire sokan nem gondolnak, hogy ha a politika és a politikai részvétel is átköltözik a digitális szférába, az növelheti a szegények és a fogyatékkal élők hátrányát az információszerzésben, megnehezítve részvételüket a választásokon.

Tovább

Juncker hagyatéka: Egységben az erő

május 1., 08:53 Módosítva: 2019.05.01 11:45
36
Védelmet nyújtó, versenyképes, méltányos, fenntartható és befolyásos Európát szeretne látni a jövőben a jelenlegi Európai Bizottság és ennek elfogadását javasolják a tagállamok jövő heti, nagyszebeni találkozóján. A brüsszeli testület átfogó összegzést készített saját, elmúlt közel ötéves tevékenységéről is.

Az Európai Bizottság kedden elfogadott egy dokumentumot, amely tulajdonképpen a Juncker-féle testület politikai hagyatékának is tekinthető. Az anyag a jövő heti nagyszebeni állam- és kormányfői találkozóra készült. Május 9-én a tagállami vezetők az Egyesült Királyság nélkül, 27-es körben találkoznak, a soros román elnökség szervezésében. Közel két évvel ezelőtt eldöntötték ennek a találkozónak az időpontját és helyét, valamint a tematikáját is: a brexit utáni Európáról szerettek volna beszélgetni – más kérdés, hogy a brexit még nem történt meg.

A miniszterelnökök elé kerülő anyag címe: “Európa 2019 májusában – Felkészülés az egyre bizonytalanabb világban működő Unió egységesebbé, erősebbé és demokratikusabbá tételére”. Sőt, olyat is írnak, hogy “Egységben az erő!”, és ennek jegyében a leköszönő Bizottság ajánlásokat fogalmaz meg a következő brüsszeli testületnek. Jean-Claude Juncker ez mondta összefoglalójukról: “Nekünk, európaiaknak napról napra egyre több kihívással kell szembenéznünk. Ahhoz, hogy Európa virágozhassék, a tagállamok együttműködésére van szükség. Szilárd meggyőződésem, hogy csakis az egységben találhatjuk meg azt az erőt, amely európai életmódunk megőrzéséhez, bolygónk megvédéséhez és globális befolyásunk megtartásához szükséges.”

Tovább

Juncker: Orbán nem diktátor

április 29., 07:36 Módosítva: 2019.04.29 17:33
854
Nem tartja Orbán Viktort diktátornak és nem hisz az Európai Egyesült Államokban - nyilatkozta egy lengyel lapnak Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor azt sem mondta, hogy a magyar miniszterelnök demokrata lenne, mert egy demokrata azoknak is azonos jogokat biztosít, akik nem szavaztak rá.

A visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút a napokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Magyarországról a HVG volt ott a beszélgetésen, mi most a lengyel Rzeczpospolitának adott interjúból idézzük a legérdekesebb és Magyarországgal is kapcsolatos részeket.

Két éve a rigai digitális csúcstalálkozón úgy várta Jean-Claude Juncker a magyar miniszterelnököt, hogy "A diktátor érkezik”, majd lekevert neki egy nyaklevest.

Juncker szerint szerencsétlen eset volt, hogy ez behallatszott a mikrofonokba, mert ezt követően mindenféle találgatások láttak napvilágot. Juncker elmondta, hogy csak egymás között és viccből diktátorozza Orbánt, és egyáltalán nem gondolja, hogy akár a magyar, akár bármelyik közép-európai miniszterelnök diktátor lenne. Sőt, Orbánról így beszélt Juncker: “A legnagyobb tisztelet illeti Orbán Viktort. A 90-es évek második felétől ismerem, amikor először miniszterelnök lett. Korábban is csodáltam őt a bátorságról, amit megmutatott akkor, amikor a szovjet hadsereg még mindig Magyarországon állomásozott. Számomra ő mindig is hős volt. Nekem személyesen jó a kapcsolatom vele, és biztos vagyok benne, hogy ő ugyanezt mondaná rólam.”

Tovább

Orosz álhírgyárak próbáltak belezavarni az ukrán választásba

április 26., 21:16 Módosítva: 2019.04.27 09:17
22
Aktív dezinformációs kampányt folytattak az oroszok az ukrán elnökválasztás kapcsán - hívta fel a figyelmet az EU illetékes szerve. A Kreml-párti médiumok többek között arról próbálták meggyőzni az ukránokat, hogy legjobb lenne, ha egy külföldi elnököt választanának.

Az Európai Bizottság Külügyi Szolgálatán belül működik egy “Stratcom” nevű munkacsoport, amelynek tevékenysége jelentős részben arra terjed ki, hogy az orosz álhíreket beazonosítsa, értékelje azokat és megpróbálja kideríteni, milyen úton terjedtek el a sajtóban, illetve főként a közösségi médiában.

Tovább

Európai Bizottság: Romlik a magyar igazságszolgáltatás megítélése

április 26., 15:12 Módosítva: 2019.05.09 14:30
395
Közzétette az Európai Bizottság 2019-es, úgynevezett igazságügyi eredménytábláját, amely a bírósági rendszerek függetlenségéról, minőségéről és hatékonyságáról ad átfogó képet. Magyarország esetében a tavalyi évhez képest romlottak az adatok. A magyar igazságszolgáltatás függetlensége a cégvezetők értékelése szerint az EU-ban hátulról a második helyen van, de a lakossági megítélés is romlott ebben a kérdésben.

A függetlenséget természetesen nem lehet számszerűsíteni, ezért az érintettek megkérdezése alapján, közvélemény-kutatás formájában összesítették a polgárok és az üzleti szféra benyomásait az új igazságügyi eredménytáblában. Ezek alapján világosan látszik, hogy Észak- és Nyugat-Európában sokkal függetlenebbnek ítélik a bíróságokat, mint a később csatlakozott tagállamokban.

A válaszadók leginkább a politika, a gazdasági érdekcsoportok és a kormányzat nyomásgyakorlására panaszkodnak. Míg a magyar emberek 48 százaléka nevezte jónak, vagy nagyon jónak a helyzetet, addig a cégvezetőknek csak a 18 százaléka volt ezen a véleményen. A 28 tagállam közül a lakossági megítélés a 18., a vállalati szféra véleménye pedig a 27. helyre rangsorolta az országot.

Tovább

A szavazási részvételt próbálja felpörgetni az EP

április 25., 22:47 Módosítva: 2019.04.26 06:56
23
Egy kisgyermek megszületéséről és egy új élettel együtt járó felelősségről szól az Európai Parlament kisfilmje, amellyel a szavazási részvételt szeretnék növelni. Eddig ugyanis az európai polgárok csak 35 százaléka mondta biztosra részvételét, ugyanakkor egy felmérés szerint az EU támogatottsága történelmi magasságokban van, dacára a populisták előretörésének.

Egy hónappal az EP-választások előtt az Európai Parlament bemutatta azt a kisfilmjét, amellyel választási részvételre buzdítja a polgárokat. A valamivel több mint 3 perces rövidfilm címe „Dönts a jövődről!".

Egy újszülött világra jövetelét kíséri végig a kamera, bemutatva az érzelmek széles skáláját az félelemtől a bizakodáson át a boldogságig. A kisfilm narrátora egy 11 éves dán kislány, aki többek között ezt mondja: „Mindannyian hatással vagyunk a világra, de együtt valódi változást érhetünk el. Döntsd el, milyen Európában nőjek fel!"

A jelenkor kihívásaival kapcsolatban a nézők felelősségérzetére kíván hatni a film és fel is sorolják, hogy melyek azok a területek, amelyeken együttes fellépésre van szükség:

az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a határok biztonságossá tétele, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a béke, az egyenlőség, a jogok és a demokrácia előmozdítása.

Tovább

Hová tűnt Bannon EU-ellenes mozgalma?

április 19., 07:15 Módosítva: 2019.04.19 17:21
0

Amikor az európai szélsőjobboldali pártok múlt héten Milánóban találkoztak, nem csak a beígért húsz pártból hiányzott 16. Donald Trump első stratégiai főtanácsadójának, az USA elnökének megválasztásában kulcsszerepet játszó Breitbart blog társalapítójának, Steve Bannonnak a nevét hiába keresni a résztvevők között. Pedig az amerikai bukása után pont azért költözött Európába, hogy a közelgő európai parlamenti választásokra segítsen összefogni a populista, elitellenes és nacionalista erőket.

Tovább

Weber vs. Timmermans: ki a közösségi média csúcsjelöltje?

április 17., 12:51 Módosítva: 2019.05.07 08:32
59
Manfred Weber Facebook-oldala majd felrobbant, amikor kiposztolta a Fidesz felfüggesztését. Timmermans követőit pedig tulipános fotói mozgatták meg a legjobban. Összevetettük a két csúcsjelölt közösségi média profiljait, hogyan teljesítenek, ha lájkokról, követőkről és üzenetekről van szó.

Két nagy pártcsalád küzd egymással a májusi választáson az európai parlamenti helyek többségéért. Amelyik több helyet szerez, jó pozícióba kerül ahhoz, hogy követelje: az ő jelöltjét válasszák meg az Európai Bizottság elnökének. Az Európai Néppárt (EPP) jelöltje a német Manfred Weber, aki a néppárt mostani frakcióvezetője. Az Európai Szocialistáké (PES) pedig Frans Timmermans, volt holland külügyminiszer és az Európai Bizottság első alelnöke. Őket hívják a két pártcsalád „csúcsjelöltjeinek”.

A felmérések szerint az Európai Néppárt áll nyerésre: a Néppárthoz tartozó európai pártok, köztük a Fidesz az EU összes tagállamából 180 képviselői mandátumot nyerhetnek. A másik nagy pártot, az Európai Szocialistákat 135 mandátumra mérik, de ha Nagy-Britannia még sokáig EU-tag marad, és választásokat kell tartania, a brit Munkáspárt képviselőivel akár 170 helye is lehet a szociáldemokrata frakciónak az EP-ben. A szociáldemokrata frakcióba tart Magyarországról az MSZP és a DK.

Az EP-választáson nem az európai pártcsaládok csúcsjelöltjeire szavazunk, hanem a magyar pártokra. A mostani állás szerint nálunk a Fideszre leadott szavazatok fogják erősíteni az Európai Néppárt frakcióját, az MSZP–P-re és a DK-ra adott voksok pedig a szociáldemokrata frakciót, illetve a Zöldek frakcióját, ha az MSZP–P listájáról Jávor Benedek is bejut az Európai Parlamentbe. A csúcsjelöltek ennek ellenére a lehetőségeikhez mérten igyekeznek kivenni a részüket a nemzeti pártok kampányából. Járják az Európai Uniót, beszédeket mondanak, nyilatkoznak, interjúkat adnak, és a közösségi médián is posztolnak. Megnéztük, hogy a közösségi médiát Weber vagy Timmermans kezeli-e jobban, az alapján, ahogy március elejétől mostanáig hogyan jelentek meg a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren.

Timmermans régebb óta gyűjti a követőit

Alapvető eltérés kettejük között, hogy a holland szociáldemokrata Frans Timmermans üzenetének része a zöldpolitika, a társadalmi egyenlőség, a migrációs helyzet megoldása és az emberi jogok szem előtt tartása, míg a konzervatív EPP csúcsjelöltjét jobban foglalkoztatja az európai identitás megőrzése, a fiatalok inspirálása, a biztonság megerősítése vagy a digitális innováció fellendítése.

Frans Timmermanst körülbelül háromszor annyian követik összesen a Facebookon, az Instagramon és  a Twitteren, mint Manfred Webert. A holland politikus egyedül az Instagramon teljesít gyengébben, ahol 4 ezer követővel van lemaradva Weberhez képest. Mit sem számít ez a közel 150 ezres facebookos előnyéhez mérten. Kedvelésekben is elöl jár Timmermans, de nem ilyen egetverő különbséggel: általában 100-150-nel produkálnak többet Timmermans Facebook posztjai, mint Weberéi.

Mindegyik közösségi oldalon észrevehető, hogy Weber legalább kétszer annyit posztol, mint Timmermans. Twitteren volt olyan nap, amikor tizenhét üzenetet tett ki, és jelentősen megugrott az utóbbi időben a követőtábora is. A kampányidőszak végéig biztosan nem fogja tudni beérni ellenfelét, hacsak nem vásárol magának követőket. Az adatokkal ellentétben, mégis az EPP-s Webert tartják esélyesebbnek az elnöki pozícióra, amit igazából nem a követők száma fog meghatározni.

Tovább

Húsz év börtön három belga terroristának

április 12., 20:17 Módosítva: 2019.04.12 23:40
35
Összesen húsz év börtönt kapott három terrorista Brüsszelben, terrorszervezetben való részvételért. Nem álltak azonban bíráik elé, egyikük egy szíriai börtönben van, a másik kettő pedig vagy már halott, vagy még mindig terroristaként harcol.

A brüsszeli bíróság tíz év börtönre ítélte Azeddine Kbir Bounekoubot, akinek már van egy 15 éves ítélete. Bounekoub volt a hírhedt Sharia4Belgium nevű szervezet vezetője, akik az iszlám törvénykezést akarták bevezetni. A másik két férfi 5-5 év börtönt kapott. Egyikük, Hamsa Nmili 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, két éve fogták el a kurdok, azóta egy szíriai börtönben van. Tavaly a cellájában adott interjút az egyik belga tévétársaságnak.

Tovább

Május 15-én tartják a következő kvótapert az EU bíróságán

április 12., 17:23 Módosítva: 2019.04.12 20:32
147
Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben folyik eljárás, amiért nem vettek át menedékkérőket a görögöktől és az olaszoktól 2015-2017 között.

Május 15-én tartják a „kvótaper” tárgyalását Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben az Európai Unió Bíróságán, adta hírül az Igazságügyi Minisztérium MTI-nek küldött pénteki közleményében.

A bírósági eljárást az Európai Bizottság indította, azért, mert ez a három tagállam nem vett át menedékkérőket Görögországtól és Olaszországtól 2015 és 2017 között egy rendkívüli menekült-áthelyezési művelet keretében. Magyarországnak két ilyen művelet részeként összesen legfeljebb 1294 menedékkérelem elbírálását kellett volna átvállalnia a két dél-európai országtól.

Tovább