Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hol, hogy áll most a járvány?

2020.03.10. 12:43

A Covid-19-nek elkeresztelt, de a közbeszédben koronavírus-fertőzésként elterjedt járvány valószínűleg decemberben kezdett el fertőzni a kínai Hupej tartománybeli Vuhan város egyik piacán. Pár hónap alatt világszerte több százezren fertőződtek meg, és ezrek haltak meg a járványban. Már nem Kína a legfertőzöttebb terület, Európa és az Egyesült Államok váltak új gócpontokká.

A grafikonon az látható, hogy hogyan nőtt napról napra a fertőzöttek, a kilábalók és az elhunytak száma. Aktív esetnek számítanak azok a fertőzöttek, akik élnek, de még nem gyógyultak meg, tehát az aktív esetek száma = összes fertőzött - (gyógyultak + elhunytak). 

A betegségbe az összes fertőzött nagyjából 3 százaléka hal bele. A 80 év felettiek a leginkább veszélyeztetett korosztály, a legtöbb halálos áldozat már a megfertőződés előtt is valamilyen súlyos betegségben szenvedett. Kínában a betegek nagy része már meggyógyult, a világ más részein még hátravan a neheze.

Január végére már Európában is megjelent a vírus, először Franciaországban és Németországban. Február végén Olaszországban egyik napról a másikra robbanásszerűen terjedt el, így először kisebb területeket vontak karantén alá, március közepén azonban már az egész országra érvényesek a korlátozó intézkedések. Két hónap alatt az EU minden országában megjelent a vírus, Orbán Viktor március 4-én jelentette be a magyarországi jelenlétét.

Európában hirtelen harapódzott el a fertőzés, a legtöbb áldozat Olaszországból származik.

Hiába később jelent meg a vírus Európában, mint mondjuk az USA-ban, itt hamarabb terjedt.