Közép-Európa az EP-ben tiltakozott

2015.09.18. 15:22
Magyar, lengyel, román, szlovák és cseh képviselők mentek szembe a fősodorral a menekült-áthelyezésről szóló európai parlamenti szavazáson.

Csütörtök délelőtt az Európai Parlament jóváhagyta a 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló tervet kötelező tagállami kvóták alapján. A két nagy frakció: az Európai Néppárt és a szociáldemokraták is a javaslat mellé álltak. A legtöbb kelet és közép-európai képviselő azonban kiszavazott a saját frakciójából, és elutasította a menekült-elosztást. A kollektív régiós ellenállásra a parlamenti munkáról statisztikákat készítő votewatch.eu oldal is fölfigyelt.

A román, a lengyel, a szlovák, a lett, a magyar és a cseh képviselők többsége nemmel szavazott vagy tartózkodott. Rajtuk kívül csak az Egyesült Királyság képviselői utálták jobban az ötletet.

 

 A menekült-áthelyezési tervet leginkább ellenző országok a csütörtöki szavazás alapján
A menekült-áthelyezési tervet leginkább ellenző országok a csütörtöki szavazás alapján
Kép: votewatch.eu

Hét magyar képviselő vett részt a szavazáson. A fideszes Bocskor Andrea, Gál Kinga, Schöpflin György és a jobbikos Balczó Zoltán nemmel, a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter, valamint a szocialista Szanyi Tibor igennel voksolt.

A magyar és a lengyel képviselők kiszavaztak a néppárti frakcióból
A magyar és a lengyel képviselők kiszavaztak a néppárti frakcióból
Kép: votewatch.eu

 

A 751 fős testületből csak 556-an vettek részt a szavazáson. 370-en igent nyomtak a kötelező kvótákra és az áthelyezési műveletre, 134-en nemet, 52-en pedig tartózkodtak.

Sok képviselő azért nem volt jelen, mert az EP elnöksége csak pár nappal korábban határozott róla, hogy előrehozzák ezt a döntést az eredetileg tervezett októberi időpontról. Elsősorban azért, hogy ezzzel is megegyezésre sürgessék a tervről döntő tagállami minisztereket. Több fideszes honatya a velencei kihelyezett frakcióülésen tárgyalt ezen a héten, ezért nem jött Brüsszelbe.

Közép-európai ellenállók a szociáldemokraták soraiban
Közép-európai ellenállók a szociáldemokraták soraiban
Fotó: votewatch.eu

A közép-európai blokkból két ország feltűnően pozitívan állt a javaslathoz: Szlovéniából mind a 8 EP-képviselő ott volt tegnap, és igennel szavazott a kvótákra. A bolgár képviselők 11-1 arányban a javaslat mellé álltak.