Twitter-huszárok poénkodnak az EU-n Brüsszelben

2014.09.26. 08:58
Egymás után bukkannak fel a kibertérben az új Európai Bizottság biztosjelöltjeinek és legbefolyásosabb vezetőit vagy éppen egymást kigúnyoló Twitter-profilok. Még nincs vége a versenynek a legmenőbb, legtöbb követővel bíró profilért. Megmutatjuk a legviccesebbeket.

Brüsszelben mindig is nagy hagyománya volt a twitterezésnek. A brüsszeli buborékban fontoskodók a bejelentések, közlemények jó részét először a Twitterre rakják ki. Az újságírók tweetelik a legújabb pletykákat, a szorgosak a konferenciákról tudósítanak profiljukon.

A poénkodásnak is megvan a helye, mert még a szürke brüsszeli eurokratáknak is van humoruk, vagy legalábbis szeretnek nevetni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire profik ezek a profilok, mennyire beágyazottak az európai politikában, mint hogy nemrég két magyar híroldal is készpénznek vette az ott olvasottakat.

Berlaymonster (@Berlaymonster), aki a bizottság fő épületének nevét használja álnevében, nagy öregnek számít. Sok tipp és legenda született arról, hogy a nyilvánvalóan bennfentes infókkal rendelkező poénmester kicsoda (korábban az is felmerült, hogy a magyar viták idejéből ismert szóvivő, Olivier Bailly állhat mögötte), ám ma sem tudni, ki a szörny. Több mint 5500 követővel kétszer annyian olvassák, mint az Economist hetilap tudósítójának tweetjeit.

A másik nagy öreg, @Queen_Europe, azaz Angela Merkel, akinek profilja az eurózóna válságának legsötétebb napjaiban pörgött fel szarkasztikus, bennfentes infókra utaló poénjaival. Ő több mint 52 ezer követőt tud maga mögött. Csak ami Európa királynőjének jár.

Juncker, a király

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnökének megválasztása előtt már megindult a poéngyártás. Persze a vicceskedés leginkább Juncker életkora és italozási szokásai, illetve a brüsszeli politika belterjességé, átláthatatlansága körül folyik, nem kevés „öniróniával”.

A @Juncker_JC több mint 3 ezer követővel az egyik legizmosabb újonc. Ez volt az a profil, amelynek a magyar kormányra vonatkozó fenyegetését (mely szerint most már olyan komoly aggódó levelet küldenek Budapestre, hogy abban már jelzők is lesznek), az Origo be is vette. De nemrég nála is elszakadt a cérna a sok paródiaprofilt látva.

A President Juncker ( @presjuncker ) viszonylag szűk, de annál fontosabb körökben pörög. A legmaróbb poénok eddig akkor röpködtek innen, amikor megjelentek a szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb fotók a Juncker elé meghallgatásra járuló biztosjelöltekről, akik úgy néztek ki, mintha állásinterjúra jöttek volna. De Juncker szempontjából arra is jöttek. Kivéve persze a német Günther Oettingert, aki a szokás szerint meglehetősen ijesztően festett.

A tagállamoktól kifejezetten női jelölteket kérő Juncker majdnem hoppon maradt, hiszen kezdetben úgy volt, csak egy maroknyi ország felel meg ennek a kívánságnak. Így aztán Juncker megörült a románok jelöltjének, Corina Cretunak.

A Juncker mögötti stáb egyik legbefolyásosabb embere, Viviane Reding luxemburgi EU-biztos volt kabinetfőnöke, a német Martin Selmayr. Róla szól a @mseltzermayr profil, néha kicsit talán németes, fájdalmas humorral.

Biztos, hogy ez az EU-biztos?

Az EU-ból távozni vágyó britek biztosjelöltje elég gyorsan feliratkozott a kiparodizált politikusok sorába – több profillal is. @LordJHill elnémult, miután egy szóvivő lebuktatta. @LordHillEU-tól, akinek eredeti, hús-vér verzióját a pénzügyi szektor felügyeletével bízta meg Juncker, még sokat vár a több mint 600 követő.

Günther Oettinger @GOettinger 693 követőjének maró gúnnyal adja elő, hogyan a németek biztosjelöltje, aki eddig az uniós energiapolitikáért felelt, és semmilyen nyelven nem tud rendesen.  Az, hogy várhatóan a digitális ügyekért felelős „Kommissar” lesz, újabb kiapadhatatlan poénforrást nyújtott, tekintve, hogy nem annyira járatos az internet világában, amit is próbál véka alá rejteni. Jelölése után nem sokkal azt mondta, 16 éves fiát kéne kijelölnie tanácsadójának, hogy eligazgassa a digitális térben.

Frans Timmermans, @Timmerfrans_EU, a hollandok volt külügyminisztere vezette meg a 444.hu-t, miután az egyébként korábban Magyarországot valóban bíráló exkülügyér paródiaprofilján a magyar demokrácia állapotára tett megjegyzést a titokzatos szerző.

A holland politikus Juncker jobbkeze lesz az Európai Bizottságban, az egyik főszereplő lehet a következő években Brüsszelben. Ezt ragadta meg a Frans Underwood, @FransUnderwood szerzője, aki a Kevin Spacey főszereplésével készült House of Cards politikai tévédrámára utal a névválasztással. Frank Underwood a sorozatban az Egyesült Államok gátlástalan alelnöke. Szolidabb, de egyaránt (legalább is a profil alapján) ijesztő európai megfelelője is erre a pozícióra hajaz az EU-ban. A szexista poénok távol állnak a hollandoktól, de a gátlástalan politikusoktól kevésbé, íme:

Az új Európai Bizottság biztosjelöltjei közül talán a spanyol Miguel Arias Canete kapta eddig a legtöbb kritikát, hiszen a környezetünket kellene majd óvnia, de nem túl ígéretes, hogy erre felkészülésképp eddig két olajvállalatot vezetett. @MAC_europe erre hajt.

És bár Navracsics Tibort, Magyarország biztosjelöltjét még tudomásunk szerint senki sem akarta kigúnyolni, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a külügyminiszter ma a leginkább aktív, angolul kommunikáló magyar politikus a Twitteren. A brüsszeli világban nélkülözhetetlen a jelenléte a mikroblogon, öröm, hogy ezt a külügyminiszter környezetében is felfedezték. Csak a veszprémi kézisek minden egyes eredményét nem kéne feltétlenül megosztani az egész világgal...

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM