Románia: Schengent a kvótáért cserébe

2015.09.08. 14:43 Módosítva: 2015.09.08. 15:23
A román miniszterelnök csak akkor fogadna be menekülteket, ha Románia beléphet a schengeni övezetbe. Más EU-tagállamok csak a keresztényekből kérnek. Indul a nagy kvótaharc Európában.

Holnap mutatja be az Európai Bizottság a javaslatát arról, hogyan osztanának szét 120 ezer menekültet a „frontországokból” – csaknem felüket, 54 ezret Magyarországról – a többi tagállam között. (Az első kvótatervről bővebben itt írtunk, a rendkívüli változatról itt.) A nemzeti kormányok persze nem várták meg a hivatalos bejelentést, már előre elkezdtek feltételeket szabni.

Victor Ponta román miniszterelnök arról beszélt, hogy senkit nem fogadnak, hacsak nem léphet be az ország a schengeni övezetbe. „A szolidaritás jogokat és kötelezettségeket is jelent, úgyhogy ha azt akarják, hogy ugyanazok legyenek a kötelezettségeink, meg kell adniuk ugyanazokat a jogokat is” – nyilatkozta szeptember 7-én az EUobserver szerint.

Hiába csatlakoztak Bulgáriával együtt több mint nyolc éve, 2007-ben az Európai Unióhoz, azóta sem engedték őket be a határellenőrzés nélküli övezetbe (összehasonlításképp: Magyarországnak ez alig feleennyi idő alatt sikerült). Korrupcióra és a jogállamisági hiányosságokra hivatkozva tartják kint őket.

Keleten nem örülnek

Románia csaknem harmadára szorítaná le a rá eső menekültek számát, az ország elnöke, Klaus Johannis pedig élből ellenzi a rendszer kötelező bevezetését. „Nyugodtan és felelősségteljesen kezelni tudjuk ezt az ügyet azokkal az országokkal, ahol nagyszámú menekült van. Nem hiszem, hogy a kötelező kvóták lennének a megoldások” – jelentette ki.

Nincs egyedül a véleményével: Robert Fico szlovák miniszterelnök szintén elutasította a kvóták ötletét, és a cseh államfő, Miloš Zeman múlt héten jelentette be, hogy csatlakozik egy bevándorlásellenes petícióhoz.

Orbán Viktor viszont úgy tűnik, kezd finoman kisasszézni a kvótatervet keményen ellenző csoportból. Tegnap már azt hangoztatta, hogy „a magyar álláspont nem a kvóta ellen van. Nem zárja ki, hogy lehet beszélni a kvótáról. Az időzítéssel van gond. Amíg nem tudtuk Európa külső határait megvédeni, nem érdemes arról beszélni, hány embert fogadunk be.”

Kimazsoláznák a keresztényeket

Egyre népesebb az a tábor is, amely csak keresztényeket venne át. Legutóbb Ciprus csatlakozott a klubhoz. Ők nem ragaszkodnának ahhoz, hogy kizárólag ortodox keresztények jöjjenek hozzájuk, „de őszintén szólva igen, ezt részesítenénk előnyben” – mondta Szokrátisz Hászikosz belügyminiszter (bár a kiszivárgott tervezetben szereplőnél valamivel több menekültet is hajlandóak lennének átvenni).

Korábban a visegrádi négyek vezetői közül többen is azt fejtegették, hogy nem tudják integrálni a muszlimokat a társadalomba. A szlovák belügyminiszter szerint például

nem lennének náluk boldogok, mert nincsenek mecsetek.

(A cikket az EUrologus Facebook-oldalán kommentálhatja.)