Hol, hogy áll most a járvány?

2020.03.10. 12:43

A Covid-19-nek elkeresztelt, de a közbeszédben koronavírus-fertőzésként elterjedt járvány valószínűleg decemberben kezdett el fertőzni a kínai Hupej tartománybeli Vuhan város egyik piacán. Pár hónap alatt világszerte több millióan fertőződtek meg, és több százezren hunytak el a járványban. Már rég nem Kína a legfertőzöttebb terület, Európa és az Egyesült Államok váltak új gócpontokká.

 *Az alkalmazott tesztelési protokoll és az esetek lefolyásának súlyossága befolyásolja a felderített fertőzöttek számát, így az nagyban eltérhet a valós fertőzöttek számától.

A grafikonon az látható, hogy hogyan nőtt napról napra a fertőzöttek, a kilábalók és az elhunytak száma. Aktív esetnek számítanak azok a fertőzöttek, akik élnek, de még nem gyógyultak meg, tehát az aktív esetek száma = összes fertőzött - (gyógyultak + elhunytak). 

A betegségbe az összes fertőzött nagyjából 3 százaléka hal bele. A 80 év felettiek a leginkább veszélyeztetett korosztály, a legtöbb halálos áldozat már a megfertőződés előtt is valamilyen súlyos betegségben szenvedett. Kínában a betegek nagy része már meggyógyult, a világ más részein még hátravan a neheze.

Január végére már Európában is megjelent a vírus, először Franciaországban és Németországban. Február végén Olaszországban egyik napról a másikra robbanásszerűen terjedt el, így először kisebb területeket vontak karantén alá, március közepén azonban már az egész országra érvényesek a korlátozó intézkedések. Két hónap alatt az EU minden országában megjelent a vírus, Orbán Viktor március 4-én jelentette be a magyarországi jelenlétét.

Hiába később jelent meg a vírus Európában, mint mondjuk az USA-ban, itt hamarabb terjedt.

Kapcsolódó

A koronavírus-járvány naprakész magyarországi adatai

Folyamatosan frissülő számok: hány fertőzött, meghalt, gyógyult és karanténba helyezett fő van Magyarországon, és ez időben hogy változik.