Az EU napi 15 ezer euróra büntetheti Magyarországot

2015.03.26. 13:02
Az Európai Bizottság bíróság elé idézi Magyarországot, mert nem ültette át időben a saját joggyakorlatába az energiahatékonysági irányelvet.

Az Európai Bizottság bíróság elé idézi Magyarországot, mert nem ültette át a saját joggyakorlatába az energiahatékonysági irányelvet. Tavaly június 5-én járt le a határidő arra, hogy a tagállamok törvénybe foglalják a közös európai energiamegtakarítási iránycélokat a háztartások, a középületek, az ipari és a közlekedési szektor energiafelhasználására.

A Bizottság 15 444 eurós napi bírság megfizetésére kötelezné Magyarországot. Ha a Bíróság jóváhagyja, a jogerős ítélettől kezdve egészen addig kellene fizetni a bírságot, amíg az irányelvet át nem ültetik a nemzeti jogba.

Málta kivételével mindegyik tagállamnak vannak elmaradásai az energiahatékonysági irányelv átültetésében, de Magyarország az egyetlen, amelyik már az utolsó határidőt is átlépte anélkül, hogy elvégezte volna a jogalkotási munkát.

Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős szóvivője csütörtökön elmondta: három tagállam, Magyarország, Bulgária, és Görögország mutatta a legnagyobb elmaradást a jogszabály átültetésében, de az utóbbi két tagállamnak még van lehetősége bíróságon kívül rendezni a sorokat.

Arról is beszélt az Eurologusnak, hogy folytak tárgyalások a Bizottság és a magyar kormány között, de az egyébként is elég engedékeny határidőket hazánk esetében már nem tolhatták tovább. A többi tagállam meggyőzőbb érveket hozott föl arra, hogy miért kaphassanak haladékot.

A 15 444  euró mai árfolyamon mintegy 4,63 millió forint, 365 nappal számolva évente így közel 1,7 milliárd forintos bírságösszeget jelent a döntés.