Ausztria nem is építhetne kerítést a szlovén határon

szlovenia-7531
2015.10.29. 13:09 Módosítva: 2015.10.29. 13:09
Az osztrák-szlovén határ már a schengeni övezeten belül van. Ott elvileg nem akadályozhatják az átkelést.

Elég ostoba magyarázattal álltak elő az osztrákok arra, hogy mit is építenek a szlovén határon. A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy határzár készül, de Werner Faymann osztrák kancellár megnyugtatott mindenkit, hogy itt csak „ajtócskáról” van szó „oldalsó elemekkel.

Adja magát a magyarázat, hogy a nyakatekert szöveggel csak a „tudjukmi” nevét szeretné elkerülni, ami miatt a kancellár annak idején a sárga földig lehordta Orbán Viktort, de lehet más oka is. Amikor Magyarország nekilátott a kerítésépítésnek, nem volt gond

  • a magyar-szerb határral, mert az egy EU-tag és egy nem uniós ország között épült;
  • a magyar-horvát határral, mert hiába két tagállamról van szó, Magyarország már csatlakozott a schengeni övezethez, Horvátország viszont még nem.

Amikor viszont a magyar-szlovén zöldhatárt is lezárták volna, a magyar kormány visszatáncolt. Emögött a Financial Times szerint az állt, hogy rácsaptak a kezére Brüsszelből. A schengeni határ-ellenőrzési kódex 20. cikke ugyanis kimondja, hogy

a belső határokat bármely ponton át lehet lépni anélkül, hogy személyellenőrzésre kerülne sor, függetlenül az adott személy állampolgárságától.

A határellenőrzést kivételes esetekben vissza lehet visszaállítani, de ennek feltételei vannak. Először is csak ideiglenesen lehet ezt megtenni, arányosnak és jogosnak kell lennie, valamint értesíteni kell róla az Európai Bizottságot.

Nem ebben egyeztünk meg vasárnap

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker beszélt az osztrák kancellárral, és ismét a tudtára adta, hogy Európában nincs helye kerítéseknek. A migrációs ügyekkel foglalkozó EU-biztos, Dimitrisz Avramopulosz az osztrák belügyminiszterrel egyeztetett, és egyetértettek benne, hogy EU-s tagállamok közötti kerítések, és különösen schengeni államok közötti kerítések nem a kívánatos megoldás a menekültügy kezelésére, fejtette ki Natasha Bertaud, a biztos szóvivője.

Hozzátette, hogy az EU-s szabályozás csak meghatározott időre, ideiglenesen engedélyezi a határellenőrzések visszaállítását Schengen-tagállamok között.

A vasárnapi csúcstalálkozón hozott döntéseket kell végrehajtani, ahol arról egyeztek meg az állami vezetők, hogy figyelmeztetés és előzetes konzultáció nélkül nem tesznek önálló lépéseket a bevándorlási hullám kezelésére. A kerítés ötlete nem ennek a megbeszélésnek szellemében fogant, emlékeztetett Margaritisz Szkinasz, a Bizottság szóvivője csütörtök délben.

(Borítókép: menekültek várakoznak az osztrák-szlovén határon Sentiljnél, október, 29-én. fotó: Hernádi Levente Haralamposz)