Gyurcsány nem fog EU-s pénzből vizsgálódni

2015.05.26. 17:25
Brüsszeli látogatása közben sajtótájékoztatón reagált a volt miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a kormánypárt tiltott párttámogatás címén állítólag megvonná a Demokratikus Koalíciótól az állami finanszírozást. Abszurditásnak nevezte a vádat, és részletesen elmondta, mennyi pénzt kaphat az Altus Zrt. az EU-s pályázatból.

Kedden reggel írtunk róla, hogy a Fidesz parlamenti frakciója állítólag kezdeményezni fogja a Demokratikus Koalíciónak (DK) járó költségvetési támogatások felfüggesztését. A Napi Gazdaság szerint a kormánypárt azért döntött így, mert a Gyurcsány tulajdonában álló Altus Zrt. 1,5 milliárd forintos megbízást kapott, hogy monitorozza a hazai operatív programok végrehajtását. A Fidesz szerint az Altusnak nyújtott pénz akár a DK-hoz is kerülhet, amit bújtatott párttámogatásként értékelnek.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kedd délután Brüsszelben teljes abszurditásnak nevezte a vádakat. „Én úgy látom, hogy Orbán miniszterelnök politikai értelemben meg kívánja ölni a Demokratikus Koalíciót. Nem fog neki sikerülni” – mondta. A volt kormányfő arról beszélt, hogy a fent megnevezett összeg töredéke, egy-kétszer tízmillió forintnyi bevétel kerülhet csak az Altushoz.

„A brüsszeli Bizottság egy négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot, nagyjából 10-12 vizsgálati program lefolytatására. Ennek a keretösszege az a bizonyos ötmillió euró (másfélmilliárd forint), amiről a fideszesek beszélnek. Ezt mind nem nyertük el, mert nem is lehet elnyerni  – szögezte le. –  A 10-12 programból eddig négyet írtak ki. Egy-egy programnak nagyjából a megbízási díja kevesebb, mint tizede ennek a másfélmilliárd forintnak” – folytatta. Gyurcsány elmondása alapján az Altus 11 céget fog össze a pályázatban résztvevő konzoriumában, közöttük oszlik még tovább az elnyert összeg. A négy eddig kiírt pályázatból egyet nyertek el, fejezte be.

Világossá tette még, hogy egyáltalán nem áll szándékukban eltitkolni, hogy milyen adományokból tartják fönn a pártot. „Ha a miniszterelnöknek pedig üldözési mániája van, akkor kezeltesse magát” – mondta.

Csekkolja le ön is!

Az Európai Bizottság adatbázisában ráakadtunk az Altus sikeres pályázatának magyar nyelvű értesítőjére. A 2014. március 5-ére datált tájékoztató szerint az Európai Bizottság azzal bízta meg az Altus Zrt. által vezetett nemzetközi konzorciumot, hogy a kohéziós politika és az Európai Strukturális és Beruházási alapok jövőbeli fejlődésére vonatkozó tanulmányokat készíttessen. 11 ajánlattevő közül választották ki a cégcsoportot, amelyben német, olasz, lengyel, bolgár és osztrák székhelyű társszervezet is szerepel. A szerződés eredetileg becsült összértéke 5 millió euró.

A Fidesz nem kapott választ a Bizottságtól

Az Európai Parlament fideszes képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz, és adatigénylést is benyújtottak. "A képviselőcsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság egy olyan céget bízzon meg ezzel a feladattal, amelyik köztudottan egy párt vezetőjéhez – jelen esetben Gyurcsány Ferenchez – köthető. Az Európai Bizottság ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét" – írták április végi közleményükben. Úgy tudjuk, a Bizottságtól még nem érkezett válasz, holott szabály szerint egy hónapon belül reagálnia kell az EU végrehajtó testületének a képviselői kérdésekre.

Mekkora állami támogatást kap a DK?

Gyurcsány Ferenc fölvázolta a DK költségvetési forrásait a sajtótájékoztatón. Három jogcímen kap párt vagy párthoz kötődő személy állami támogatást, mondta, és sorolta:

  • A párt: havi 11 millió forint (összesen 132 millió)
  • A párt alapítványa kap negyedévente 10 millió forintot (évi 40 millió)
  • A párthoz tartozó négy parlamenti képviselőnek különböző jogcímeken – irodabérlés, alkalmazottak – a négy együtt mindegy hatvanmillió forint

Összesen mintegy 240 millió forint. Az állami támogatást tagdíjbevétel és a különböző adományok egészítik ki: ezek egy évben 40-60 millió forint körül mozogtak az elmúlt három évre visszamenőleg, mondta Gyurcsány.

Gyurcsány megy majd be ellenőrizni?

Azokra az aggályokra, hogy esetleg ő személyesen folytat le majd vizsgálatokat az illetékes magyar minisztériumoknál ennek az EU-s megbízásnak a keretében, azt válaszolta:

„Én nem vagyok ennek a cégnek az alkalmazottja, sem szerződéses sem egyedi szakértői alapon. Jól teszi a cég, hogy engem nem alkalmaz, mert én nem értek ehhez.” Hozzátette még, hogy nem is az Altus fog eljárni Magyarországon, hanem a konzorcium osztrák vagy a német tagjának megbízásából egy magyar szakértő.