Csúcstalálkozót hívnak össze Schengen fenntartására

2015.11.03. 22:40 Módosítva: 2015.11.03. 22:58
Minden kezdeményezést vissza kell tartani, ami a határok visszaépítéséhez vezethet a Schengen-zónán belül, hívta föl a figyelmet Donald Tusk.

Informális csúcstalálkozóra hívja össze az EU-s állam- és kormányfőket az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. A lengyel politikus kedd este levélben tudatta az állami vezetőkkel, hogy sürgős cselekvésre van szükség, ha Európa meg akarja őrizni a szabad mozgást biztosító schengeni övezetet.

Az Európai Tanács informális ülésére a Máltán megrendezendő magas szintű tanácskozás után kerül majd sor, november 12-én. A valettai megbeszélésen migrációval kapcsolatos kérdéseket vitatnak majd meg az EU-s vezetők afrikai és más, a migrációs helyzet kialakulásában érintett országokkal.

„A migrációs hullámmal szembenézve az EU-s államok különböző intézkedéseket vezettek be a schengeni belső határokon. Csak úgy érhetjük el, hogy Schengen ne essen szét, ha megfelelően kézben tartjuk az EU külső határait – emlékeztetett Donald Tusk.  Mindent meg kell tennünk, ami tőlünk telik, hogy megőrizzük Schengent, ezért az összes olyan kezdeményezést vissza kell tartanunk, amely a belső határok visszaállításához vezethet.”

A következő témák kerülnek terítékre az informális megbeszélésen:

  • harmadik országokkal, köztük Törökországgal való együttműködés előmozdítása, hogy megfékezzék a migrációs hullámot
  • a menedékkérők áthelyezési műveletének végrehajtása az EU-n belül
  • hotspotok fölállítása Görögországban és Olaszországban, valamint a fogadókapacitások további növelése
  • megerősített ellenőrzés a külső határokon.

Tusk üdvözölte, hogy az EU Tanács luxemburgi elnöksége kezdeményezte az EU politikai szintű integrált válságreagálási intézkedését, és soronkívüli ülésre hívta össze az uniós belügyminisztereket november 9-ére. Az uniós politikai szintű integrált válságreagálási intézkedések lehetővé teszik, hogy az EU gyorsan meghozza a szükséges döntéseket, amikor olyan nagyobb válsághelyzettel kell megküzdenie, amely uniós politikai szintű válaszlépéseket tesz szükségessé.

Merkel: legalizálni kell a migrációt

Törökországgal együttműködve véget kell vetni az illegális bevándorlásnak a görög-török uniós külső határon, és „legalizálni kell a migrációt” - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. A menekültek bevándorlásának legalizálására azért van szükség, hogy az Európai Unió és Törökország meg tudja osztani egymás között a Törökországba érkezett kétmillió menekült ellátásának terhét. Az Angela Merkel és Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezetésével kidolgozott közös kezdeményezéseket bemutató állásfoglalás szerint mielőbb össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy „legális menekültkontingens” áttelepítéséről Törökországból az EU-ba. (MTI)