Az Európai Bizottság szerint a vártnál nagyobb lesz a gazdasági visszaesés

GettyImages-1225238072
2020.07.07. 11:31

A vártnál is jobban csökken az EU GDP-je ebben az évben – ez derül ki az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzéséből. A visszaesés az euróövezetben 8,7 százalékkal esik vissza, az EU egészére vonatkoztatva ez az adat 8,3 százalék. Egy egy százalékkal nagyobb érték, mint amit a brüsszeli testület a tavaszi előrejelzésében két hónappal ezelőtt lehetségesnek tartott. A mostani várakozások szerint a közös pénzt használó országok GDP-je jövőre 6,1, az egész unió gazdasága pedig 5,8 százalékkal nő a következő évben.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke szerint

A korlátozó intézkedések gazdasági hatása felülmúlja várakozásainkat. Továbbra is veszélyes vizeken evezünk és számos kockázattal kell szembenéznünk, többek között egy újabb jelentős fertőzési hullám lehetőségével.

A mostani előrejelzés nem tartalmazza azokat a várt hatásokat, amelyek az Next Generation EU nevű, összesen 750 milliárd eurós újjáépítési alaphoz fűz a bizottság, erről ugyanis még nem döntöttek a tagállamok.

Rendkívül fontos, hogy mielőbb megállapodás szülessen a Bizottság által előterjesztett helyreállítási tervről, hogy ebben a kritikus időszakban visszaállítsuk a bizalmat és új finanszírozást csatornázzunk gazdaságainkba

- tette hozzá Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos.

Az előrejelzéseket befolyásolja, hogy 2020 második negyedévében a fennakadások és korlátozások jóval hosszabb időszakra nyúltak, ezért az első negyedévhez képest a gazdasági teljesítmény sokkal erőteljesebb zsugorodására lehet számítani.

A világjárvány és az esetlegesen szükséges jövőbeli korlátozások nagyságrendje és időtartama lényegében továbbra sem ismert

- áll a jelenésben, amely rendkívül magas és túlnyomórészt lefelé mutató kockázatokkal számol. Az előrejelzés a járvány megfékezésére irányuló intézkedések további enyhülését feltételezi, és nem számol a fertőzések második hullámával. Jelentős a kockázata annak, hogy a munkaerőpiac a vártnál több tartós kárt szenved, és a likviditási nehézségek számos vállalkozás számára fizetőképességi problémákhoz vezethetnek.

Magyarországgal kapcsolatban az előrejelzés erre az évre 7 százalékos csökkenéssel számol, ami megegyezik a tavaszi várakozásokkal, vagyis nem romlottak a számok. Ugyanakkor az Európai Bizottság felhívja a figyelmet a magyar gazdaság kitettségére.

Az export várhatóan hirtelen csökkenni fog 2020-ban, mivel a magyar exportőrök a nagyon ciklikus termékekre (például autóiparra), valamint az idegenforgalomra és az utazási szolgáltatásokra szakosodnak, amelyeket továbbra is korlátozni fognak a fizikai távoli intézkedések.

Ezzel együtt az előrejelzés szerint a magyar GDP jövőre 6 százalékkal nő majd, míg az infláció az idei 3,5 százalék helyett 2,8 százalék lesz, ami a Bizottság szerint az élelmiszerárak csökkenésével jár majd együtt.

A fentiekhez képest május 10-én Matolcsy György még azt mondta, hogy Magyarország gazdasága idén is 2-3 százalékkal fog növekedni. Néhány nappal később az Európai Bizottság országjelentésében azt állapította meg, hogy a magyar munkahelyvédő intézkedések túl szűkmarkúak.

(Borítókép: Paolo Gentiloni beszél az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzéséről 2020. július 7-én Brüsszelben. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek