Papíron egyszerűbbnek tűnt a menekült-elosztás

2015.10.28. 18:09
A tagállamok nem teljesítik a korábbi ígéreteiket és nem is fizetnek a közös menekültügyi keretbe, sérelmezte az Európai Bizottság Stasbourgban.

Az EU menekült- áthelyezési műveletének végrehajtása gondot okoz a legtöbb tagállamnak. A nemzeti hatóságok lassan haladnak a teendőkkel: a 28-ból mindössze kilenc tagállam jelezte, hogy hány embert tud hamarosan áttelepíteni, és csak 700 főnyi hely jött össze, pedig [két év alatt] 160 ezret kellene elérni, panaszkodott az Európai Parlament keddi ülésén az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker. A tagállamok más téren is sunnyognak az ígéreteikkel: az uniós menekültügyi támogatóirodának 374, a határőrizeti ügynökségnek 774 embert ígértek, de ezeknek csak nagyjából a felénél tartanak.

Üres az EU zsebe

A tagállamok 2,3 milliárd euróval is elmaradásban vannak, amit a menekültügyi helyzet kezelésére kellene összedobni.

„A költségvetési lehetőségeink határán vagyunk” – jelezte Jean-Claude Juncker, hogy sokkal több pénzt már nem tudnak kipréselni a közös büdzséből.

Hogy adakozásra ösztönözze a tagállamokat, megígérte, hogy a hozzájárulásokért cserébe elnézőek lesznek velük a költségvetési hiányra vonatkozó szabályok betartatásánál, azaz

ha a migránshelyzet kezelése miatt többet költenek, mint azt az uniós szabályok megengedik, nem indul ellenük eljárás.

Azt is szükségesnek tartotta, hogy mielőbb lépjen életbe a két és fél millió menekültet elszállásoló Törökországra vonatkozó akcióterv, amivel többek között gyorsítanának a csigalassúságú uniós csatlakozási tárgyalásokon.

Orbánt védték az EP-ben

Manfred Weber, a Fidesz EP-frakciójának elnöke Orbán Viktort védve nekiment a szocialistáknak a keddi parlamenti vitán. Azt vetette a szemükre, hogy miközben a szocdemek a magyar miniszterelnököt támadják, a menedékkérők EU-n belüli szétosztása ellen szavazott három szocialista (a román, a szlovák és a cseh) kormány is. A liberálisokat azzal vádolta, hogy nem állnak ki úgy a menekültek segítéséért, mint Angela Merkel német kancellár.


Manfred Weber
Manfred Weber
Fotó: Thomas Trutschel

A néppárti vezérszónok az Európában elharapódzó populizmus veszélyeire is figyelmeztetett. Ujhelyi István szocialista képviselő visszakérdezett, hogy ha a populizmus tényleg olyan veszélyes,  akkor miért támogatták a Néppárt madridi kongresszusán az „Orbán Viktor által képviselt populista magatartást” és miért választottak fideszes alelnököt. „Innentől ne a szocialistákra tolja át a felelősséget. Mindaz, amiről eddig beszélt, a nemzeti egoizmus, a kormányfők felelőssége, az ott keresendő például a Néppárt oldalán” – vádolta a jobbközép frakciót a magyar szocialista képviselőcsoport vezetője.

Mit mondott a többi EP-frakció?

  • Gianni Pitella (szocialista): „Túl korai az EU-t halottnak nyilvánítani, de aggódom. Európa akkor lesz sikeres, ha valódi javaslatokkal áll elő.”
  • Syed Kamall (euroszkeptikus-konzervatív): „Ne küldjük tovább azt a rossz jelzést, hogy bárkit üdvözlünk”, kezdjünk azokra összpontosítani, akik valóban menedéket keresnek. Ne lökjük a menekülteket az embercsempészek karjai közé, kezdjünk el segíteni az embereknek az otthonaikhoz közel. Meg kellene kérni a gazdag arab országokat és az Egyesült Államokat, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket.
  • Guy Verhofstadt (liberálisok): A vita a nacionalistákkal és populistákkal van, akik „ki akarják használni a menekültválságot, hogy megszabaduljanak Európától és lerombolják az EU-t”. A tagállamok még mindig nem értik, hogy uniós megoldás kell közös határ- és parti őrséggel, gazdasági migrációs és menekültügyi rendszerrel.
  • Pablo Iglesias (szélsőbaloldal): „Ha megalázzuk azokat az embereket, akik az ajtónkon kopognak, Európát alázzuk meg.” Legyen béke. A háború rossz.
  • Rebecca Harms (zöldek): Hiba a török elnökkel szövetségre lépni, aki rossz dolgokat tesz, például elnyomja a médiát.
  • Nigel Farage (EU-ellenesek és közvetlen demokráciát óhajtók): Az egyre autokratikusabb EU elnyomja a demokratikus jogokat, a kvótát ellenző négy országot „uniós trükközéssel [a rendes jogalkotási eljárással, amelyet az EU a jogszabályok túlnyomó többségénél követ] szétmorzsolták”.
  • Marcel de Graaff (szélsőjobboldal): Be ne engedjék a törököket az EU-ba. Amikor Angela Merkel arról beszélt, hogy az iszlám Európa része, elutasította a keresztény és humanitárius értékeket.